„În afară de faptul că nu mai putem folosi o bună parte dintre traseele aprobate, pentru că sunt colmatate, situația este dezastruoasă. În Deltă, apele sunt foarte mici și implicit sunt lacuri care au secat, ceea ce înseamnă că nu este pește, ceea ce înseamnă că n-o să mai fie păsări…“
Pe lângă proiectele mari de decolmatare, finanțate cu fonduri europene, care cer mult timp de pregătire, este nevoie și de intervenții rapide. Directorul executiv al ARBDD crede că acestea vor fi posibile odată cu achiziționarea unui echipament special, la care se va adăuga un program de monitorizare a situației de pe canale:
„Un alt ajutor foarte bun este modelul hidraulic, acea capabilitate de a prognoza ce zone sunt vulnerabile, pe baza, evident, a datelor pe care senzorii le cumulează din teren. Până în 2026 noi spunem că vom avea această modelare hidraulică. Dacă vom reuși și achiziția utilajului, este posibil ca, în câțiva ani, să intrăm pe o linie mai bună pentru tot ce înseamnă biodiversitatea din Deltă și pentru locuitorii Deltei.“