CONSTANŢA: Alte 22 de locuri pentru copii au devenit funcționale la Spitalul de Boli Infecțioase
Publicat de Doina Sirbu, 14 noiembrie 2022, 09:52
Alte 22 de locuri pentru copii au devenit funcționale la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dar, cu toate acestea, sunt zile în care numărul este insuficient. “În weekend ajungem să ne blocăm, mergem spre capacitatea de 100%”, spune managerul unității sanitare, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Câte locuri sunt în prezent disponibile și cu ce afecțiuni ajung copiii la spital, aflăm de la managerul unității sanitare, dr. Claudia Cambrea.
Câte paturi pentru copii sunt disponibile, în prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța?
Dr. Claudia Cambrea: În prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța sunt disponibile 39 de paturi pentru patologia de boli infecțioase.
Care este gradul de ocupare?
Dr. Claudia Cambrea: În această perioadă, gradul de ocupare este peste 75 %. De foarte multe ori, mai ales în weekend, ajungem să ne blocăm, deci mergem spre capacitatea de sută la sută. În rest, în timpul săptămânii se poate face rulajul mult mai ușor.
Ce patologie predomină în această perioadă? Cu ce probleme ajung copiii care au nevoie de internare?
Dr. Claudia Cambrea: Patologia este foarte variată, de la enterocolite virale, bacteriene până la meningite virale. Sunt și scarlatine. Foarte multe viroze, dar nu este ceva ieșit din comun. Aceasta este patologia obișnuită sezonului rece.
Mulți părinți se sperie când aud de virusul sincițial respirator. Ce este acest virus? Ce determină el?
Dr. Claudia Cambrea: Virusul sincițial respirator este un virus care determină o răceală obișnuită. Poate să pună probleme deosebite la copiii mici, la copiii mai mici de un an, pentru că poate să determine apariția unor forme mai severe de infecții respiratorii. Dar cu supraveghere medicală adecvată, lucrurile se rezolvă. Oricare dintre afecțiunile noastre de boli infecțioase au forme ușoare de evoluție, forme medii sau forme severe. Aici depinde foarte mult de terenul pe care apare, de imunitatea fiecărui pacient în parte, deci depinde de un cumul de factori tipul acesta de formă de evoluție a bolii.
Redactor: Cătălina Radu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă