Prima pagină » Ştiri » Actualitate » „Ghidul practic, cu soluții de bun simț, privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, lansat de USR Dizabilităţi
„Ghidul practic, cu soluții de bun simț, privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, lansat de USR Dizabilităţi
Problemele persoanelor cu dizabilități în relația cu autoritățile sunt expuse în aceste zile în cadrul unui eveniment organizat la Constanța de USR Dizabilități.
Cu această ocazie, a fost lansat „Ghidul practic, cu soluții de bun simț, privind drepturile persoanelor cu dizabilități”.
Claudia Gasparini, membru USR Craiova, susține că numărul persoanelor cu deficiențe este foarte mare.
„Instituțiile publice au obligații, şianume faptul de a-și accesibiliza instituțiile, pentru că o persoană în scaun rulant, să luăm un exemplu, dacă vrea să ajungă la un etaj și nu există lift sau rampă, ce se întâmplă? Evident că stă și așteaptă. Vrei să-ți plătești taxe și impozite? E posibil să nu ai cum, că nu ai acces. Aș vrea doar să vă gândiți că în țară există…pe hârtie ar fi undeva la 870.000 de persoane, cu tot cu aparținători, sunt convinsă că depășește milionul„, a spus Claudia Gasparini, membru USR Craiova.
Senatorul Remus Negoi a amintit de un proiect care vizează accesul persoanelor cu dizabilități pe plajele de pe litoralul românesc.
„Personal, am o inițiativă legislativă de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 19, care presupune accesul persoanelor cu dizabilități pe plajele Mării Negre. A fost această inițiativă, una care am sperat că va trece fără absolut nicio problemă de toate comisiile și de plenurile Senatului și Camerei Deputaților. Din fericire, a trecut de toate comisiile, din fericire, a trecut de plenul Senatului, dar din nefericire a rămas blocată undeva la două comisii din Camera Deputaților„, a declarat senatorul Remus Negoi.
Deputatul Stelian Ion a lansat un îndemn la un exercițiu de imaginație
„Dacă noi, cei care au fost poate mai norocoși, de multe ori în viaţă ne lovim și ne chinuim cu tot felul de probleme, de mici, cu educația, după aceea mai departe cu găsirea unui loc de muncă și așa mai departe, cum îi este unei astfel de persoane? Cum reușește să se descurce în viață, dacă noi, cu toate abilitățile, să spun așa, de la natură, abia reușim uneori să răzbim. Chestia asta trebuie să ne preocupe în permanenţăși empatia ne obligăsă ne punem în locul acestor oameni„, a spus deputatul Stelian Ion.
Ghidul presupune un set de 17 soluții de rezolvare a problemelor persoanelor cu dizabilități, prezentate chiar de acestea.
Redactor: Adrian Băncilă/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Adrian Băncilă