Workshop de sprijin în procesul de înfrățire a unor primării din județul Constanța cu primării din Republica Moldova
Publicat de Doina Sirbu, 26 ianuarie 2023, 12:21
La nivelul Consiliului Județean Constanța (CJC) s-a desfășurat, astăzi, un workshop de sprijin în procesul de înfrățire a unor primării din județul Constanța cu primării din Republica Moldova.
În cadrul acestuia s-a oferit sprijin în procesul de înfrățire a primarilor localităților Adamclisi, Aliman, Chirnogeni, Ciocîrlia, Eforie, Fântânele, Lipnița, Mereni, Mircea Vodă, Pantelimon și Rasova din județul Constanța cu primările localităților Volintiri, Ciobalaccia, Căinari, Mereni, Puhoi, Bălceana, Valeni, Tomai, Slobozia Mare, Valea Perjei și Manta din Republica Moldova.
Președintele CJC, Mihai Lupu, a precizat că prin acest eveniment se încearcă construirea unui viitor comun și sprijiniea comunităților de dincolo de Prut în pocesul de aderare la UE.
„Să construim în viitor o integrare în proiectele europene, o integrare a fraților noștri în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, prin experiența noastră, prin pașii pe care i-am parcurs, prin evenimentele pe care le-am trăit, până am ajuns aici și totodată, le arătăm disponibilitatea și suportul nostru în tot ceea ce își propun dumnealor să facă„, a declarat Mihai Lupu.
Primarul orașului Căinari (Republica Moldova), Maria Ghelan, ne-a declarat că prin acest acord își dorește sprijin în accesarea fonduilor europene.
„Ne dorim ca prin acest parteneriat să realizăm proiecte de preaderare la Uniunea Europeană, deoarece Republica Moldova, în vara anului 2022, a devenit candidat al Uniunii Europene. Ne dorim împreună cu proiecte deja pregătite în România. Ar fi un mare ajutor pentru noi ca să putem și noi prelua de a le scrie pentru orașul Căinari şi să le depunem în Uniunea Europeană„, a declarat primarul orașului Căinari, Maria Ghelan.
Primarul comunei Volintiri (Republica Moldova), Igor Hîncu, ne-a spus că doește și schimburi culturale cu cei cu care a semnat acordul de înfrățire.
„Noi, la primul mandat am accesat la mai multe fonduri europene și sunt unele condiționări din fonduri europene. Ca să putem beneficia, trebuie să avem un partener, asta e sigur. Trebuie și din punct de vedere economic și din punct de vedere cultural, să avem mai multe activități pe care am putea să le prezentăm – tradiții folclorice pe care noi le avem în sat, le-am păstrat până în prezent„, a declarat Primarul comunei Volintiri, Igor Hîncu
Viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Adamclisi (România), Ion Dumitru (PNL), a precizat că acordul de înfrățire înseamnă sprijin reciproc.
„Ne ajutăm reciproc! Ce necesități au dânșii, ce necesități avem noi, ne punem cum să spunem, toate belelele de într-un sac și începem să le descurcăm. Ne familiarizăm și cu legislația, și cu ce trebuie„, a declarat viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Adamclisi, Ion Dumitru.
Redactor: Dana Malciu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Dana Malciu