Lansare de carte. Scriitoarea Cristina Andone – ”Cartea bunătății”: Povești din Dobrogea
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 noiembrie 2022, 12:51
Chiar de Ziua Dobrogei, luni, 14 noiembrie, ora 18, la Constanța va avea loc o lansare de poveste. La editura Univers, în colecția Unicorn, “iese în lume” cel de-al treilea volum din colecția ”Cartea bunătății”: Povești din Dobrogea.
La atelier, scriitoarea Cristina Andone îi va invita pe copii să facă cunoștință cu Dobrogea de poveste: cetăți, măgăruși, ape, zâne, grâne.
Cristina Andone a declarat astăzi, la “Interviul Dimineții” Radio Constanța:
“Mă aflu la malul mării pentru a lansa la una dintre cele mai frumoase librării din orașul Constanța: ”Cartea bunătății”: Povești din Dobrogea. Noi avem deja o serie cu această carte a bunătății, cu povești inspirate din satele românești. Avem deja ”Cartea bunătății”: Povești din Ardeal, ei bine acum în vară am cules povești din satele dobrogene, m-am jucat cu copiii din comuna Ciocârlia, din Cobadin, am strâns răspunsurile lor și toate acestea s-au transformat într-o carte cu povești despre Enisala, cetatea aceea minunată genoveză care ne fascinează pe toți aș spune. Ei bine, Enisala va avea acum și o poveste demnă de frumusețea ei. Am mai scris despre Acuș-măgăruș, povestea unui sacagiu din Tulcea, despre un căluț de mare și apropo… știți că în Mangalia, în Vama Veche au reapărut căluții de mare? Am făcut o poveste despre asta. Am mai scris despre legenda apariției brațelor Dunării și legenda Cheilor Dobrogei și m-am gândit că mi-aș dori să cunosc mai mute despre calendarul pământului: ritmul acela când însămânțăm, când recoltăm, am creat o mică poveste bob cu bob despre calendarul de însămânțare. Am trecut cuvintele copiilor. M-au impresionat toate, mi-au rămas mai ales 3 rânduri de la ei: Să nu râzi de copiii mici care se tem de oile tunse(a fost un sfat de la un copil din Cobadin), să păstrezi o cană de cireșe pentru prietenul tău care are în curte doar ceapă
(acesta a fost sfatul din Ciorârlia) și a mai fost un sfat de la o doamnă mai în vârstă care-mi spunea așa: Maică, cine stă împreună la masă, rămâne împreună acasă!”
Lansarea cărții are loc mâine după-amiază, la ora 18. Veți lucra pe ateliere, ce surprize le-ați pregătit celor mici?
Cristina Andone: Va fi o ediție specială pentru că este chiar o zi specială: sărbătorim 144 de ani de Dobrogea și eu mi-aș dori să cunoască mai multă lume această sărbătoare. Va fi o lansare specială pentru că am adus ilustatori ai cărții, vom avea un candy-bar, un loc cu bunătăți dobrogene inspirate de locurile acestui tărâm dintre Dunăre și mare. Atelierul va fi foarte jucăuș, vom avea și un măgăruș de pluș, va fi un mic teatru de păpuși de fapt și le voi spune copiilor tot felul de secrete despre tărâmul dintre Dunăre și Marea Neagră, lucruri pe care le-am descoperit în cercetare, pe teren, bătând satele la pas, stand de vorbă cu bătrânii, cu copiii, mergând în cimitir să îmi notez nume vechi, vizitând ruine. A fost un stadiu de cercetare fantastic care m-a încărcat cu energie bună care sper să se regăsească în carte. Mi-aș dori ca Dobrogea să continue să sărbătorească acest spirit minunat de mozaic de generozitate. Mergând prin satele dobrogene, eu am mai descoperit ceva, uitându-mă și la etimologie: Dobrogea are de fapt înțelesul de “bun” chiar în nume: dobra. Desigur că numele ar putea veni de la Dobrotici, care este un conducător slav din vechime, dar cred, dacă ne uităm la istoria Dobrogei, că am putea numi cu adevărat acest tărâm drept unul al bunătății. Mi se pare fantastic cum aici își duc traiul în bună pace cele mai multe neamuri din România: 18 la număr.Și mă mai gândesc la un lucru: Marea Neagră…numele ei, Pontus Euxinus, înseamnă de fapt “marea binevoitoare”. Binevoitoare cu străinii, deci avem multă bunătate impregnată chiar în numele acestei zone. Urarea mea către dobrogeni ar fi: Duceți bunătatea mai departe, că avem nevoie!
Interviu realizat de Larisa Calistru / redactor online – Daniel Țăndăreanu