Baschetul românesc la ora retrospectivei

Publicat de Catalin Donose, 21 decembrie 2022, 10:05
Preşedinta Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, că baschetul românesc a intrat începând cu anul 2022 în reformă administrativă prin mai multe modificări aduse statului FRB.
Printre acestea se numără prioritizarea baschetului 3×3, introducerea baschetului 4×4, înfiinţarea a 11 regiuni şi disputarea competiţiilor la nivel regional, zonal şi apoi naţional, precum şi introducerea normelor de control şi de talie în selecţia jucătorilor.
‘Noi am modificat statutul în luna noiembrie pentru prioritizarea baschetului 3×3. Dar nu numai asta. Pentru că anul acesta baschetul a intrat în reformă administrativă. Am înfiinţat cele 11 regiuni, vom juca şi 5 la 5 şi 3 la 3, regional, zonal şi apoi naţional. Să nu mai intre oricine în naţional şi să vedem scoruri de 100-2. Nu, trebuie să înţelegem că valoarea se creşte şi se consolidează în timp. În schimb am introdus 4 la 4 până la 12 ani inclusiv, am avut deja turnee senzaţionale de 4×4 cu meciuri de 6 reprize. Şi apoi ne dorim să mărim numărul de sportivi legitimaţi în competiţiile sportive şcolare şi universitare. De asemenea, anul acesta am reintrodus normele de control şi normele de talie. Nu putem altfel, aşa spune regula, din cei 5 jucători unul este definit, trebuie să fie centru pivot. Deci nu mai poţi să mergi cu jucător mic de statură. Noi avem la loturile naţionale talia medie de 1,75 m sau cea mai înaltă jucătoare de la U18 are 1,75 m. De aceea trebuie să revenim la normele şi parametrii care sunt obligatorii pentru înalta performanţă. Sport de masă putem face cu toată lumea, fără discuţie, dar nu se mai poate să facem cu toţi împreună când vorbim de înalta performanţă’, a explicat preşedinta.
Aceasta a menţionat că la nivelul primelor reprezentative de seniori rezultatele nu sunt cele aşteptate şi că se va insista pe schimbul de generaţii.
‘Dacă ne gândim la echipele naţionale nu putem să spunem decât că asta avem la momentul acesta – cea masculină era mult mai rău, era în categoria ‘small countries’ am scăpat de Albania, Kosovo, Monaco sau Moldova, deci am ieşit din zona aceea, acum am intrat în precalificări unde ne batem pentru un singur loc. Nu mai contează însă şi mergem spre schimbul de generaţii. Naţionala feminină, când am venit eu, pierduse cu Cehia şi Danemarca din ‘small countries’. Şi am spus că schimbăm generaţia sau se îngheaţă. Trebuie să vedem exact în ce direcţie o luăm cu baschetul feminin. Pentru că şi campionatul este destul de dezechilibrat, motiv pentru care am început cu centrele de excelenţă. La masculin, dacă vorbim despre Liga Naţională, putem spune că este o ligă foarte puternică şi bine cotată în Europa, inclusiv financiar. Probabil că suntem în primele opt ligi din punct de vedere al bugetelor, ceea ce arată că avem stabilitate financiară’, a spus Tocală.
‘Baschetul 3×3 este o disciplină care poate să meargă în România mult mai bine. Naţionalele s-au calificat la Jocurile Europene de la Cracovia, la Jocurile Mondiale Universitare, la Jocurile Francofoniei, precum şi la FOTE, mă refer la U18. Naţionalele U23 nu şi-au atins obiectivele la Cupa Mondială 3×3 U23 de la Bucureşti, este adevărat, dar atât timp cât pierzi în ultima secundă de prelungiri cu un coş al Ungariei de la mijlocul terenului nu mai poţi să vorbeşti de valoare, ci de neşansă’, a adăugat preşedinta FRB.
Una dintre problemele identificate de Carmen Tocală în 2022 este ‘exarcerbarea patriotismului local’ în defavoarea celui naţional. ‘Mie mi se pare că patriotismul local s-a exacerbat, competiţiile locale sunt aprige, se dispută cu mulţi suporteri şi a scăzut mult patriotismul naţional. Când să încurajăm România o să vedem că numărul de spectatori e redus, pasiunea e redusă. De aceea eu vreau să cântăm imnul în sală. Ne văităm că la Sfântu Gheorghe se cântă Imnul Secuimii, dar acolo îl cântă toată lumea şi îl ştie. De aceea vreau să cântăm toţi în sală Imnul României, că este al nostru’, a precizat ea.
De asemenea, oficialul FRB doreşte pe viitor să realizeze un parteneriat cu compania naţională Tarom pentru ca federaţia să nu mai fie obligată să cumpere bilete de avion scumpe prin intermediul procedurii de achiziţii publice.
‘Vreau să încep demersurile pentru a schimba procesul de achiziţie a biletelor de avion. De ce trebuie să plătesc ca federaţie bilete atât de scumpe, în loc să ne protejăm compania noastră aeriană Tarom? De ce nu poate Tarom să vină partener în sportul românesc? Pentru că legea spune acum să se meargă pe SEAP. Cred că ar fi foarte util un parteneriat cu Tarom, pentru că ei au interes naţional, noi avem interes naţional. Sper să reuşesc’, a explicat ea.
Obiectivele Federaţiei Române de Baschet în 2023 se leagă de Jocurile Europene, Jocurile Francofoniei, Jocurile Mondiale Universitare şi FOTE.
‘Avem obiectiv major la Jocurile Francofone o medalie cu fetele, acolo sunt 50 de ţări participante. Apoi la Jocurile Mondiale Universitare avem obiectiv cu băieţii un loc în primele 8. Pentru FOTE ambele naţionale au obiectiv medalie la 3×3. Iar la Jocurile Europei la băieţi 3×3 am eu ca obiectiv personal să îi aduc pe jucătorii naturalizaţi să reprezinte România la această competiţie. Sper să reuşesc să îi conving, pentru că atunci când i-am naturalizat acesta a fost un obiectiv pentru noi. Un obiectiv major este şi să oferim medalii în sistemul şcolar şi universitar. Pentru că am început deja cu jocul 4×4 în unităţile de învăţământ din Bucureşti şi vom ajunge în toată ţara. Deci vor fi competiţii sportive ca Daciada, la 4×4. E ceva nou care atrage, iar oferind mai multe medalii, atunci vin şi copiii. Am văzut şi noi la arte marţiale, sunt o groază de medalii puse în joc. Cu cât dai mai mult, cu atât primeşti mai mult’, a mai spus oficialul FRB.
Carmen Tocală a menţionat că federaţia nu i-a desemnat deocamdată pe cei mai buni jucători ai anului, însă personal a ţinut să îi remarce pe sportivii români cu experienţă din liga masculină şi feminină.
‘Criteriile de acordare a titlului de baschetbalistul anului sunt cele statistice, dar e destul de greu, pentru că unii au venit, au jucat câteva luni şi au plecat. Aşa că în campionat constanţă au jucătorii români, străinii vin şi pleacă. În condiţiile acestea la masculin i-aş remarca, şi o iau în ordinea vârstei, pe Rareş Mandache, Vlad Moldoveanu, Titus Nicoară, Alexandru Olah. Ei încă fac faţă în campionatul nostru, de fapt sunt cei mai puternici jucători din ligă după mine. Ei au şi experienţă, au continuitate şi au arătat dăruire. De la fete le-aş remarca pe cele de mare experienţă, cărora le vom organiza şi retragerea de la naţională, mă refer la Annemarie Părău, Anca Stoenescu, Florina Diaconu’, a precizat preşedinta.
În ceea ce priveşte sportivul român al anului la toate disciplinele, Tocală l-a nominalizat pe canoistul Cătălin Chirilă, medaliat cu aur şi argint la Campionatele Mondiale şi aur la Campionatele Europene.
‘La cel mai bun sportiv eu m-aş duce spre Chirilă. Pentru că el vine în kaiac-canoe după un gol imens. Şi nu pentru că nu mai e Ivan (Patzaichin), ci pentru că de la (Victor) Mihalachi nu au mai fost medalii, federaţia a fost suspendată, dar iată că a revenit. De aceea e foarte important ce a reuşit Chirilă, arată că se poate. Apoi îi văd pe cei de la canotaj, care ne-au obişnuit cu rezultatele lor. Dacă vorbim despre juniori şi perspectivă atunci ne ducem imediat spre David Popovici. Suntem toţi mândri că suntem români când tot mapamondul vorbeşte despre el’, a mai spus Carmen Tocală.
Echipa naţională masculină a României s-a calificat în turul secund al precalificărilor EuroBasket 2025, acolo unde în acest an a disputat patru partide înregistrând trei înfrângeri, cu Portugalia în două rânduri (75-59 şi 92-62) şi Bulgaria (84-72), şi o victorie cu Cipru (69-65). Selecţionata ‘tricoloră’ se află pe locul 3, cu 5 puncte în clasamentul grupei.
Prima reprezentativă feminină şi-a continuat meciurile din preliminariile EuroBasket 2023, fiind învinsă de Ungaria (99-40) şi de Islanda (68-58). România ocupă ultimul loc în clasament, cu 5 puncte, într-o grupă din care mai face parte Spania.
Selecţionata masculină U18 a României s-a clasat pe locul 7 la Campionatul European Under-18 – Divizia B, găzduit în vara acestui an de localităţile prahovene Ploieşti, Blejoi şi Bucov.
La nivel de club, formaţia masculină U-BT Cluj-Napoca a reuşit calificarea în premieră pentru România în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, ediţia 2021-2022. U-BT a întâlnit în această fază echipa germană MHP Riesen Ludwigsburg. După victoria cu 76-73 din primul meci, U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă în următoarele două cu 92-75 şi 79-73, ratând participarea în turneul Final4 al competiţiei. De asemenea, CSM CSU Oradea a ratat calificarea în semifinalele competiţiei masculine de baschet FIBA Europe Cup, după ce a fost învinsă de echipa daneză Bakken Bears, cu 84-82, respectiv 70-61 în sferturile de finală.
La baschet 3×3, reprezentativa selecţionata feminină a României s-a clasat pe locul 6 în finala circuitului mondial de baschet FIBA 3×3 Women’s Series, găzduită de City Park Mall din Constanţa.
Selecţionatele Under-23 ale României au participat la Cupa Mondială FIBA 3×3 U23, competiţie găzduită de Circul Metropolitan din Bucureşti. La masculin, naţionala României a ratat calificarea în sferturile de finală, încheind pe locul 13 din 20 de participante. Naţionala feminină a ratat de asemenea calificarea în sferturile competiţiei şi s-a clasat în final pe locul 11 din 20 de naţiuni.
Selecţionata masculină a României a atins sferturile turneului final FIBA 3×3 Nations League U23, găzduit de City Park Mall din Constanţa, fiind eliminată de echipa Under-21 a Israelului (21-20). La feminin, România a ratat calificarea în sferturi după două înfrângeri consecutive cu SUA (20-10) şi selecţionata U21 a Franţei (15-13).
În ediţia 2022-2023 a cupelor europene, U-BT Cluj evoluează în EuroCup la masculin şi are şanse, la jumătatea sezonului regulat, de a continua în optimile de finală.
În FIBA Europe Cup la masculin, două dintre cele trei reprezentante ale României au trecut de prima fază a grupelor, debutanta SCM ”U” Craiova şi CSM CSU Oradea, nu şi CSO Voluntari.
SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara, la prima sa participare în competiţia regională Alpe Adria Cup la masculin, s-a calificat în sferturile de finală.
În FIBA EuroCup la feminin, Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câştigat grupa cu victorii pe linie şi va juca în şaisprezecimile de finală. FCC UAV Arad nu a trecut de faza grupelor.
Cătălin Donose
Foto – Arhivă