Istoricul Adrian Cioroianu a dialogat cu liceenii constănțeni. Cum ne formăm identitatea și cât de valoroasă este interacțiunea umană, au fost câteva din subiectele discutate

Publicat de Doina Sirbu, 25 noiembrie 2022, 15:48 / actualizat: 28 noiembrie 2022, 16:11
“E o onoare pentru mine. Eu cred că voi fi ceva mai câştigat la final, pentru că aşa ceva mi se întâmplă ori de câte ori intru într-un liceu”. Acestea au fost cuvintele de început ale istoricului Adrian Cioroianu la întâlnirea cu elevii constănțeni, pasionați de istorie. Sala de concerte “Sergiu Celibidache” a Colegiului Național de Arte “Regina Maria” a fost locul în care adolescenții l-au întâlnit pe profesorul universitar al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, istoricul și jurnalistul Adrian Cioroianu. Și cum întâlnirile sunt ocazii bune de a întreba și de a învăța, liceenii și-au pregătit cu grijă arsenalul de întrebări pentru invitatul zilei.
“Mă numesc Alexandra. Sunt de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” şi aş vrea să-l întreb pe domnul profesor de unde a pornit această pasiune a lui pentru istorie, pentru că ştiu că toate profesiile pornesc de undeva, dintr-o pasiune din copilărie”, ne-a spus Alexandra.
“Aş vrea să îl întreb despre războiul din Ucraina. Cum crede că s-ar termina”, ne-a spus o altă elevă.
“L-aş întreba, legat de Tezaurul României, în caz că Armata Albă ar fi câştigat războiul rus, dacă ni s-ar fi returnat Tezaurul sau este în natura Rusiei ca noi să fim neîndreptăţiţi”, spune un alt elev.
Istoricul Adrian Cioroianu a declarat pentru Radio Constanța că nu este important ca un tânăr să fie preocupat doar de notele mari sau de experiențele din care poate ieși învingător. Un tânăr trebuie să trăiască deopotrivă reușita, dar și înfrângerea, pentru că numai așa se poate descoperi cu adevărat.
“Mie mi se pare că problema fundamentală, de fapt, pentru noi toți și mai ales la vârsta tânără a elevilor de liceu, cred că e construirea identității, ce simți că ești, nu ce note ai, nu ce premii obții sau…acestea sunt aspecte secundare. Acum se construiește identitatea, la vârsta asta, se construiește omul. Și omul trebuie să aibă o identitate, pentru că altfel devine un un soldățel de plumb sau o păpușă trasă pe sfori, dacă n-are identitate”, spune Adrian Cioroianu.
Tot Adrian Cioroianu a mai declarat că ar trebui să acceptăm faptul că fiecare dintre noi suntem un amestec format din sentimentele pe care le moștenim din copilărie, cărțile pe care le-am citit, oamenii pe care i-am întâlnit și întâmplările pe care le-am trăit, indiferent dacă au fost triste sau fericite. Interacțiunea umană, de asemenea, trebuie prețuită la adevărata sa valoare, pentru că, uneori, deși numărăm mii de prieteni virtuali pe contul nostru de socializare, putem constata că suntem singuri, a concluzionat istoricul Adrian Cioroianu.
Redactor: Silvia Pascale/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Silvia Pascale