Alec Blenche, autor de cărți pentru copii: Cei mici sunt tot timpul foarte sinceri și foarte direcți. Ei își doresc să facă lucruri deosebite, să ajute, să fie implicați, remarcați
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 decembrie 2022, 10:10
Viaţa este formată din decizii pe care le luăm în fiecare minut. Unele sunt uşoare şi nici nu ne gândim la ele, altele sunt mai grele şi ne dau serios de furcă. Însă atunci când ştii cine eşti, ştii care sunt valorile şi virtuţile tale, nu mai este atât de greu să iei deciziile importante. Nu se mai pune problema dacă să fii loial sau nu, să fii generos sau nu, blând sau nu. Virtuţile îţi arată drumul.
Invitat în studio la matinalul “Bună dimineața!” a fost astăzi Alec Blenche, autor de cărți pentru copii. Alec a venit împreună cu fiica sa, Ema, în vârstă de 9 ani. Am vorbit despre proiectul inițiat și prin care se dorește aducerea educatiei morale în scoli/familii și chiar firme și corporatii, numit “Educație prin virtuți și povești”. La final, Alec și Ema Blenche ne-au cântat piesa “Sunt doar o ființă“, compusă de Alec Blenche.
Alec Blenche: Este vorba despre un proiect de suflet, un proiect despre care am tot povestit în acest an. Am călătorit prin țară în jur de 9.000 de kilometri, i-am făcut împreună cu soția și cu fetița mea. Am mers în 20 de orașe și în fiecare oraș ne-am întâlnit cu comunitatea de oameni care ne apreciază cărțile dar și cu mulți profesori. Am discutat acest subiect al educației morale, al educației caracterului, un lucru foarte important și un lucru care din păcate lipsește din curricula națională, lipsește din programa oricărei școli, lipsește cu desăvârșire din casele și familiile noastre și se vede acest lucru în jurul nostru.
Bănuiesc că au fost interesante aceste întâlniri chiar și pentru adulți…
Alec Blenche: Da, este interesant pentru toată lumea pentru că nimeni nu poate să spună nu unui astfel de proiect, unei astfel de idei a educației caracterului, toată lumea își dorește copii care să fie respectuoși, să spună adevărul, să fie răbdători și generoși. Dar nu putem să facem asta decât printr-un plan concret și printr-o abordare activă, directă, a educației caracterului prin virtuți.
Cum au reacționat cei mici?
Alec Blenche: Cei mici sunt tot timpul foarte sinceri și foarte direcți. Ei își doresc să facă lucruri deosebite, să ajute, să fie implicați, remarcați. Din păcate nu au soluții, nu au alternative și atunci, când nu le oferi altceva, o altă idee, o altă direcție, rămân în același loc în care erau. Important este că abordarea noastră este prin povești și prin muzică și atunci copiii sunt mult mai ușor de atras, mult mai ușor de inclus și lucrul acesta cred că ne ajută foarte mult.
Ce curiozități au copiii, ce v-au întrebat?
Alec Blenche: Copiii sunt mereu foarte simpatici. Primim întrebări de tot felul, de la cum se numesc părinții mei până la câți bani câștig de pe urma cărților. Mă îtreabă și despre Ema, este etalonul lor, Ema îi reprezintă cel mai bine, e ca un mic “parlamentar” al copiilor. Deja “fură” toată atenția și mulți copii se îndreaptă către ea, cee ace mă bucură.
La Constanța unde ați cântat, cum ați fost primiți?
Alec Blenche: La Constanța am fost pe plajă, în vară, ne-am gândit că este cel mai potrivit să ne vedem cu oamenii pe plajă. Este o experiență aparte să cânți așa și să aim area aproape. O să mai facem evenimente. Am fost în multe școli din Constanța, ne-am întâlnit cu foarte mulți copii și fiecare experiență este diferită în fiecare școală, în fiecare clasă.Copiii sunt diferiți și asta ne și motivează să mergem mai departe. Sper că după întâlnirile cu noi copiii au prins mai multă încredere în ei. Noi încercăm să facem un program mai complex, lucrăm acum la un curs de educație prin virtuți și povești pe care sperăm să îl aducem ușor-ușor în școli, cât mai aproape de profesori, de familii. Sunt sigur că am plantat niște semințe care la timpul potrivit vor crește și vor da roade.Am compus și o melodie despre recunoștință, lucru pe care uităm adesea să îl arătăm. Uităm de lucrurile pe care le avem. Până la urmă nu avem nevoie de foarte multe lucruri pentru a fi fericiți. Trebuie să fim recunoscători pentru sănătate, pentru familie, pentru oamenii care ne iubesc, pentru lucruri simple pe care alții nu le au: de exemplu apă caldă, curent, mâncare, un adăpost, un acoperiș deasupra capului, pentru posibilitatea de a ne educa copiii, pentru țara aceasta frumoasă pe care o avem și pe care nu o explorăm și nu o vizităm atât de des precum ar trebui. Putem mulțumi și pentru soarele care apare dimineața pe cer, pentru natura din jur, pentru tot ce este frumos în jurul nostru și pe care nu poți să pui preț.
Ce planuri aveți pentru anul 2023?
Alec Blenche: Avem planuri și mai mari, vrem să continuăm caravan noastră în țară și chiar în afara țării. Anul acesta am fost în 3 orașe din afară: Zagreb, Viena și Londra. Ne-am întâlnit cu comunitățile de acolo, vrem să ducem mai departe mesajul nostrum despre virtuți, despre valori, despre educația caracterului și ne dorim să ne întâlnim cu cât mai mulți oameni deschiși și să lucrăm activ pentru implementarea acestui proiect.
Interviu realizat de Larisa Calistru / redactor online – Daniel Țăndăreanu