Armenii de pretutindeni serbează, în această seară, Ajunul Crăciunului, iar mâine vor participa la Sfânta Liturghie dedicată atât Zilei Crăciunului cât și Bobotezei Domnului

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 ianuarie 2023, 13:19
Potrivit scriitoarei de origine armeană Anaid Tavitian, în Seara de Ajun, pe 5 ianuarie se săvârșește Sfanta Liturghie numită GIarankaluisde la cuvântul giarank – flacară, sau candelă). Credincioșii iau lumină de la lumânările coborâte de pe Sfântul Altar și o duc acasă pentru binecuvântarea și succesul familiei.
Această lumină simbolizează Steaua care i-a călăuzit pe magi. În Seara de Ajun, colindătorii intonează cel mai cântat colind: Avedis care anunță vestea bună a Nașterii Mântuitorului: „Aisor done Surp Dzanunt-Avedis”.
În dimineața zilei de 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, are loc ceremonia de binecuvântare a apei ciur ortnek, când este sfințită apa cu Sfântul Mir și Cruce. Un vas de argint se umple cu apă și este pus pe altar. Preotul scufundă crucea de trei ori în vasul cu apă (ritualul semnificând Intrarea lui Iisus în apele Iordanului). Sfântul Mir se află într-un vas de argint în forma unui porumbel, din care se picură puțin în apă. Apa sfințită este împărțită credincioșilor. Rolul simbolic de Nașă al Crucii îi revine unui copil merituos din rândul comunitătii.
De la masa de Crăciun nu trebuie să lipsească cele 7 bucate tradiționale: fructe uscate, rodii, struguri, caise, sarmale cu orez în foi de viță, pâinea teraht (în care se pune o monedă) si dulcele anushabur.
Urarea tradițională este: Christos dznav yev hainetzav (Christos s-a născut și ni s-a arătat), iar răspunsul: Ortneale dzanunta yev haitnutiuna Chistosi (Binecuvântată este Nașterea și Arătarea lui Christos).
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu