Poveştile Dobrogei | Histria, cel mai vechi oraş din România
Publicat de , 14 noiembrie 2022, 09:42 / actualizat: 2 decembrie 2022, 11:22
Astăzi vă invităm să cunoaștem povestea celui mai vechi oraș din România. A fost întemeiat acum 2.600 de ani, de coloniști greci veniți din Milet, iar ruinele sale pot fi admirate și astăzi, la aproximativ 50 de kilometri de Constanța.
Este vorba despre cetatea Histria, unul dintre locurile din Dobrogea unde la fiecare pas descoperi o poveste.
Numele așezării este dat de denumirea fluviului Istros, cum era denumită Dunărea de către greci. Cetatea a fost întemeiată ca port la Marea Neagră și a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 de ani, din perioada greacă și până în perioada romano-bizantină. Pentru a face față invaziilor, a fost apărată de 5 ziduri de incintă succesive, corespunzând marilor etape istorice traversate de-a lungul existenţei sale.
Activitatea comercială era intensă. Drept dovadă, în Histria a fost bătută prima monedă de pe actualul teritoriu al țării noastre.
Histria a fost locuită până în secolul al VII-lea după Hristos. Cetatea a fost abandonată și pentru că aluviunile aduse de Dunăre au blocat accesul la port și au transformat golful într-un lac imens. Cetatea a fost descoperită acum 150 de ani, de către un arheolog francez. Totuși, cel care a făcut primele cercetări arheologice intense și a adus-o la lumină este marele arheolog român Vasile Pîrvan.
Astăzi, vestigiile Cetăţii Histria se întind pe şapte hectare. Bazilici, temple, pieţe, terme şi necropole așteaptă să fie descoperite de vizitatori.
Redactor online: Alina Enache / Foto: Alina Enache