Noile modificări ale Codului Rutier prevăd atribuţii şi puteri sporite pentru poliţiştii locali
Publicat de Doina Sirbu, 14 noiembrie 2022, 08:12
Poliţia locală primește atribuţii şi puteri sporite, potrivit noilor modificări ale Codului Rutier. Începând cu dreptul de a solicita datele de identificare ale conducătorilor auto, care parchează sau staționează neregulamentar și până la împărțirea de amenzi și ridicarea autoturismelor, polițiștii locali vor deveni la fel de temut precum agenții rutieri. Noile prevederi au trecut de votul parlamentarilor și au fost trimise la președinte pentru promulgare.
În ultima vreme, la Constanța, polițiștii locali și-au intensificat controalele în trafic, mai ales în zonele unde șoferii încalcă adesea legislația. Potrivit polițiștilor, punctele critice s-ar afla în zona piețelor agroalimentare și pe Bulevardul Tomis, între Capitol și sediul Primăriei. În fiecare săptămână, cel puțin 100 de șoferi sunt pedepsiți cu puncte de penalizare, amenzi și chiar cu ridicarea mașinilor.
Este bine de știut că amenzile pot fi achitate pe jumătate, iar șoferii nu mai trebuie să se încadreze într-un interval de 48 de ore.
“În urma adoptării Legii 24/2018, privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, conducătorii auto pot achita jumătate din minimul amenzii în decurs de 15 zile. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face integral”, ne lămurește Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Sancțiunile contravenționale pot fi achitate la orice agenție fiscală, din orice colț al țării, indiferent de locul în care ai fost amendat, cu o singură condiție: dovada plății să se facă la Serviciul local de Impozite și Taxe, la Poliția Rutieră sau la cea Locală, după caz.
“Indiferent de varianta aleasă, dovada plății trebuie depusă la sediul Serviciului Rutier Constanța, de pe bulevardul I.C. Brătianu sau la adresa de email: oug41.2016.sr.@ct.politiaromana.ro”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.
Măsura transmiterii dovezii de plată este necesară, întrucât amenzile pot fi achitate prin orice mijloace de plată, în orice localitate de pe teritoriul României, dar banii trebuie să ajungă la bugetul local, pe raza căruia își are domiciliul șoferul amendat. Dincolo de această explicație, comunicarea între instituțiile administrației publice locale lipsește cu desăvârșire.
Pentru Poliția Locală Constanța, chitanța de plată poate fi trimisă fie prin Poșta Română, fie prin fax, la numărul 0241/484 225 sau la adresa de e-mail: chitanta.plata@primaria-constanta.ro, în termen de 15 zile de la achitare.
Amenzile date de Poliția Locală Constanța se pot achita și la ghișeele deschise de SPIT, în incinta stațiilor OMV PETROM, în baza unui contract încheiat în urmă cu mulți ani și care permite, inexplicabil, doar plata în numerar. Așa că treceți mai întâi pe la bancă, înainte să vă așezați la coadă.
Cel mai simplu este să vă achitați amenda prin mijloace de plată electronice, pe platforma eTax, procedură care nu necesită nici măcar crearea unui cont. Dar țineți minte, dacă șoferul nu face dovada plății, în termenul legal, el poate fi executat silit.
Redactor: Cristina Ghelasie/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Primăria Constanța