CONSTANȚA: Mormântul pictat Hypogeu intră în reabilitare

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 decembrie 2022, 13:43
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a anunțat, luni, 5 decembrie, printr-o postare pe Facebook, că a fost semnat ordinul de începere a execuției lucrărilor pentru Mormântul pictat Hypogeu.
„Un reper esențial de istorie a Tomisului va fi redat constănțenilor și turiștilor. Dubiile legate de viitorul Mormântului pictat Hypogeu s-au risipit, odată cu semnarea astăzi a ordinului de începere a execuției lucrărilor”, a transmis președintele CJC.
Reabilitarea Hypogeului are o valoare de 4.413.750 lei fără TVA, bani din fonduri UE.
Descoperit la Constanta în anul 1988, din întâmplare, de arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu, Mormântul Hypogeu este un monument antic foarte puțin cunoscut.
Aflat la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Ştefan cel Mare, la mică distanţă de ţărmul Mării Negre, acesta este unic în peisajul antic al Dobrogei şi face parte dintr-o amplă necropolă a Tomisului.
Este vorba despre un cavou de familie, construit în jurul anului 330. În interiorul mormântului, au fost descoperite cinci schelete, fiind vorba de patru adulţi şi un copil, o fetiţă. În interior cavoul este decorat, în întregime, cu o pictura aplicată pe un strat de tencuială fină.
Mormântul face dovada trecerii de la păgânism la religia monoteistă, având picturile din interior cu influențe păgâne dar și creștine – porumbelul și păunul. De menționat este faptul că deși face parte din perioada antică, nu sunt înfățișați zei, ceea ce aduce în discuție posibilitatea că aceștia ar fi putut fi creștini.
Redactor – Daniel Țăndăreanu