CONSTANŢA: Circulația auto este îngreunată și de capacele de canalizare neaduse la nivel. Când va fi remediată situaţia

Publicat de Doina Sirbu, 30 ianuarie 2023, 14:50
Pe lângă șanțuri neacoperite corespunzător, zone cu asfalt decopertat și restricții privind deplasarea, circulația auto în municipiul Constanța este îngreunată și de capacele de canalizare neaduse la nivel. Adică cele care sunt ori mai jos, ori mai ridicate față de nivelul asfaltului. În urmă cu aproximativ doi ani, Primăria Constanța anunța că a început un amplu program prin care problema aceasta, veche de mulți ani, să fie rezolvată. În ritmul în care s-a lucrat anul trecut, rezolvarea aceasta ar veni nu mai devreme de câteva sute de ani.
În municipiul Constanța, doar Regia de Apă deține peste 30.000 de guri de canalizare. Alături de acestea mai există și capace care aparțin altor furnizori de servicii – Termoficare, Energie și Comunicații, iar numărul total nu este cunoscut cu exactitate. Așadar, pe străzile din oraș sunt zeci mii de astfel de capace, le vom spune generic, dintre care multe sunt ori mai sus, ori mai jos decât asfaltul. Șoferii ori trec peste ele și ajung la service-ul auto mai repede decât ar trebui, ori fac niște manevre periculoase în trafic. De aducerea la nivel a acestor capace se ocupă Confort Urban, societatea municipalității, în urma unui protocol încheiat cu RAJA. În mod normal, această obligație îi revine fiecărui deținător, spune Marius Panțu, purtătorul de cuvânt al Confort Urban.
Atunci când este cazul sau când se asfaltează, Confort Urban efectuează lucrarea și trimite factura mai departe.
Marius Panțu: Responsabilitatea de aducere la nivelul asfaltului a acestor capace aparține furnizorilor de utilități publice în proprietatea cărora sunt aceste canalizări. Fiecare furnizor de utilități care deține canalizări la nivelul tramei stradale are obligația de a întreține și de a repara aceste capace atunci când ele se deteriorează. S.C. Confort Urban intervine asupra capacelor deteriorate în urma sesizărilor primite sau în urma autosesizărilor făcute de inspectorii noștri zonali care sunt zilnic pe teren. În situația în care se execută lucrări de asfaltare, capacele canalizărilor care rămân sub cota asfaltului sau cele care depășesc nivelul asfaltului sunt ridicate sau coborâte, după caz, de către angajații S.C. Confort Urban SRL.
Anul trecut au fost aduse la nivel 106 capace de canalizare. În acest ritm, aritmetica ne spune că problema va fi rezolvată în aproape 300 de ani.
Marius Panțu: Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban SRL, a adus anul trecut la cota asfaltului un număr de 106 capace de canalizare. La acest moment, o echipă din cadrul S.C. Confort Urban SRL se ocupă zilnic de aducerea la cota asfaltului a capacele de canalizare. În medie, sunt înlocuite circa 4 până la 6 capace zilnic, în funcție de condițiile meteorologice și de complexitatea lucrărilor. Capacele canalizărilor deteriorate și ramele acestora sunt înlocuite cu unele noi, realizate din materiale compozite de ultimă generație, așa cum sunt cele recent montate pe Bulevardul “Regina Elisabeta”.
Constănțenii au mai multe variante de a face sesizări privind capacele de canalizare care creează probleme: la Primărie, la Confort Urban sau cu ajutorul aplicației Sesizări Constanța.
Marius Panțu: Astfel de lucrări de înlocuire și de aducere la cota asfaltului a capacelor de canalizare vor avea loc în tot orașul, acolo unde situația o va impune. În acest sens, pot fi trimise sesizări la următoarele numere de telefon: dispecerat Primăria Municipiului Constanța – telefon 0241.55.00.55, dispecerat S.C. Confort Urban SRL – telefon 0241.966. De asemenea, este disponibilă aplicația Sesizări Constanța, care poate fi descărcată gratuit atât din Google Play, cât și din Apple Store. Reamintim cetățenilor că pot trimite sesizări în atenția instituției noastre, la adresa de email – secretariat@conforturban-ct.ro. Sesizările primite vor fi repartizate spre soluționarea inspectorilor noștri zonali, care se vor deplasa în teren și vor constata cele semnalate.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă