A început Sesiunea Internațională Pontica, Ediția 55, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 noiembrie 2022, 12:45
Unul dintre cele mai așteptate evenimente științifice de peste an, Sesiunea Internațională Pontica, Ediția 55: „Istorie și Arheologie în spațiul vest-pontic”, a început la muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Timp de trei zile, peste 200 de specialiști români și străini din Franța, Statele Unite ale Americii, Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Turcia, Belgia, Austria și Republica Moldova, vor prezenta comunicări, pe diverse secțiuni cronologice, de la Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Numismatică la Modernă-Contemporană, dar și tematice.
Sesiunea Științifică Internațională Pontica, ediția 55, unul dintre cele mai longevive evenimente culturale din țară a început la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța cu rememorarea acelor clipe extraordinare pe care le-au trăit, în urmă cu 60 de ani, arheologii dobrogeni care au descoperit pe strada Traian, tezaurul de sculpturi din Tomis. Piesa unicat în lume -Șarpele Glykon, dar și Fortuna cu Pontos, Cavalerul trac sau Nemesis s-au numărat printre descoperirile care au făcut atunci înconjurul lumii.
Unul dintre invitații de onoare ai Sesiunii Internaționale Pontica, Ediția 55 este istoricul Livia Buzoianu, cea care a slujit Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța timp de patru decenii și care știe cât de importantă este această întâlnire a oamenilor de știință în cetatea Tomisului.
Și istoricul Lavinia Dumitrașcu a vorbit în cadrul sesiunii Pontica despre începuturile arheologiei în Dobrogea, așa cum au fost ele reflectate în presa națională.
Anul acesta, volumul Pontica ce apare neîntrerupt din anul anul 1968 a fost publicat în memoria regretatului arheolog Constantin Chera, a anunțat directorul instituției, Aurel Mototolea.
Acesta a mai precizat că Muzeul constănțean a mai câștigat două proiecte finanțate prin Administrația Fondului Cultural Național. Primul se referă la organizarea în anul 2023 a unui simpozion dedicat moștenirii turce în Dobrogea, iar prin al doilea se va restaura o frescă descoperită în 2018 la Tomis, un unicat ce va fi ulterior prezentat publicului.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu