Impozitarea bacșișului este parte din noul set de măsuri fiscale introduse de la 1 ianuarie

Publicat de Doina Sirbu, 17 ianuarie 2023, 09:59
Impozitarea bacșișului este parte din noul set de măsuri fiscale introduse de la 1 ianuarie , pentru a mai albi o zonă „gri” în care se obțineau venituri care nu erau supuse impozitării.
Prevederea legislativă vizează doar domeniul HORECA, mai exact restaurantele și barurile. Laurențiu Despina a dialogat pe această temă cu Zoița Costea, Șef Compartiment Asistență pentru Contribuabili din ANAF Constanța.
De la 1 ianuarie 2023, bacșișul este impozabil. Dar cui se aplică noile reglementări și care este, tehnic vorbind, procedura?
Zoița Costea: Da, începând cu 1 ianuarie a fost publicată Legea 376 din 23 decembrie 2022 prin care intervine obligația fiscalizării, practic, a bacșișului. Aceasta se aplică operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante și 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. Tehnic, vorbim de acești operatori economici care desfășoară respectivele activități, au obligația să adauge în cadrul bonului fiscal noi rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit.
Dar există și posibilitatea ca, în calitate de clienți, să declarăm că lăsăm ospătarului un bacșiș mai mic, trecut pe bonul fiscal deja și să-i dăm lui direct o sumă mai mare?
Zoița Costea: Așa ar fi în afara cadrului legal. Practic, asta a fost și motivul pentru care se fiscalizează acest bacşiş astfel încât aceste sume să fie declarate și impozitate conform legii. Dacă cineva încearcă să procedeze altfel decât conform prevederilor legale, nu este în regulă.
Vorbim despre bacșiș, dar care este diferența față de bacșișul pe care-l lăsăm la frizer, la taxi? Legiuitorul a avut în vedere doar lucrătorii din HoReCa?
Zoița Costea: Acel bacșiș de care vorbim nu este reglementat potrivit legii. Legiuitorul se pare că a avut în vedere doar operatorii economici care desfășoară activitatea HoReCa, restaurantele, baruri și alte activități de servire a băuturilor, doar despre acestea se face precizare în actul normativ.
Ce se întâmplă cu cei care ignoră, noua procedură de lucru?
Zoița Costea: Nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor reglementate de această lege se sancționează cu amendă între 2000 și 4000 de lei. Operatorul economic are obligația să distribuie acest bacșiș în baza unui regulament intern. Practic, stabilește prin regulament, cum se va acorda acest bacșiș și apoi cum nu trebuie respectat.
Redactor: Laurenţiu Despina/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com