Alimentele bio, din ce în ce mai căutate. Ce suprafaţă agricolă este cultivată în sistem ecologic, în judeţul Tulcea
Publicat de , 10 ianuarie 2023, 11:30
Ca produse finale ale agriculturii ecologice, alimentele bio sunt destul de solicitate în ultima perioadă, deoarece consumatorii doresc să cumpere produse naturale, benefice pentru sănătate. Aceste alimente au devenit, recent, mai accesibile la preț, dar trebuie să avem în vedere și termenul de garanție destul de scurt, deoarece produsele certificate biologic nu conțin conservanți.
Cât de dezvoltată este agricultura ecologică la nivelul județului Tulcea a aflat Nicu Ispas, din discuția cu directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Tulcea, ing. Mirela Miiler.
Agricultura ecologică are la bază folosirea de soiuri nemodificate genetic, legumele și fructele obținute având o valoare nutritivă ridicată. Totodată, activitatea din acest sector asigură și o dezvoltare agricolă durabilă, existând, desigur, și multitudinea de efecte pozitive la nivelul unei ferme agricole și a mediului înconjurător.
Doamna director Miiler, câți operatori are județul Tulcea, la acest moment, în agricultura ecologică?
În acest moment avem 474 de operatori. Marea majoritate este situată la producători agricoli pe vegetal, cu 333 de operatori. Mai avem înregistrați cu fișă producători agricoli în apicultură, în număr de 86, cu un total de familii de 13.585, mai avem unități de producție pentru acvacultură – 7 procesatori, 2 importatori.
Ce suprafață aveți înscrisă pentru cultura ecologică, în Tulcea?
Suprafaţa înscrisă în agricultura ecologică este de 66.765,31 hectare, din care certificată ecologic, adică a trecut prin toate etapele de certificare,
este suprafața de 48.079,83 hectare.
Un fermier poate să treacă de la agricultura convențională la agricultura ecologică doar după parcurgerea unei perioade de tranziție, terenurile tratate cu substanțe chimice având nevoie de cel puțin 2 ani de pauză pentru a putea intra în agricultura de tip ecologic.
Redactor: Nicu Ispas / Editor online: Alina Enache / Foto: unsplash.com