Ascultă Radio România Constanța Live

Acces GRATUIT în muzeele constănțene, de Ziua Culturii Naționale

Acces GRATUIT în muzeele constănțene, de Ziua Culturii Naționale

Publicat de Adrian Băncilă, 14 ianuarie 2023, 19:06

La Constanța, Ziua Culturii Naționale este marcată prin acces gratuit în muzee și organizarea mai multor evenimente.

  • Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, accesul la obiectivele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) este gratuit.

Obiectivele la care se face referire sunt: Expoziția de bază a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), Complexul arheologic Histria, Complexul arheologic Tropaeum Traiani – Adamclisi, Complexul arheologic Capidava și Muzeul Carsium (Hârșova) – Expoziția „Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a. Chr.

  • Muzeul de Artă Constanţa organizează duminică, 15 ianuarie 2023, începând cu ora 15.00, un amplu eveniment cultural, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale. Vernisajul expoziței ,,O viață într-o valiză’’, recitaluri ale pianistei Andreea Bratu, sopranei Gabriela Dobre, baritonului Iulian Bratu, un moment coregrafic semnat de coregrafa Stela Cocârlea, un recital de poezie al Iuliei Mihalcea și un film documentar semnat de regizorul Iulian Furtună vor fi prezentate publicului constănțean.
    După traversarea Europei, ,,O viață într-o valiză’’ – un proiect cultural inițiat de doi tulceni, actrița Iulia Mihalcea (Asociația Culturală FAAD) și regizorul Iulian Furtună (Compania Fortuna), realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din România și a Institutului Cultural Român, se întoarce acasă, în Dobrogea, locul în care a fost zămislită ideea sa, care a captivat deja publicul la Paris, Berlin, Viena, dar și la Palatul Mogoșoaia din București. Proiecul s-a născut din calvarul exilului de la începutul războiului din Ucraina și a avut ca punct de plecare Parisul, punctul de destinație al unui grup de refugiați ucraineni, care soseau, în martie 2022, în Vama Isaccea. Refugiații au fost însoțiți spre Paris, alături de dramele, temerile și amintirile lor, de cei care aveau să fie inițiatorii acestui proiect cultural, care dorind să reconstituie drumul în revers, ca metaforă a reîntoarcerii, au organizat primul eveniment al proiectului cultural pe care l-au zămislit, la Paris, în perioada iunie – iulie 2022. Au urmat ulterior o serie de alte evenimente organizate la ICR Berlin (iulie – august 2022) și ICR Viena (august –septembrie 2022), iar în perioada noiembrie – decembrie 2022 la Palatul Mogoșoaia din București. Miezul proiectului este reprezentat de o expoziție de pictură și artă contemporană, iar vernisajele expoziției au inclus, pentru fiecare eveniment în parte, recitaluri de poezie, muzică clasică, pian, violoncel, vioară, dans modern și canto, precum și proiecția de fragmente din filmul documentar realizat de regizorul Iulian Furtună în decursul exodului refugiaților.
    Evenimentul de la Muzeul de Artă Constanța, organizat de Ziua Culturii Naționale, subliniază importanța pe care cultura o are pentru o națiune și contribuția esențială a acesteia în ceea ce privește identitatea. Iar arta are un rol fundamental în acest sens, ea contribuind la conservarea memoriei cu o mai mare acuratețe decât o fac documentele istorice, oricât de exacte ar fi ele, căci starea sufletească, tumultul emoțiilor, suferința, nuanțele acestor trăiri sunt surprinse mult mai profund de sensibilitatea și talentul unui artist.
    FELIX AFTENE, ION TIȚOIU, MARIA CONSTANTINESCU, FLORENTIN SÎRBU, FLORIN STOICIU, INGNAT ȘTEFANOV, EUSEBIO SPÎNU, ION NEDELCU, IOANA LAVINIA STREINU, MARIANA CONSTANTINESCU, MARIETA BESU, ANA-MARIA CEARĂ, IULIA PANĂ, COSMIN GROSU, CRISTINA TUDORACHE, ANCA PAȘA DEACONU, ALEXANDRU POTECĂ, GHEORGHE URDEA, CĂTĂLIN TRANDAFIR, ANDREEA RĂDULESCU, ANCA GEORGESCU, LIZ MARTONCSAK, IULIA MIHALCEA, JORG KUB, THOMAS LEIMER, STRAJEȚ PIOTR GRIGOROVICI sunt artiștii care au constituit tușele unui tablou al suferinței contemporane, care a traversat Europa și care atrage atenția asupra situațiilor-limită, precum cea a războiului, în care posezi doar ceea ce poți să iei cu tine într-o valiză, dar și a rolului cathartic pe care îl are actul artistic.
    Expoziția, curatoriată de Iulia Mihalcea, va fi deschisă de directorul Muzeului de Artă Constanța, doamna Lelia Pîrvan-Rus, iar la eveniment va participa, în calitate de invitat, doamna Mădălina Mirea, consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța.Expoziția ,,O viață într-o valiză’’ se poate vizita în perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2023.
  • “Ziua Culturii Naţionale” la Muzeul de Artă PopularăCu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la Muzeul de Artă Populară se vor derula o serie de ghidaje tematice, pe zone etnografice, reunite sub genericul “Satul copilăriei”.

    Astfel, în ziua de 15 ianuarie, cei ce vor trece pragul muzeului vor putea reintra în atmosfera satului de odinioară, prin intermediul exponatelor care în trecut compuneau universul ţăranului român, adevărate mărturii de viaţă tradiţională şi valoroase piese ale patrimoniului cultural-naţional.

    “Satul copilăriei” este acel sat care a rămas în memoria unora drept satul bunicilor sau străbunicilor, dar şi satul idilic din poeziile lui Mihai Eminescu sau din poveştile lui Ion Creangă.

    Mergând pe acest principiu, al regăsirii vremurilor trecute, expoziţia permanentă a muzeului este concepută astfel încât vizitatorul să întâlnească aici o “Românie” în miniatură, cu exponate din toate provinciile istorice româneşti (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania şi Banat), organizate tematic şi acoperind toate genurile creaţiei artistice tradiţionale (port popular, ţesături, obiecte de uz gospodăresc şi ceremonial, obiecte din lemn şi metal, ceramică, icoane pe sticlă şi lemn, precum şi obiecte de cult).

    Provincia dintre Dunăre şi Mare, Dobrogea, este reprezentată prin toate acele obiecte care în trecut compuneau „camera curată” sau „camera bună” a locuinţei ţărăneşti, acea încăpere în care se primeau oaspeţii în zi de sărbătoare şi unde se păstrau cele mai valoroase obiecte ale familiei, dar şi zestrea fetelor de măritat. În sălile expoziţionale dedicate satului dobrogean, vizitatorii pot admira ţesături specifice zonei (ştergare din borangic, perne, cearceafuri, feţe de masă), obiecte din aramă, piese de cult, dar şi costumele populare tradiţionale provenite din localităţi precum: Oltina, Ostrov, Băneasa, Dunăreni.

    Muntenia este prezentă în expunere cu valoroase piese de port din zona Muscelului sau Buzăului, unde maramele din borangic, cămăşile şi fotele realizate de ţărănci se remarcă prin fineţe şi somptuozitate. Scoarţele munteneşti cu decor geometric sau ştergarele din bumbac, bogat decorate cu motive florale, fitomorfe şi geometrice erau nelipsite în trecut din locuinţa tradiţională ţărănească.

    Satul oltenesc este reliefat prin exponate provenite din zonele Mehedinţi, Gorj, Olt, Dolj, Romanaţi: ţesături (scoarţe decorate cu motivul pomului vieţii, ştergare, aşternuturi), costume femeieşti şi bărbăteşti, valoroase icoane pe lemn, cruci de mână, dar şi o variatate de obiecte din ceramică lucrate de olarii din vestitele centre ale Olteniei, Horezu, Oboga sau Vlădeşti.

    Nu putem să ne gândim la satul tradiţional moldovenesc fără să ne vină în minte Humuleştiul lui Creangă, leagăn al copilăriei şi tărâm de basm, descris de marele povestitor ca un sat de oameni harnici, unde chiar şi flăcăii torceau firele de lână, iar fetele „ştiau a învârti hora, dar şi suveica”, în timp ce şi femeile se întreceau în a ţese sumane, iţari sau ştergare. Din zona Moldovei, de-a lungul timpului, au intrat în colecţiile muzeului preţioase lăicere din lână, ţesute în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca şi scoarţele de mari dimensiuni, decorate cu motive fitomorfe şi avimorfe, care au fost lucrate din fibre textile vopsite cu coloranţi naturali. Cele 8 scoarţe expuse în holul central de la etajul muzeului au o valoare inestimabilă, fiind toate încadrate în categoria Tezaur, trei dintre ele având anul confecţionării plasat în ţesătură: 1849, 1862, 1875. Ştergarele din bumbac, realizate în tehnica năvăditului sunt reprezentative pentru ţesăturile din zona Moldovei, iar ceramica de tip Kuty, cea lucrată la Rădăuţi sau obiectele din lemn, de ceremonial ori de inventar pastoral erau întâlnite în trecut în fiecare gospodărie. Piesele de port tradiţional din zona Vrancei sau Bucovinei, atât femeieşti, cât şi bărbăteşti, completează imaginea de ansamblu a satului moldovenesc.

    Exponatele care conturează satul transilvănean provin din zone precum Sibiu, Ţinutul Pădurenilor (Hunedoara), Cluj, Sălaj, Arad, Bihor, Mureş, Bistriţa- Năsăud, Maramureş. În sectorul dedicat Transilvaniei, vizitatorii pot admira o varietate vase ceramice (farfurii, ulcioare, căni, străchini, cahle) şi ţesături (ştergare, perne, cearceafuri, scoarţe) care completau interiorul ţărănesc de sărbătoare al zonelor amintite. În cadrul locuinţei rurale transilvănene un rol însemnat îl aveau icoanele pe sticlă. Cele expuse în muzeu au fost pictate în secolele XVIII- XIX, în centre ca Nicula, Gherla (Cluj), Scheii Braşovului, Făgăraş, Maierii Albei Iulia, Valea Sebeşului.

    Portul din zona Transilvaniei cuprinde tipologii ale costumului femeiesc şi bărbătesc, ce acoperă majoritatea zonelor etnografice ale acestei provincii. Toate sunt costume vechi, cu valoare de tezaur, care au fost realizate în gospodărie sau ateliere rurale. Amintim aici costumele din zona Sibiului, în care se remarcă cămaşa femeiască cu „ciocănele” şi brâul lucrat în culorile tricolorului (reminiscenţă a perioadei paşoptiste); costumele din Ţinutul Pădurenilor, cu cămaşa femeiască avînd decor în „tablă” sau „blană”, iar cea bărbătească cu „pături” pe piept; costumele de Sălaj sau Arad, cu vălitorile specifice zonei; zadiile bicrome, cămăşile şi pieptarul brodat din Maramureş; costumele din zona Năsăudului, cu podoabele care le individualizau zonal (pană de păun, „păuniţe” şi lătiţare); costumul femeiesc din Cluj, cu cămaşa cu „pui pe cot”; costumele autentice din Oaş, la care se remarcă croiul amplu al cămăşii bărbăteşti şi „gacilor” (pantaloni), dar şi clopul cu mărgele, marcă identitară a zonei.

    În satul bănăţean ştergarele aveau un rol important în decorul locuinţei, fiind aşezate, aşa cum se observă şi în fotografiile ce însoţesc exponatele, în jurul vaselor de ceramică sau pe culme. Au capetele decorate compact cu motive rombiforme, realizate preponderent din bumbac roşu şi negru, iar la extremităţi sunt ornate cu dantele albe, având o compoziţie florală. Scoarţa din această zonă era lucrată într-o tehnică specifică, numită „karamani” sau cu „tăieturi”. Cea din expunere a fost confecţionată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar în anul 2014 a fost clasată în categoria Tezaur.

    Portul femeiesc bănăţean se remarcă prin broderia perforată a cămăşilor, prin opregele lucrate cu bumbac şi fir metalic, dar şi prin pieptarele cu broderie compactă. Acoperitorile de cap, conciuri sau cepse (bonete), beneficiază de o vitrină separată, tocmai pentru a evidenţia diversitatea pieselor deţinute de muzeu.

    Toate aceste obiecte, care astăzi compun patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa, au făcut parte din universul ţăranului român, fiind reprezentative pentru „satul copilăriei” de odinioară. Valoarea lor este inestimabilă pentru patrimoniul cultural- naţional, acest lucru fiind confirmat şi de clasarea lor, de către Ministerul Culturii, în cele două categorii stipulate de Legea nr. 182 / 2000: Tezaur (piese cu valoare excepţională) şi Fond (piese cu valoare deosebită).

    Pentru data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, accesul în muzeu este gratuit.

 

 

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:27

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare

Zona carosabilă va fi decopertată pe strada Suceava, între strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu,  circulația...

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:15

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână

Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Miga și Capitol, devine și în acest sfârșit de săptămână zonă de promenadă. Dacă doriți să...

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:44

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale, militarii rezerviști din Constanța,...

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:04

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța

În miros de floricele de porumb, de plăcintă cu dovleac și mere proaspete, zeci de copii de la Grădinița 42 cu program prelungit din...

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:37

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța

Creșterea salariilor angajaților Primăriei Municipiul Constanța a fost unul dintre cele mai dezbătatute proiecte în cadrul ultimei ședințe a...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:32

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani

...

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:19

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă

...

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:13

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal

...

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal