TULCEA: Perioada de prohibiţie a scrumbiei din acest an, neadecvată condiţiilor hidro-meteorologice
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 decembrie 2022, 10:56
Perioada de prohibiţie a scrumbiei, una din puţinele specii de peşti migratori din Dunăre, a fost neadecvată condiţiilor hidro-meteorologice din acest an, a declarat biologul Aurel Năstase din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), care consideră că Administraţia Deltei şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) ar trebui să decidă perioada de protejare a scrumbiei.
Năstase a afirmat că exemplarele acestei specii încep să migreze în funcţie de temperatura şi de nivelul apei Dunării, iar ordinul de prohibiţie a pescuitului care are drept obiectiv principal protejarea speciei în perioada de reproducere trebuie să ţină cont de acest aspect.
„Anul acesta, multe exemplare au stat la gurile Dunării. Au început să migreze la finele perioadei de prohibiţie, aşa că a fost un an bun pentru pescari. Ei au putut captura cantităţi mari de scrumbie şi nu a fost prohibiţie. Practic, în perioada de prohibiţie, au fost foarte puţine exemplare, iar atunci când s-a reluat pescuitul s-au prins cantităţi mari”, a explicat biologul Aurel Năstase.
Cercetătorul a amintit că în alţi ani prohibiţia pescuitului scrumbiei era stabilită în funcţie de sărbătorile religioase şi era tardivă.
„Scrumbia are capacitatea de a se regenera. Exemplarele de scrumbie au multe icre, pot ocoli şi plasele, iar populaţia se poate reface, dar câteva perioade de prohibiţie neadecvate la rând pot afecta stocul de exploatare. Propunerea noastră este ca în momentul în care se întrunesc condiţiile optime de exploataţie a scrumbiei, cu cinci sau şase zile înainte, guvernatorul Rezervaţiei şi preşedintele ANPA să aibă posibilitatea să declanşeze prohibiţia. Ordinul să existe, dar data să fie derogată pentru guvernator şi preşedintele ANPA”, a precizat reprezentantul INCDDD.
Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Delta Dunării. În Marea Neagră, se capturează în cantităţi mai mici, dar ponderea o constituie pescuitul în Dunăre, în perioada migraţiei de reproducere.
Specia este întâlnită atât în Marea Neagră, cât şi în Marea Azov, în perioada de reproducere aceasta urcând pe Dunăre, Nistru, Nipru şi Don. În România, migraţia ei se opreşte la barajul Porţile de Fier.
Ordinul de prohibiţie a pescuitului pentru 2023 este discutat în această perioadă de autorităţi şi organizaţiile de pescari. Actul normativ care va fi aprobat de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului are drept obiectiv protejarea resursei acvatice.
Sursa – Agerpres / redactor – Daniel Țăndăreanu