FOTO. Concert de colinde la Cercul Militar din Mangalia
Publicat de Adrian Băncilă, 18 decembrie 2022, 14:12
La Cercul Militar Mangalia, vineri, 16 decembrie, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Mangalia, al cărei președinte este contraamiral de flotilă în rezervă ION CONDUR, s-a alăturat momentelor de dăruire și pioșenie prilejuite de Sărbatorile Crăciunului și Anului Nou, oferind cadrelor militare active și în rezervă din Garnizoana Mangalia, dar și familiilor acestora, un minunat concert de colinde tradiționale românești.
Au evoluat pe scenă, corul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Gala Galaction” Mangalia, corul elevilor de la Școala Gimnaziala nr. 3 din Mangalia și componenții Fanfarei Militare a Forțelor Navale Române.
Corul „Galacteea” este emblema școlii Gimnaziale „ Gala Galaction”, Mangalia. Membrii corului sunt copii care iubesc muzica și doresc să își dezvolte talentul .Corul s-a inființat în anul 2007 și de atunci este prezent la majoritatea evenimentelor zonale.
Premii obținute :
2009- Premiul I- Concurs „Adagio”-Mangalia
Premiul I- Festivalul international “Incilerin Dansi”- Marmaris-Turcia
2010- Premiul I- Concurs Național Coral- etapa județeană, Constanța
Premiul I- Concurs „Adagio”-Mangalia
Trofeu- Festivalul “Incilerin Dansi”- Marmaris-Turcia
Premiul I- Concurs “Să privim cultura cu alți ochi”- Mangalia
2012- Premiul I- Concurs “Să privim cultura cu alți ochi”- Mangalia
Premiul I- Concurs Național Coral- etapa județeană, Constanța
2016- premiul III- Festival “Primăvara dobrogeană”- Hârșova
Premiul I- Festival “Diversitas”- Năvodari
Premiul I- Festivalul “Dobroge- plai de dor”- Negru Voda
2017- Premiul I – Festival “ Sunt mandru de portul meu” -Albești
Premiul I -Festivalul “Dobroge- plai de dor”- Negru Voda
Din anul 2017 corul „Galacteea” face parte din Programul Național Cantus Mundi. În anul 2018 corul „Galacteea” a avut onoarea de a cânta alături de violonistul Alexandru Tomescu în turneul Stradivarius.
În premieră națională violonistul Alexandru Tomescu a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu avându-i alături pe copiii corului „Galacteea”.
Dirijorul corului este d-na prof. de educație muzicală Andreea RUSU.
Scoala Gimnaziala nr. 3 Mangalia a fost infiintata in 1976.
Are un număr de 1150 de elevi și preșcolari și 100 de cadre didactice și personal auxiliar. Școala a obținut rezultate foarte bune la evaluarea națională, întotdeauna cu mult peste media pe țară. Elevii școlii au fost laureați cu premii și mențiuni la concursurile pe discipline/ olimpiade la faza județeană și națională.
Are dezvoltate parteneriate naționale cu mai multe instituții, de exemplu: Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București, Muzeul Național-Muzeul „Grigore Antipa” și internaționale cum ar fi „Muzeul de Mineralogie din Lavrio”- Atica-Grecia, Liceul „Antim Ivireanu” din Balcic și altele. De asemenea, mai multe parteneriate cu unități de învățământ preuniversitar din România. În spectacol, au cântat colinde, elevii clasei a IV-a conduși de d-na profesor Alina Râșnoveanu.
A urmat un moment de recunoștință pentru un an rodnic pentru Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Mangalia, cu o multitudine de activități în care au fost angrenați oameni din toate categoriile sociale și de toate vârstele.
Domnul contraamiral de flotilă în rezervă Ion Condur, le-a mulțumit membrilor asociației care au contribuit la buna desfășurare a activităților, dar și partenerilor. Astfel, ACMRR Mangalia a oferit 5 diplome de excelență:
d-nei Liana Naum, director executiv al Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului, filiala Constanța,
d-nei Ruxandra Popa, autoarea expoziției de fotografie „Nuanțe dobrogene”,
d-lui comandor Mihai Dănilă, comandantul Garnizoanei Mangalia,
Ligii Navale Române, filiala Mangalia, reprezentata de d-l comandor în retragere Eugen Bulboacă,
Ligii Maiștrilor Militari de Marină, filiala Mangalia, reprezentată de d-l maistru militar principal în rezervă Mircea Barbu.
În finalul concertului de colinde, cu bucurie am fost întâmpinați de Fanfara Forțelor Navale Române, condusă de colonelul doctor Cornel Ignat, licențiat în muzică și teologie.
Fanfara Forțelor Navale este o formaţie de prestigiu în peisajul cultural-artistic al meleagurilor dobrogene, susţinând sistematic concerte de promenadă în staţiunile de pe litoral, fiind nelipsită de la ceremonialurile militare din Dobrogea. Este alcătuită din peste 29 de cadre militare care au absolvit Școala Muzicilor Militare din Bucuresti. A desfășurat numeroase turnee peste hotare în state precum Germania, Italia si Danemarca. De asemenea, a colaborat și colaboreaza cu o serie de ansambluri folclorice din România și a realizat multe înregistrări pentru posturile de radio și televiziune.
Din repertoriul ansamlului, pe lângă marșurile și cântecele ostășești sunt și piese laice si religioase, dar si muzică modernă din creațiile muzicale românești sau străine.
“Se apropie finalul de an – un moment unic de care merită să profităm. Este acea ocazie de a ne regândi prioritățile cu o energie aparte, de a planifica și a pune în mișcare proiectele pentru 2023. Ne facem urări frumoase, din cele mai alese cuvinte, ne îmbrațișăm cu dor, împodobim bradul și casa cu lumini și globuri, ne primenim.Vă doresc Sărbători pline de liniște și căldură alături de cei dragi!
LA MULTI ANI !”-a fost urarea de la microfon, a gazdei evenimentului, poeta Amelia Stănescu.
Redactor: Liliana Moldoveanu/Foto: Liliana Moldoveanu/Redactor online: Adrian Băncilă