Sfatul medicului, de Sărbători: „Să avem bucuria de a fi împreună și nu de a mânca cât mai mult!“
Publicat in: 27 dec. 2022
Toba, caltaboșul, sarmalele, friptura, cozonacul și diferitele dulciuri se regăsesc în mai toate meniurile de Crăciun. Medicii spun că ne putem bucura de ele, dar trebuie să le consumăm în cantitate redusă și nu pe toate la aceeași masă.
Medicul infecționist Ana Maria Iancu:
„Se recomandă utilizarea unor cantități moderate de alimente, preferabil ar fi, poate, consumul la mese diferite, în cantități mai mici și nu toate împreună.“
Vulnerabile sunt în această perioadă și persoanele cu afecțiuni cronice, spune medicul de familie Rozalia Zita Popa, care ne mai recomandă să nu uităm despre ce este, de fapt, sărbătoarea Crăciunului:
„Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei. Se naște pruncul cel sfânt, care va mântui omenirea. Bucuria nu trebuie să însemne numai mâncare, mese festive. Este bucuria familiei. Aș defini sărbătoarea asta și mesele pe care le vom petrece împreună cu cei din familie prin două cuvinte – cumpătare și echilibru.
Bolnavii cronici, iarăși, sunt în situația în care trebuie să fie foarte atenți, bolnavii cardiovasculari, atenție la grăsimi, atenție la sare, pot să se decompenseze în perioada aceasta! Bolnavii cu boli renale cronice – atenție la la proteine, la carne, preparatele de carne! Cei cu diabet – atenție la dulciuri, la prăjituri, la cozonac, la grăsimi! De asemenea și bolnavii digestivi, iarăși, efortul mare de a participa la aceste mese poate să dăuneze sănătății. Deci, cum am spus, trebuie să avem cumpătare, echilibru, să nu mâncăm multe feluri de mâncare una după alta, prăjituri, dulciuri multe, sucuri acidulate dulci. După o masă îmbelşugată, să păstrăm o pauză alimentară. Cam așa ar trebui să gândim atunci când sărbătorim și să avem bucuria de a fi împreună și nu de a mânca cât mai mult.“
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Alina Enache / Foto: pexels.com