Ce spune primarul, Vergil Chiţac, despre lucrările din oraş
Publicat de Doina Sirbu, 7 decembrie 2022, 15:07
Municipiul Constanța este, aproape în toalitate, un imens șantier. În multe zone ale orașului se lucrează la înnoirea infrastructurii de apă și canalizare, de termoficare, dar și de transport. Autoritățile recunosc faptul că există întârzieri și că nemulțumirile constănțenilor sunt justificate, pentru că sunt zone unde străzile au fost decopertate, iar lucrările pare că au fost abandonate, deși trebuie finalizate anul viitor. Primarul Vergil Chițac a explicat care este situația acestor proiecte și ce soluții, măcar provizorii, au fost găsite.
Una dintre nemulțumirile majore ale constănțenilor se referă la faptul că proiectele au fost începute concomitent sau aproape concomitent în mai multe zone ale orașului, în loc să se acționeze în etape, iar disconfortul să fie limitat doar în cartierele unde s-ar fi lucrat. Primarul Vergil Chițac a spus că s-a ales răul cel mai mic și că dacă nu se proceda așa, lucrările ar fi putut să dureze un deceniu.
Vergil Chiţac: Toată lumea zice așa: Domnule, dar de ce n-ai făcut un bulevard și te-ai apucat de toate odată? Pentru că toate sunt bugetate pe exercițiu financiar 2014-2020, cu extensie de 3 ani. Ele trebuie să se închidă anul viitor. Vorbim de 50 de milioane de euro pentru bulevardele astea. Noi nu avem disponibilitate bugetară. Ar fi durat 10 ani de zile dacă am fi făcut cu banii din bugetul nostru. Știu că lucrurile astea produc neplăceri. Vă garantez că produceau mult mai multe neplăceri în viitor, dacă nu le făceam.
În prezent există întârzieri în mai multe zone din oraș care stârnesc nemulțumirea constănțenilor. Primarul Chițac a spus că a discutat cu firmele care lucrează și că s-au căutat soluții.
Vergil Chiţac: Deci, întârzieri sunt în momentul de față cu cei care lucrează, nu le spun numele, care lucrează pe Lăpuşneanu. Pe centru sunt vreo două luni de zile, nu prea multe, întârziere, iar ceilalți, cei pe de pe 1 Mai, tot două luni întârziere. Au început foarte bine, foarte promițător. Eu am avut o întâlnire la antreprenor și am discutat cu toții și le-am zis că sunt supărat. Am luat niște decizii cu colegii mei, ne-am dat mâna, urmează acum acasă, acte adiţionale, proiectantul să-și modifice niște soluții. Nu e așa simplu din punct de vedere legal, dar eu sunt convins că o să le închidem. Le-am spus exact ce mi-ați spus dumneavoastră: toată lumea înţelege că tu, când sapi un şanţ sau sapi ceva sau decopertezi şi vede că se munceşte acolo o săptămână, îi deranjează pe oameni, dar înţeleg, dar nu înţeleg să decopertezi şi după aia, o lună de zile să laşi aşa şi să nu mai intervină nimeni. Asta nu se poate înţelege.
Un caz special îl reprezintă podul rutier de la ieșirea spre Mangalia, din KM 4-5. Podul a fost decopertat în vară, trotuarele au fost stricate, iar circulația rutieră și pietonală este foarte dificilă. Vergil Chițac a explicat că lucrătorii au întâlnit un obstacol neașteptat și că podul va fi reasfaltat curând, ca o soluție provizorie.
Vergil Chiţac: Ei au decopertat și au dat de piatra aceea de granit. Știa cineva în Constanța că s-a aşternut covor asfaltic peste piatra de granit? Nu știa nimeni. Bun. Din momentul ăsta avem o problemă, dar avem o nouă soluție. Trebuie să facem un sistem rutier nou, trebuie de făcut proiectul, nu e simplu. Trebuie dispoziție de șantier, trebuie act adițional, trebuie bani, trebuie buget și le-am zis aşa: facem un asfalt provizoriu până anul viitor, când acolo va trebui săpat și făcut un sistem rutier nou. Însă, trebuie să trecem iarna. Iarna va îngheţa. Dacă va îngheţa, suntem și în rampă, acolo se vor produce accidente. Ce faceți? Problema este a lor, legală, însă moral este a mea și de aia m-am dus să le spun: faceţi odată chestiunea asta să închidem povestea.
S-apus și problema dacă firmele care au câștigat proiectele din oraș au capacitatea să le ducă la bun sfârșit. Aici, Vergil Chițac a spus că procedurile au fost organizate de fosta administrație.
Vergil Chiţac: Nu s-a uitat nimeni când au făcut caietul de sarcini. Dar nu mă întrebați pe mine, că eu când am venit aici erau în evaluare, n-am făcut eu caietul de sarcini.
Un alt impediment în bunul mers al lucrărilor este reprezentat de creșterea masivă a costurilor. Primarul Chițac a spus că municipalitatea a făcut tot ce a fost legal posibil pentru a sprijini financiar aceste proiecte de interes pentru Constanța.
Vergil Chiţac: Într-adevăr, suntem pe perioadă de criză și prețurile care au fost acum 3 ani de zile nu mai sunt valabil acum. E clar că noul buget pentru realizare e mai mare decât cel care l-au licitat. Deci, au existat posibilități de a le da ajustări. Legal, le-am dat. Mai mult decât atât, deși nu ne obliga legea, am venit noi că în limita 15 % din disponibilitatea noastră bugetară, am
supracontractat. Le dăm și astea 15 %, pentru că trebuie să înțelegem și dumneavoastră trebuie să fiți conștienți. Nimeni nu vine să sponsorizeze Constanța.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Primăria Constanţa