Tudor Fulga: Da, e o diferență foarte importantă între scafandrii profesioniști, cei care pot să lucreze și să facă muncă sub apă, și scafandrii recreaționali, unde sunt instructor. Recreaționalul este, practic, plimbare pe sub apă și este o lume absolut fantastică.
De ce și-ar alege un tânăr meseria asta, nu presupune riscuri?
Tudor Fulga: Evident, ca orice meserie, există riscuri și ăsta este motivul pentru care trebuie un antrenament destul de intens și o pregătire corespunzătoare, pentru că, sub apă, un pic dacă te-ai mișcat greșit poți să nu mai tragi aer.
De obicei scafandrii nu intră neînsoțiți…
Tudor Fulga: Inclusiv în recreaţionale sunt niște reguli foarte stricte, dar pe partea de muncă e deja extrem, extrem de important să respecte anumite reguli. Echipa de scufundare trebuie alcătuită într-un anumit fel, trebuie să aibă cineva care să fie responsabil de întreaga organizare a scufundării. Trebuie să aibă asistent medical. E destul de complicat și doar să organizezi o scufundare!
Iată că acum extinderea plajelor de la Eforie presupuneau cercetarea unei epave subacvatic și nu se putea face decât cu scafandri autorizați de Ministerul Apărării Naționale…
Tudor Fulga: Păi, gândiți-vă în felul următor – dacă cineva ar permis de conducere, poate să se plimbe cu mașina, dar asta nu e de dreptul niciun fel să conducă un autobuz. Faptul că știi să te scufunzi nu înseamnă că poți să desfășori neapărat activitatea respectivă ca muncă. Și din cauza asta sunt toate regulile astea foarte stricte.
Le zicem la mulți ani tuturor scafandrilor și să le urăm nu știu, există vreo urare specifică?
Tudor Fulga: Câte intrări, atât ieșiri!
Atunci așa să fie!
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Alina Enache / Fotografii: Tudor Fulga