TULCEA: Pescarii vor să sisteze voluntar capturarea ştiucii, în lipsa ordinului de prohibiţie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 ianuarie 2023, 12:26
Pescarii comerciali din Delta Dunării vor ca la începutul lunii viitoare să oprească pescuitul la ştiucă, specie aflată în declin şi în perioada de reproducere în momentul de faţă, dacă ordinul de prohibiţie a pescuitului în România nu va fi publicat până atunci în Monitorul oficial.
Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Deltă (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat că a început discuţiile şi cu proprietarii de cherhanale, astfel încât capturile de ştiucă să nu mai fie preluate de la pescari.
‘Dacă ordinul de prohibiţie nu apare până la data de 1 februarie, intenţionăm oprirea voluntară la specia ştiucă pentru toţi pescarii. Avem discuţii în prezent cu proprietarii punctelor de colectare pentru a interzice primirea la aceste centre a speciei ştiucă, astfel încât să stopăm şi pescuitul, şi apariţia pe piaţă a acestei specii în această perioadă’, a precizat preşedintele FOPPDD.
Verbina a mai spus că în momentul de faţă capturile de ştiucă sunt mici, din cauza nivelului scăzut al Dunării, iar specia s-a retras în zone cu stufărişuri, ceea ce o face greu accesibilă pescarilor. El a cerut autorităţilor să protejeze resursa acvatică.
‘Mesajul către autorităţi este să introducă în ordinul de prohibiţie o prevedere referitoare şi la prohibiţia speciei pentru anul următor. De-a lungul timpului, au fost foarte puţini anii în care ordinul a apărut în timp util, cu toate că el este discutat. Cred că peştele nu poate să aştepte după politic, el trebuie să fie protejat atunci când trebuie, nu când ne aducem aminte că trebuie semnat un ordin’, a afirmat Dan Verbina.
Preşedintele FOPPDD a precizat că scăderea resursei piscicole este cauzată inclusiv de lipsa decolmatărilor.
‘Problema mare în Deltă, în afara perioadei de prohibiţie, este colmatarea excesivă a lacurilor şi nivelurile foarte scăzute ale apei în timpul anului, ceea ce dă posibilitatea ca păsările ihtiofage să vâneze foarte repede puietul de peşte, indiferent de specie, peştele neavând în zonă locuri pentru a se adăposti. (…) Dacă nu ne apucăm să facem ceva în ceasul al 12-lea, unii din copiii noştri vor vorbi la timpul trecut de unele specii, iar în unele lacuri s-ar putea începe să se cultive porumb, că pământul este foarte bun’, a mai spus preşedintele Verbina.
Potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), anul trecut, pescarii comerciali din Deltă au capturat circa 45 de tone de ştiucă, aproape un sfert din captura alocată de autorităţi şi cu aproape 5 tone mai puţin decât raportările făcute în anul precedent, 2021.
‘Până la momentul actual, sunt înregistrate 45.000 de kilograme (de ştiucă, n.red.), dar nu sunt toate raportările introduse în baza de date. Mai primim încă raportări de la centrele de primă vânzare şi de la pescarii care nu sunt afiliaţi unor societăţi. Ei aveau dreptul să captureze anul trecut 185 de tone de ştiucă’, a declarat reprezentanta ARBDD, Camelia Căpriţă.
Datele ARBDD arată că în perioada 2011-2022, cele mai importante capturi, de 217,132 tone de ştiucă, au fost raportate în anul 2018, iar cea mai mică captură, de 35,096 tone a fost raportată în anul 2012.
La finele fiecărui an, pescarii şi centrele de colectare a peştelui raportează autorităţii de mediu capturile înregistrate, iar datele obţinute sunt transmise institutelor de cercetare care şi pe baza observaţiilor din teren stabilesc cotele care se pot acorda pe specii şi pe zone la începutul fiecărui an, aceste cote fiind aprobate de asemenea de autorităţile naţionale.
Conducerea ARBDD a declarat că ştiuca trebuie protejată în perioada 1 ianuarie-15 martie şi încă de la finele anului trecut şi-a exprimat speranţa ca ordinul de prohibiţie a pescuitului să fie semnat în luna ianuarie de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.
Ştiuca este una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării, datorită icrelor care au bobul mare comparabil cu cel al icrelor de sturion şi este materia primă pentru unul din produsele piscicole tradiţionale din zonă cu recunoaştere la nivel european.
Având în vedere declinul acestei specii, în anul 2018, ARBDD a decis ca pescarii recreativi sportivi să nu mai aibă dreptul să reţină vreun exemplar de ştiucă, în condiţiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi din această specie, decizia fiind criticată de pescarii sportivi.
Anul trecut, ordinul de prohibiţie a pescuitului a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 25 martie, iar prohibiţia la ştiucă s-a încheiat pe data de 15 martie.
Ordinul de prohibiţie a pescuitului are drept obiectiv protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere cu scopul asigurării unei dezvoltări durabile a zonelor piscicole.
Sursa – Agerpres /Redactor – Daniel Țăndăreanu