TULCEA: 25 de milioane de lei pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale, la Spitalul Județean de Urgență
Publicat de Doina Sirbu, 2 decembrie 2022, 12:40
Spitalul Județean de Urgență Tulcea, care se află de anul trecut în reabilitare, solicită aproape 25 de milioane de lei, bani europeni, pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale. Proiectul a fost aprobat săptămâna aceasta de Consiliul Județean Tulcea, dar banii se lasă așteptați.
Proiectul vizează modernizarea ambulatoriului și a sălilor de operații, precum și achiziția de echipamente performante de igienizare și de purificare a aerului. Cât de mare este în acest moment riscul infecțiilor nosocomiale la spitalul din Tulcea a aflat Cristina Ghelasie de la managerul unității sanitare, dr. Tudor Năstăsescu.
Dr. Tudor Năstăsescu: Aici discutăm riscul pe care îl are pacientul în momentul în care el se prezintă pentru o afecțiune la spital, mai ales în secțiile care sunt cu risc mare, şi aici putem discuta despre secția de Terapie Intensivă, dar și în contextul acesta în care ați văzut că există un număr mare de infecții cu transmitere respiratorie în ultima perioadă, ne-am gândit că este util să aplicăm și noi și am cerut o serie întreagă de echipamente care să se refere la acest subiect.
Rep.: Eu v-aș întreba și cât de mare este acest risc, în momentul actual, la nivelul spitalului?
Dr. Tudor Năstăsescu: În lumea civilizată, din punct de vedere medical să zicem, riscul ăsta este în jur de 5 %. Acum, cifrele pot fi extrem de variate, în funcție de abilitatea pe care o au cei care raportează în mod activ și asta mă refer la medicul curant să și facă acest lucru. Sunt o serie întreagă de măsuri care sunt implementate la nivelul spitalului nostrum, astfel încât să îi ajute pe medicii curanți să raporteze un număr care să fie cât mai aproape de realitate. Deci, există inclusiv costuri legate de identificarea acestor infecții nosocomiale.
Rep.: Credeți că starea actuală a Spitalului de Urgență Tulcea este un motiv pentru care medicii specialiști îl cam ocolesc?
Dr. Tudor Năstăsescu: N-aș zice așa ceva. Spitalul e bine dotat, nu am avut niciodată probleme de aprovizionare cu materiale sanitare, aici mă refer la absolut orice vreți, pornind de la seringi și feşe, dezinfectanți, etc. Şi dotarea este una care e bună.
Rep.: Cum veți asigura permanența serviciului de Pediatrie în perioada sărbătorilor, cunoscut fiind faptul că spitalul duce lipsă de specialiști pediatri?
Dr. Tudor Năstăsescu: Noi avem acum angajați trei medici pediatri. Una din ele este în concediu de creștere a copilului, care se va termina undeva în luna iulie a anului viitor deci pe a nu ne putem baza încă avem doi medici. Până una alta, una din doctoriță lucra la UPU, cealaltă doctoriță lucra pe secție. Și având în vedere că vine o perioadă în care sunt și sărbători și o persoană nu poate fi legată de locul de muncă, adică trebuie să vină să-și facă și programul de zi și contra vizitele și sâmbetele și duminicile să verifice pacienții, am hotărât ca doctorița care lucrează la UPU să urce pe secție tocmai pentru a-și ajuta colega și a îmbunătăți activitatea pe secție.
Rep.: Așadar, serviciul de Pediatrie va fi asigurat în fiecare zi și în perioada sărbătorilor.
Dr. Tudor Năstăsescu: Şi în perioada sărbătorilor cineva va fi acolo pe secţie.
Interviu realizat de Cristina Ghelasie/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă