INTERVIU | Prof. Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța: „Sunt convins că fiecare dintre noi suntem atenți, prevăzători și avem grijă de ceea ce se întâmplă în această situație de stare de alertă epidemică“
Publicat de Doina Sirbu, 9 ianuarie 2023, 09:45
În contextul reluării cursurilor, pe fondul unei stări de alertă cauzate de valul de viroze, au fost stabilite mai multe reguli pentru împiedicarea răspândirii gripei.
Despre măsurile care se aplică în școlile din Constanța și regulile stabilite care trebuie respectate, discutăm, in direct, prin telefon, cu șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Sorin Mihai.
Bună dimineața!
Sorin Mihai: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultatorilor dumneavoastră și vă mulțumesc pentru oportunitate.
Da, și noi vă mulțumim că v-ați făcut puțin timp să discutăm despre acest subiect important. Așadar, suntem pregătiți pentru a face față acestui val de viroze?
Sorin Mihai: Cu siguranță, așa cum am fost pregătiți 2 ani de zile în perioada pandemică, și colegii noștri din unitățile de învățământ au dat dovadă de seriozitate și am fost sprijiniți de către alte instituții și aici discutăm de Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța și de administrațiile publice locale, cu certitudine și această situație va fi bine gestionată și nu vom avea probleme în acest sens.
Ministerul Educației a solicitat inspectorilor șefi ai ISJ să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale. Cum veți realiza acest sprijin?
Sorin Mihai: Încă de săptămâna trecută am luat legătura cu DSP, care va pune la dispoziție un stoc de măști care pot fi folosite în unitățile de învățământ, atât de către cadre didactice, cât și de către elevi. Este clar că fiecare unitate de învățământ a făcut toate demersurile necesare pentru dezinfectarea spațiilor și va continua să facă acest lucru, pentru că pe lângă această situație de stare de alertă epidemică, în ceea ce privește gripa, ținem cont și de faptul că mai sunt și cazuri de COVID, așadar, în continuare avem atenția sporită. În acest sens, am comunicat cu unitățile de învățământ care au aceleași reflexe, să le spunem, pe care le-au avut dobândite în perioada pandemică și care urmează aceleași protocoale, aceleași proceduri, pentru că trebuie să fim atenți și vigilenți.
Ministerul Educației a solicitat să se pună accent pe prevenție, pe triajul epidemiologic zilnic la începutul primei orei de curs, a fiecărui schimb. Cine îl realizează? Cadrele didactice?
Sorin Mihai: Triajul epidemiologic poate fi făcut numai de către specialiști, de cadrele medicale. Așadar, noi ca profesori, putem, eventual, să facem un triaj observațional, dar cel mai important triaj este cel care se face la domiciliu și am încredere că vom avea sprijinul fiecărui părinte și mai mult decât atât, ne bazăm pe sprijinul dumnealor pentru că este evident că atunci când prezintă anumite simptome copilul acasă, pot să ia măsurile imediate și pot să contacteze un cadru medical, așadar un personal specializat, astfel încât să nu aducă un copil care prezintă anumite simptome în colectiv.
Dar au fost informați părinții referitor la realizarea triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate?
Sorin Mihai: Da, tot un triaj observațional vor face și dumnealor acasă. De triajul epidemiologic se ocupă cadrele medicale în școală, la prima oră, și acest lucru s-a întâmplat în repetate rânduri și se face prin dispoziția DSP sau prin dispoziția Asistenței Sociale din cadrul primăriilor. Sunt măsuri care sunt preventive și pe care le abordăm în numeroase situații.
Ne-ați vorbit puțin mai devreme despre măști. Cine le va asigura? Şcoala, părinţii? Ce va mai asigura școala?
Sorin Mihai: Noi am solicitat săptămâna trecută, așa cum vă spuneam, situația necesarului de măști. Foarte multe dintre unitățile de învățământ ne-au transmis faptul că nu au nevoie de măștile pe care le pune la dispoziție DSP, deoarece și-au achiziționat deja sau aveau deja în stoc. Sunt dispozitive medicale pe care le avem ca achiziții permanente în unitățile de învățământ, pentru că, iarăși, așa cum spuneam, suntem prevăzători în ceea ce privește gripa, în ceea ce privește orice situație care trebuie să fie gestionată corespunzător.
Am înțeles că ISJ va comunica școlilor măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor și vreau să vă întreb. A ajuns în școli și dacă nu, când ar putea ajunge?
Sorin Mihai: Da, informațiile au fost transmise de către Ministerul Educației, tot ceea ce a fost comunicat de către Ministerul Sănătății și aici discutăm de un ghid care are caracter general și care poate fi pus la dispoziția cadrelor didactice, părinților, poate fi pus la chiar și la dispoziția elevilor. În egală măsură, avem elemente de afișaj care tot așa au fost transmise către unitățile de învățământ. Vom monitoriza această situație chiar astăzi, în această dimineață, am avut și continuă o ședință a consiliului inspectorilor școlari din Inspectoratul Școlar Județean Constanța în care pe ordinea de zi, primul punct a fost tocmai monitorizarea situației din unitățile de învățământ, felul în care s-au făcut pregătirile și cum continuă acestea pe parcursul următoarelor săptămâni.
Credeți că este necesară consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, a izolării?
Sorin Mihai: Cu certitudine, cadrele medicale sunt cele care au competențele necesare pentru a putea să pună corect un diagnostic, iar triajul pe care îl facem la nivelul unităţilor de învățământ, prin cadrele didactice, e ste doar unul orientativ. Singurul care poate să pună un diagnostic este, evident, cel competent, anume cadrul medical.
Domnule inspector, vă rog să ne spuneți în ce condiții o școală poate solicita suspendarea temporară a cursurilor?
Sorin Mihai: Există în regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, clar precizat cum se poate face acest lucru și un amendament firesc în această perioadă este ca persoana de contact din unitatea de învățământ care ține legătura cu DSP să aibă în vedere o comunicare mult mai strânsă, iar unitatea de învățământ să ia decizii numai după o prealabilă consultare cu specialiștii din cadrul DSP, tocmai pentru că situațiile trebuie să fie gestionate de către specialiști și punctul dumnealor de vedere este cel mai important pentru noi.
Este necesar să vă consultați și cu Ministerul Educației, în această situaţie excepţională?
Sorin Mihai: Vom face o centralizare la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a situațiilor în care DSP, în comunicare cu unitatea de învățământ, va recomanda ca unele clase să aibă activitatea didactică suspendată și această centralizare va fi transmisă către Ministerul Educației, iar dacă DSP va ajunge la concluzia că există situații în care unitățile de învățământ trebuie să-și suspende activitatea, atunci comunicarea va fi mult mai strânsă și din partea noastră, cu Ministerul Educației.
Va mai lua ISJ Constanța și alte măsuri, domnule inspector?
Sorin Mihai: Suntem în permanentă monitorizare, așa cum spuneam, și avem discuții din acest punct de vedere permanente cu directorii unităților de învățământ, iar miercuri la 15:30 am programat deja o ședință cu toți directorii din unitățile de învățământ din județ, tocmai pentru a putea să avem o imagine inițială la ceea ce s-a făcut în unitățile de învățământ și să vedem care sunt măsurile suplimentare pe care trebuie să le luăm și să intrăm în comunicare, pentru că așa este cel mai important din comunicare, ajungem la concluziile corecte.
Şi pentru că astăzi începe școala, începe al treilea modul al noii structuri școlare, vă rugăm, în final, să transmiteți un mesaj pentru elevi, pentru părinți, pentru cadre didactice și pentru toți ascultătorii de pe frecvențele Radio Constanța.
Sorin Mihai: Am convingerea că acest an școlar va fi unul cu succes pentru elevii din clasele terminale la examenele naționale și în acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat 3 simulări județene în acest an școlar și către finalul lui Ianuarie va avea loc a doua sesiune de simulări județene. Sunt convins că fiecare dintre noi suntem atenți, prevăzători și avem grijă de ceea ce se întâmplă în această situație de stare de alertă epidemică. La fel, am convingerea că toți vom depune eforturi ca lucrurile să meargă bine și ca activitatea cu prezență fizică să continue, pentru că după 2 ani pandemici am văzut care au fost efectele unei soluții care nu ne-a avantajat. Am, de asemenea, convingerea că va fi un an cu succes pentru toți și vom avea rezultate din ce în ce mai bune și la concursurile și olimpiadele școlare și, de ce nu, la fiecare clasă în parte, pentru că suntem un județ care a dovedit că poate mult mai mult.
Interviu realizat de Larisa Calistru/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă