Ilie Floroiu, invitatul Larisei Calistru, la Interviul Dimineţii

Publicat de Doina Sirbu, 29 noiembrie 2022, 15:12
Spuneam că este o zi specială, de 29 noiembrie şi a venit în studio şi colegul nostru, Cătălin Donose, de la redacția Sport.
Larisa Calistru: Bună dimineața, Cătălin!
Cătălin Donose: Bună dimineața, bun regăsit, tuturor și, să spunem, invitatul de astăzi este deținătorul recordurilor naționale la 5.000 şi 10.000 de metri de 45 de ani. Azi schimbaţi prefixul. Bună dimineaţa, domnule Ilie Floroiu.
Ilie Floroiu: Bună dimineaţa, tuturor! Mulţumesc frumos pentru invitaţie. Da, astăzi schimb prefixul.
Larisa Calistru: La Mulţi Ani!
Cătălin Donose: Cum e cu o cifră nouă?
Ilie Floroiu: Stați să văd, că încă n-am început. Dar eu spun așa, ca la 20 de ani fără griji și fără bani, și eu mă simt bine.
Cătălin Donose: Oricum, astăzi, aveți o zi plină cu numeroase evenimente. O să vă revedeți cu foști colegi, campioni olimpici, mondiali, europeni.E o zi plină.
Ilie Floroiu: Da, așa este. Mă onorează cu prezența, e adevărat, 6 campioni olimpici și vreo 10 medaliați olimpici. Vin, prieteni, colaboratori.
Cătălin Donose: O să fie ca la gala Premiilor Oscar, densitate mare de campioni olimpici și pe metru pătrat.
Ilie Floroiu: Nu vreau să ne comparăm, pentru că suntem departe.
Larisa Calistru: Dar ziua a început bine cu multe mesaje. Erați aici prin preajma mea, în emisie înainte să intrăm și am văzut că v-au curs mesajele. Cam câte aţi primit?
Ilie Floroiu: De la prieteni şi chiar și din țară. Pentru că au văzut, am înțeles, pe facebook.
Cătălin Donose: Sunt numeroase mesaje. Aveți un mesaj și de la doamna Elena Frâncu. Din păcate, ea nu va putea fi prezentă… unele probleme de sănătate, dar v-a emoționat, am înțeles, acel mesaj.
Ilie Floroiu: Da, aşa este. Îmi pare rău că nu poate să vină, dar problema pe care o are dumneaei, justifică absenţa, dar o să îi transmit toată înregistrarea acestei “competiţii”.
Cătălin Donose: Săptămâna trecută ați fost prezentat ca președinte de onoare al Clubului Sportiv Municipal Constanța, în care sunt sportivii de frunte ai Constanţei. Cum vă simțiți în noua funcție?
Ilie Floroiu: Păi, deocamdată n-am îmbrăcat încă haina ca lumea, pentru că acea conferință a fost vineri, iar de ieri şi azi sunt în această febră a organizării, dar probabil că mă simt bine pentru că m-am dus cu plăcere și nu m-a forțat nimeni.
Cătălin Donose: Oricum, nu va fi ceva nou pentru dumneavoastră, după ce timp de ani de zile ați condus Clubul Sportiv Farul Constanța, iată, președinte de onoare la CSM Constanța. Vor fi duble legitimări, de exemplu, și la Faru, și la CSM?
Ilie Floroiu: Da, deocamdată s-a găsit o soluție pentru a fi sprijinit din punct de vedere financiar Cluj Sportiv Farul Constanța, singura soluție, să spunem, ar fi dubla estimare.
Larisa Calistru: Da, sunteți mereu în priză, așa, mereu activ. N-aveți stare? Cum credeți că vă prinde această nouă îndatorire?
Ilie Floroiu: Cu entuziasm, pentru că mă repet, nu m-a forţat nimeni să mă duc acolo. M-am dus de bunăvoie, bineînțeles, la propunerea dumnealor și am acceptat pentru că atât Clubul Sportiv Farul Constanța, clubul meu de suflet și CSM sunt două cluburi care sunt ale constănțenilor.
Cătălin Donose: Și, iată, mă gândeam, sunt în plan multe construcții în Constanța – stadionul de pe strada Primăverii, Sala de tenis, Sala Polivalentă. Totuși, Constanța a rămas în urmă față de alte orașe din punct de vedere al infrastructurii sportive.
Ilie Floroiu: Așa este. Din păcate, Constanța, care a fost, să spunem, până în 1989 și puțin peste 89, să spunem capitala sportului românesc, pentru că aici aveau loc, se organizau multe competiții la toate ramurile sportive, erau sportive de valoare. Dar, din păcate, Constanța a rămas puțin cam corigentă la baza materială, să spunem, de astăzi. Nu dăm vina pe nimeni. Noi constatăm o realitate, dar deocamdată n-avem bază. Da, venim tare din urmă. Când lucrurile vor merge, să spunem, bine, nu zic foarte bine, bine, sunt convins că în câțiva ani de zile Constanța va reveni acolo unde este locul.
Cătălin Donose: Îmi aduc aminte că erau și competiții de atletism în nocturnă pe stadionul de pe strada Primăverii. Acum vom avea și un stadion, nu cel mare de fotbal, dar va fi un stadion cu piste de atletism.
Ilie Floroiu: Da, eu sper ca stadionul din Badea Cârțan să fie modernizat numai pentru aletism și să poată organiza campionate naționale. Și am spus mereu și o spun și astăzi…un campionat regional şi ar fi extraordinar. Performanțele colegilor mei recomandă și necesită acest stadion de atletism.
Cătălin Donose: Numai dacă ne gândim câți campioni olimpici avem la atletism și nu numai mondiali, europeni și așa mai departe.
Larisa Calistru: Iar eu îmi aduc aminte cu plăcere, de fapt, avem această amintire împreună de la Jocurile Olimpice Atena 2004 când clubul sportivaru a avut foarte mulți medaliați la acea ediție. Era Constanța în centrul atenției. Am fost împreună la aeroport și am așteptat. 2024 bate la ușă, poate măcar nu știu pe jumătate.
Ilie Floroiu: Da, îmi amintesc cu plăcere, Larisa, de, să spunem, drumețiile astea pe care le făceam la aeroport. La un moment dat chiar făceam naveta. Aveam și pentru cei într-adevăr, la Jocurile Olimpice, din 2004 Clubul Sportiv Farul Constanța a obținut 7 medalii olimpice, cam o treime din ceea ce obținuse România.
Cătălin Donose: Acum, România nu mai obține 7.
Ilie Floroiu: Au venit vremuri puțin mai grele. Eu sper să ieșim și din acest impas în așa fel încât sportul românesc să redevină ceea ce a fost până în 1989 – Ambasadorul României.
Cătălin Donose: Dimineață am auzit un banc cu Ilie Floroiu da, da, dacă vreți, vi-l spun așa. Numai între noi așa. Era în Rai, și președinții Americii, Rusiei, bine, cei care erau acolo, nu ăștia de acum, aveau o controversă, se contraziceau și apare și regina Angliei și zicea hai, că tu ai venit mai recent acum de acolo, spune-ne, mai sunt valabile, sunt în picioare recordurile lui Ilie Floroiu? Deci asta era, era controversa? Mai sunt, uite, și după 45 de ani și cred că încă 45 de acum încolo.
Larisa Calistru: Da, știu că domnul Floroiu este modest şi ne făcea semn să nu spunem bancul, dar să ştii că m-am distrat și cred că cei care ne ascultă au zâmbit și ei la rândul lor.
Cătălin Donose: Da, da, sigur, iată, astăzi spuneam aveți o zi frumoasă, o zi importantă. Totuși, dacă e să ne referim acum tot la CSM Constanța, care ar fi prioritățile? Ce vă propuneți să realizați aici, la Clubul Municipal al Constanței?
Ilie Floroiu: Da, noi discutăm toate problemele împreună cu Andrei. Din punctul meu de vedere este o consolidare a secțiilor și apoi baza materială. Dacă ai aceste două elemente, secțiile consolidate, 21 în total, rezultate bune și ai și bază material, chiar putem să spunem că suntem pe drumul cel bun.
Cătălin Donose: Se încheie, iată, încă un an. Urmează luna decembrie, ultima a anului. Pentru Clubul Sportiv Farul, d acă vreți așa, să ne faceți o scurtă analiză, o scurtă părere.
Ilie Floroiu: Da, clubul Farul a mers bine, dar eu cred că persoanele care sunt acum în club ar trebui să spună dacă e sau nu este bine. Deci nu pot să spui un punct de vedere.
Cătălin Donose: Da, oricum a fost un an bun și pentru sportivii clubului Farul și să sperăm că 2023 va fi și mai bun pentru cei de la CSM Constanță.
Larisa Calistru: Domnul Floroiu, eu am o curiozitate. Ați atins o frumoasă vârstă astăzi. Aveţi vreo dorință ascunsă în sufletul dumneavoastră și care doriţi cu ardoare să vi se împlinească în viitorul apropiat sau astăzi?
Ilie Floroiu: Da, bun, dacă îmi doresc ceva astăzi pentru că este o zi importantă pentru mine, nu știu dacă pentru alte persoane este importantă, vreau ca această acțiune, această reuniune, competiție, această competiție să iasă foarte bine, în așa fel încât invitații mei să fie mulțumiți și să nu regrete că au făcut un drum, cel puțin cei de din afara Constanței, dar mai ales cei care vin din străinătate, pentru că să știți că avem și am și invitați din afară.
Cătălin Donose: O să iasă bine. Aveți şi doi prezentatori foarte buni.
Ilie Floroiu: Larisa și Cătălin care sunt titulari în ceea ce privesc, să spunem, competițiile, evenimentele organizate de Floroiu.
Larisa Calistru: Noi vom conduce ostilitățile pe scenă, între ghilimelele de rigoare. Desigur, textele sunt pregătite și ținutele mai rămâne să vină ora 17.00 și să înceapă gala.
Ilie Floroiu: Eu le-a recomandat invitaților să vină mai devreme de ora 17.. pentru că n-aș vrea să încep competiția, evenimentul și încă să fie oameni pe afară. Vreau să vă spun că la 17.00 trebuie să dăm startul .
Larisa Calistru: Trenul nostru o să meargă în continuare spre o altă stație. În finalul interviului vreau să vă mulțumim pentru toată colaborarea pe care o avem de zeci de ani să vă urăm viață frumoasă și sănătoasă și Cătălin hai să spunem îm preună domnului Floroiu chiar acum: La Mulţi Ani!
Ilie Floroiu: Vă mulțumesc foarte mult.
Interviu realizat de Larisa Calistru şi Cătălin Donose/Editor online: Doina Sîrbu