În plin sezon al infecțiilor respiratorii, urmează o nouă perioadă în care cabinetele medicilor de familie și cele din policlinici sunt închise. Cum cei mai afectați de aceste boli sunt copiii, medicii infecționiști vin cu recomandări despre cum trebuie îngrijiți cei mici. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea, ne spune care este primul tratament indicat în afecțiunile respiratorii, cui nu îi este recomandat siropul de tuse și în ce situații trebuie dus copilul la Urgență.
să știe că, întotdeauna, în aceste afecțiuni respiratorii sunt importante tratamentele simptomatice, deci trebuie să aibă grijă să combată febra, să aibă grijă să se alimenteze cât de cât copiii și, dacă temperatura ridicată persistă mai mult de 3 zile, atunci trebuie să se adreseze camerelor de gardă ale Spitalelor de Boli Infecțioase și Clinic Județean de Urgență Constanța.
În medie, cât durează o infecție respiratorie? La ce să se aștepte părinții?
Niciodată o afecțiune respiratorie nu o să cedeze mai devreme de 3 zile. De regulă, cam 3-5 zile, atât durează. Dacă, după 3 zile de răceală, febra este în continuare foarte înaltă și nu se observă nicio tendință la scădere, deci continuă să facă febră 39-40, este clar că ei nu mai pot să controleze această afecțiune la domiciliu și trebuie să se adreseze unui specialist, care să facă recomandări suplimentare.
Ce facem cu tusea? Sunt foarte mulți copii care tușesc, fără alte simptome…
Sunt siropuri pe piață care se pot administra copiilor. Atenție foarte mare, la copiii sub un an nu se recomandă aceste siropuri pentru tuse! În funcție de tipuri de duse, dacă este productivă sau dacă este uscată, sunt diferite siropuri care se pot administra.
În cazul copiilor mai mici de un an, ce soluții au părinții?
Doar tratamentulsimptomatic.