Istoria orașului Constanța a fost redescoperită într-un eveniment cultural inedit: o „Cafenea cu iz de istorie, muzică și pictură”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 decembrie 2022, 16:05
Istoria orașului Constanța a fost redescoperită sâmbătă seara, într-un eveniment cultural inedit: o „cafenea cu iz de istorie, muzică și pictură“.
Istoricul Raul Ivan a descris o parte dintre locurile și obiceiurile ce caracterizau locul în perioada interbelică:
În primul rând, este un eveniment care să aducă în atenția constănțenilor și chestiuni mai puțin cunoscute. despre oraș, chestiuni boeme ale vieții cotidiene, desfășurate de către cei care doreau să iasă pur și simplu din aspectele zilnice de la locul de muncă. Istoricul a prezentat chestiuni care țin de meniuri, de cafenele, de restaurante, de modul în care se practicau lucrurile legate de bomboane, de Titus Cănănău, pentru că ne aflăm în casa Titus Cănănău, primar al orașului Constanța, cel care, iată, a efectuat un zbor asupra Cazinoului în 1912, în urmă cu 100 de ani, primul primar în țară care a făcut acest lucru.
Picturi în care sunt prezentate aspecte din viața Peninsulei constănțene au putut fi admirate în cadrul evenimentului. Artistul Daniel Manafu a surprins în lucrările sale „Constanța în culori de apă“:
La acest eveniment sunt expuse lucrări care conțin clădiri emblematice. Așa am căutat noi câteva din clădirile emblematice ale orașului vechi. Așa cum am mai spus, orașul vechi se vede vechi pentru că am scos mașinile din el. Dacă lași mașinile, semnele de circulație, apărea exact cum este astăzi și am mai pus oameni. În general pun oameni în tablourile mele. Tablourile sunt făcute în tehnica acuarelei. Pe lângă clădiri, bineînțeles se văd și străzile mai reprezentativele orașului. Astăzi nu am aici, dar pe mine mă atrag străzile care bineînțeles au ieșire în mare. Hai să începem cu Karatzali, ca să nu încep chiar cu Negru Vodă mai din cap, dar să să zicem Karatzali, Vântului, Mării sau Zambaccian, Calatis, Sulmona care traversează peninsula dintr-o parte în cealaltă.
Momentele muzicale au fost asigurate de micii artiști de la Școlii Frédéric Chopin, dar și de formația Melody 20.
Alina Ramona Ene, reprezentant al Societății Muzelor, organizator al evenimentului:
Redactor – Adrian Băncilă / redactor online – Daniel ȚăndăreanuNoi suntem Societatea Muzelor Constanța, o asociație care ne ocupăm cu frumosul în general, promovăm muzica, scrierea, pictura, cam tot ceea ce ține de creație și bineînțeles această cafenea este un melanj între istorie, pictură, muzică, melanj între generații. Suntem într-o locație foarte, foarte frumoasă, Casa Cănănău.