Săptămâna viitoare vom afla cum au votat constănțenii în cadrul primei ediții a programului de bugetare participativă, prin care cetățenii propun proiecte, iar cele mai apreciate de public sunt puse în practică de autorități. Este un concept care funcționează, deja, la Cluj-Napoca și a fost implementat, recent, și în municipiul Tulcea. Până la comunicarea rezultatelor pentru Constanța, am vrut să aflăm, de la locuitorii orașului, ce cred că ar trebui îmbunătățit în organizarea municipiului.
credeți dumneavoastră că ar trebui rezolvat cu prioritate în Constanța, dintre problemele orașului?
Una este apa, care se oprește mereu! Şi drumurile, că sunt groapă după groapă, lucrarea după lucrare şi, dacă vrei să mergi dintr-un capăt din altul al orașului, îți ia două ore, pentru o distanţă care ar putea fi parcursă într-un sfert de oră!
Ați auzit de ideea de bugetare participativă? Este un proiect prin care constănțenii pot să depună proiecte, să facă propuneri privind investiții de mai mică anvergură în oraș… Acestea sunt expuse, sunt postate pe o pagină de internet, constănțenii votează, iar cele care obțin cele mai multe voturi sunt puse în practică. Recent, s-a încheiat prima ediție a unui astfel de program de bugetare participativă în Constanța. Ați auzit de inițiativa aceasta?
Nu, n-au auzit de ea încă, da’ e problema următoare – bun, se votează, se face, dar cât timp le ia ca să pună și în practică? Aia e întrebarea cea mare!
Ce credeți că ar trebui să rezolve, în primul rând, autoritățile din Constanța, care sunt cele mai grave probleme ale orașului?
Aaa, nu ştiu ce să vă spun că aproape toate sunt grave!
Spuneți-ne două sau trei…
Curățenia, în primul rând! Străzile, că arată groaznic! Într-adevăr, trebuie reabilitat și sistemul de termoficare, dar parcă prea încet se mișcă! Problema cu oamenii ăștia ai străzii…
Tu ești clasa a…
Patra!
Ce nu-ți place ție în orașul acesta? Ce ar trebui să se schimbe?
Că sunt mizerii la gunoaie și că sunt mizerii pe străzi!
Ați auzit de ideea de bugetare participativă?
Am citit ceva pe facebook, ceva legat de genu ăsta…
Tocmai s-a încheiat un astfel de proiect. Vi se pare o idee bună, poate la anul vă veți implica?