CONSTANŢA: Ce părere au studenţii de la Universitatea Maritimă despre schimbările prin care ar putea trece unitatea de învăţământ
Publicat de Doina Sirbu, 9 noiembrie 2022, 18:38
Cei 3.600 de studenți ai Universității Maritime Constanța Constanța, ar putea studia la anul la Universitatea Națională de Științe și Tehnică Politehnică.
O noutate absolută pentru cei 3.600 de studenți ai Universității Maritime Constanța și surprinzătoare totodată și pentru cei 92 de profesori care trebuie să decidă printr-un referendum dacă doresc ca această instituție să devină parte integrantă a Universității Politehnice București.
Intenția le-a fost adusă la cunoștință profesorilor astăzi, 9 noiembrie 2022, în Aula UMC. Rectorul, Violeta Ciucur vede de asemenea o șansă de dezvoltare academică.
Rep.: Care este punctul dumneavoastră de vedere?
Violeta Ciucur: Punctul meu de vedere este acela de a fi prezent, eu ca și cadru didactic, de a fi prezent într-o structură care începe să se creeze de astăzi. Şi spun acest lucru pentru că întotdeauna mi-a plăcut să nu intru într-o stare de confort și să merg într-o zonă în care să reușesc să fac parte din echipe de cercetare, să fac parte din colective de la care să învăț, să fac schimb de experiență, să mă dezvolt chiar și la această vârstă, şi spun asta din punct de vedere personal. Din punct de vedere al funcției pe care o am astăzi, e clar că este o provocare, dar în același timp prefer să gândesc ce este mai bine pentru toată lumea, nu pentru faptul că eu știu, se schimbă structura aceasta de conducere. Cred că, eu sunt absolventă a Universităţii Politehnice București, şi poate că sunt puțin subiectivă, pentru că mi-e dragă această universitate, având în vedere că sunt absolventă din 89 din această universitate, dar, avantajele pe care astăzi le avem sau altfel spus, dezavantajele pe care astăzi le vedem, mi-aș dori să nu se ducă în zona de egoism, adică să se ducă într-o zonă în care fiecare se gândește: aș fi putut să am un avantaj, aș fi putut să fac altfel. Nu! trebuie să gândim ce este bine pentru o instituție în care am funcționat 20, 20 și ceva de ani aici și nimeni nu uită că a fost înființată în 90. Noi toți suntem aici, am muncit zilnic ca să aducem în această zonă, deci nu se pune astfel problema. Problema se pune să se dezvolte și să ne ducem într-o structură. Asta-i părea mea, că e bine să fim în această structură care acum se înființează. De ce? Pentru că întotdeauna o instituție mare este cea care atrage, este cea care poate, este cea care este vizibilă. O instituție mică, chiar dacă rămâne brand, s-ar putea să muncească mai greu ca să reușească câte ceva în astfel de condiții.
Rep.: Câți studenți are Universitatea în acest moment?
Violeta Ciucur: În acest moment are în jur de 3.600 de studenţi.
Rep.: Brandul acesta, Universitatea Maritimă Constanța, se va pierde. Vă încearcă un pic nostalgia?
Violeta Ciucur: Nu, brandul nu se pierde. Dacă nu se va numi UMC, se va numi Facultatea Maritimă sau ceva unde va rămâne asta denumire. De ce să se piardă un brand? Nu, noi suntem aceiași oameni care vom preda aceloraşi studenți, iar studenții care vor dori să navige, vor naviga în continuare. Nu se pune o astfel de problemă.
Studenții au aflat de schimbare pe treptele universității.
Rep.: Ce-ați aflat astăzi?
“Că se discută o înțelegere cu Facultatea Politehnică și nu știm ce concluzii vor fi. Așteptăm următoarele 10 zile pentru discuții”, ne-a spus un student la UMC.
Rep.: În ce an eşti? Şi te temi de acest lucru?
“În anul III. Nu, facultatea n-o să dispară. Secția pe care sunt eu de Navigație nu o să dispară, pentru că este nevoie pentru România și facultatea noastră este unică în România și nu cred că o să dispărem, că este nevoie”, a mai spus studentul.
Rep.: La ce ești studentă? Credeți că vă va afecta?
“La Navigație. Sincer, da! Aş crede că ne-ar afecta pentru că ne-ar afecta colaborările cu cei de aici, cum ar fi cu ANR”, spune o altă student la UMC.
Rep.: În ce an eşti?
“Tot anul III, dar tocmai ce am venit acum la facultate şi nu ştiu despre ce e vorba exact. Asta vorbeam și eu cu colegii să văd care ar fi treaba”, e de părere alt student.
Rep.: Este o noutate absolută, ca să zic așa. Ce părere aveți despre asta?
“Da, nu știu. Am auzit o chestie că ne-am uni cu Politehnica. Nu prea am înțeles. Mare lucru nu știu. Așteptăm termen de 10 zile să vedem când o să se pună întrebările și ce o să se discute atunci. Și atunci o să ne dăm o părere, că nu știm într-un final ce se întâmplă”, a mai spus acelaşi student.
Mai multe detalii despre referendumul de la Universitatea Maritimă Constanţa, puteţi citi aici.
Redactor: Liliana Fustanela/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă