România nu va adera la spațiul european de liberă circulație de la 1 ianuarie 2023
Publicat de Doina Sirbu, 9 decembrie 2022, 09:16
România nu va adera la spațiul european de liberă circulație de la 1 ianuarie 2023. La reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni de interne, Austria şi Olanda s-au pronunţat împotriva aderării României și Bulgariei, iar pentru luarea unei decizii era nevoie de unanimitate. În schimb, Croaţia, pentru care s-a votat separat, va fi primită în Schengen de la 1 ianuarie.
“Am fost lăsați din brațe și de alte țări” spune, cu dezamăgire, eurodeputatul Carmen Avram, după votul negativ primit, ieri, de România, în privința aderării la Schengen.
Și nu este singurul eurodeputat român dezamăgit. Parlamentarii europeni Marian-Jean Marinescu și Nicolae Ștefănuță susțin că argumentele prezentate de Austria sunt false. Cu toate acestea, răspunsul Europei ar trebui să ne pună pe gânduri. Oricine a fost de partea noastră astăzi, mâine ne poate întoarce spatele, dacă nu suntem atenți, consideră eurodeputatul Carmen Avram.
“Sunt extrem, extrem de furioasă și de supărată, și de jignită, ca român. Cred că negocierile ar fi trebuit să dureze mult mai mult. Cred că discuțiile ar fi trebuit să dureze mai mult și, faptul că s-a încheiat atât de repede, mie îmi dă impresia că am fost lăsați din brațe și de alte țări. Noi va trebui să ne regândim modul în care facem politică externă și politica noastră comercială. La un moment dat, oricine dintre cei care astăzi au fost de partea noastră ar putea într-o zi să nu mai fie de partea noastră. Asta încerc să spun, că noi trebuie să fim alerți, și atenți, și mobili, în permanență. Nu mai trebuie să stăm acasă, în fotoliile pe care ni le-au dat alegătorii sau în care am fost numiți. Trebuie să ne punem pe drumuri și să începem să batem la toate ușile și să ne facem prieteni peste tot”, spune social-democrata Carmen Avram, membră a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.
Carmen Avram este convinsă că în spatele votului negativ al Austriei stă o mare miză economică.
“Nu există miză politică. Există o miză imensă economică, care se răsfrânge asupra politicului. Există acolo, în Austria, o coaliție, în care niște oameni vor să obțină de la România mai multe lucruri. Și alții, din partea cealaltă a partenerilor de coaliție, nu vor ca acest lucru să se întâmple. Dar, la bază, disputa pe orice plan, și intern în Austria, și între Austria și România, este pe considerente economice imense”, spune Carmen Avram.
Iar slăbiciunea noastră de ieri ne va costa enorm.
“Mi s-a părut dezamăgitor gestul pe care l-a făcut ministrul de Interne al României, care s-a ridicat din scaun, ca să se ducă și să-l îmbrățișeze pe ministrul de Interne al Austriei, într-un moment în care ministrul de Interne al Austriei nici nu-l băga în seamă și nici nu îi arătase vreun moment de afecțiune. Mie mi-a arătat un gest de slăbiciune. Și această slăbiciune a României, care se manifestă din când în când la anumite personaje, ne va costa enorm”, afirmă eurodeputatul Carmen Avram.
Pe lângă Austria, și Olanda a votat împotrivă, deși votul său negativ a fost îndreptat mai mult spre Bulgaria, decât spre România. În schimb, Croația a fost acceptată și va avea drepturi depline de anul viitor.
“Mi-e ciudă și mă simt înfrânt. Nu pentru mine, pentru toți românii care se uitau cu speranță. Ne vom reveni. Vom câștiga în altă zi”, a scris pe pagina sa de socializare eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, membru al grupului Renew Europe.
“Noi am intrat pe fir mult mai târziu, din păcate, deși semnele erau acolo. Semnele erau și în noiembrie acolo, că vom avea probleme din cauza Austriei. Din păcate, în România, s-a auzit de Austria abia acum două săptămâni. […] Măcar dacă aveam acel calendar… Bine, înțelegeam, trei luni, șase luni de întârziere, dar nu avem nici măcar asta. Cine știe dacă mai prindem o asemenea șansă,” spune eurodeputatul.
Poziția Austriei este revoltătoare și nu are niciun fel de bază reală, consideră eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, membru al Partidului Popular European.
Opoziția Austriei poate fi privită și altfel, din motive care nu au fost făcute publice, dar care se pot ghici, explică eurodeputatul: “Nu are niciun fel de bază reală, pentru că atât timp cât argumentul public, cel cu migrația, este fals, atunci ne putem permite să ne gândim la alte lucruri, cum ar fi niște alegeri regionale în Austria, în perioada următoare și scăderea în sondaje a partidului, care este la guvernare. Mă pot gândi la un conflict între Austria și Comisia Europeană și mă pot gândi și la gazul din Marea Neagră. Compania care trebuie să scoată gazul, în beneficiul și al României, și al Austriei, și al Uniunii, și care, am înțeles că cere amânări, mă pot gândi că este o poziție în favoarea Rusiei. Adică Rusia, vă dați seama, că acum jubilează că Europa rămâne în continuare divizată. Nu, nu sunt pesimist, eu cred că trebuie să insistăm foarte mult, mai ales după poziția celorlalte state membre. Deci trebuie să insistăm în continuare,” spune eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.
Guvernul de la București va relua procesul de aderare, chiar dacă nimeni nu ne poate spune când vom mai fi atât de aproape de acest moment.
Redactor: Cristina Ghelasie/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com