TULCEA: Se modernizează sistemul de termoficare al oraşului. O nouă centrală de producere a agentului termic va intra în funcţiune
Publicat de Doina Sirbu, 8 noiembrie 2022, 12:30
Sistemul de termoficare din muncipiul Tulcea se modernizează, iar din această săptămână va intra în funcțiune o nouă centrală de producere a agentului termic. Spre deosebire de vechiul sistem, noua centrală se va adapta foarte ușor condițiilor de mediu, astfel încât să nu se facă risipă în zilele mai calde. În plus, va permite economii de aproape un milion de euro pe an.
Noua centrală înlocuiește vechiul cazan de apă fierbinte CAF, cum este cunoscut de tulceni, care era învechit și atrăgea costuri mari de exploatare. Sistemul de termoficare din Tulcea are o anumită particularitate.
Este împărțit în două zone, dintre care una este deservită de mai multe centrale de cartier, care furnizează și apă caldă și căldură. Pe reț eaua noii centrale, adică a vechiului CAF, cu aproape 4.000 de locuințe, se furnizează doar căldură, nu și apă caldă, explică viceprimarul George Şinghi.
George Şinghi: Centrala ar putea să furnizeze și apă caldă, însă sistemul de distribuție nu mai este conform. El a fost dezafectat sau nu a existat de-a lungul timpului, astfel încât nici acum nu se mai poate asigura furnizarea de apă caldă.
Noua centrală se va adapta foarte ușor condițiilor de mediu și va furniza căldură atât cât este necesar.
George Şinghi: Sunt trei cazane a câte 7 gigacalorii deci, în funcție de necesarul de căldură și în funcție de temperaturile de afară, ele pot porni una, două sau chiar trei când este cazul şi alte avantaje ar fi că ele pot fi oprite foarte rapid, adică, să zicem, în analogie, ca o centrală de apartament. Vechiul CAF, odată ce era pornit la 1 noiembrie să zic, nu mai era oprit deloc pe timpul iernii, pentru că era posibil să nu mai poată fi pornit.
În plus, avariile vor fi mai rare sau cel puțin îi vor afecta mai puțin pe tulceni.
George Şinghi: Dacă un cazan s-ar strica, intră în funcțiune cel de-al doilea sau chiar cel de-al treilea și atunci nu mai există timpi morți de reparație, timpi în care să nu poată să fie furnizat agentul termic
Un alt mare avantaj îl reprezintă economia de 1.000.000 de euro pe care o va face în fiecare an municipalitatea tulceană.
George Şinghi: La vechiul cazan, datorită capacității, Primăria plătea anual către Agenția de Mediu o sumă de un milion de euro. Prin reducerea la aceste cazane, intrăm sub niște norme și nu se mai aplică această taxă de mediu.
În prezent, sistemul centralizat de termoficare din Tulcea mai are în jur de 7000 de clienți, iar prețul gigacaloriei este de aproape 400 de lei.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Primăria Tulcea