Academicianul Nicolae Manolescu, la Constanța: „M-a preocupat întotdeauna mult mai puțin ce îmi datorează alții mie, m-a interesat întotdeauna ce datorez eu altora!“
Publicat de , 26 octombrie 2022, 17:17
Zeci de dascăli, scriitori, liceeni și studenți au participat miercuri la un eveniment istoric pentru Constanța. Academicianul și istoricul literar Nicolae Manolescu a primit astăzi titlul de „Doctor Honoris Causa” pentru întreaga activitate în domeniul literaturii și al științelor umaniste din partea Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța, în Aula Bibliotecii Universitare.
Cu o modestie nobilă și cu un simț al umorului care i-a făcut pe cei prezenți în sală să zâmbească de multe ori, Academicianul Nicolae Manolescu a ținut un discurs memorabil despre menirea sa de dascăl și despre ceea ce datorează el altora, în special, profesorilor din copilăria sa pe care nu-i va uita niciodată.
„Mi s-a mai întâmplat să fiu întrebat: Ce sunt? Si am zis întotdeauna profesor! Am avut întotdeauna un cult al dascălului, al profesorului, din copilărie! Nu întâmplător, părinții mei au fost profesori de liceu, amândoi, tatăl meu de pedagogie-filozofie, mama – de franceză. Până la sfârșitul carierei lor au rămas profesori! Cultul meu pentru profesor vine și dintr-o altă sursă intelectuală și morală. M-a preocupat întotdeauna mult mai puțin ce îmi datorează alții mie, m-a interesat întotdeauna ce datorez eu altora. Și în primul rând, profesorilor. Nu vreau să scad cu nimic importanța altor meserii, dar meseria de profesor este, după părerea mea, cea mai frumoasă meserie din lume și cu cele mai multe responsabilități. Sigur, dacă nu ai responsabilitate e bine să nu faci această meserie care cere responsabilitate mai degrabă decât talent didactic. Am avut profesori excepționali care nu aveau niciun fel de simț pedagogic și profesori mai onești care aveau un extraordinar simț pedagogic. În mâna noastră stă viitorul țării, al lumii, la urma urmei. Din mâna noastră ies cei de mâine! Și mă gândesc de fiecare dată, oare am făcut destul pentru această generație care vine din urmă, pe felia mea de literat, să spun așa, aici mă pricep cât de cât, am experiență! Sigur, o să spuneți, da, dar medicina, doctorii, domnul Rector…Da, doar că ei repară ființa umană, pe când noi o creăm. Noi suntem răspunzători de oamenii întregi, de oameni normali, de oameni care să fie de folos celor din jurul lor, familie, societate. De aceea, toți profesorii, de toate gradele reprezintă una dintre profesiile fundamentale. Nu se poate imagina nimic fără profesor, implicit fără ;coală! Și acum nu mă refer numai la profesorii universitari, cum suntem mulți dintre noi, mă refer la toți profesorii. Dacă ar fi fost după părerea mea eu i-aș fi pus în față pe învățători care au misiunea cea mai dificilă, deși sunt plătiți cel mai prost. Pe mâna noastră, a profesorilor universitari intră niște oameni care sunt deja personalități atât în sensul bun cât și în sensul rău al cuvântului. Răspunderea învățătorului este, însă enormă pentru că are materialul încă foarte moale, care poate fi modelat!“
Academicianul Nicolae Manolescu a mai adăugat că, în prezent, Școlii românești nu i se mai acordă importanța cuvenită, iar acest lucru se vede, în primul rând, din bugetul alocat Educației.
Prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici a fost cel care a susținut laudatio și a afirmat că, asemenea lui Eugen Lovinescu și G. Călinescu, Nicolae Manolescu este autorul uneia dintre capodoperele istoriei literare românești, Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură, publicată în prima ediție în 2008. Opera lui Nicolae Manolescu răspunde chemării timpului ei și mai ales provocărilor acelui timp, ca o lumină în tenebre, ca un exercițiu al libertății și demnității fie într-un moment al contestării lor, fie într-unul al devalorizării lor”, a mai precizat prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici.
Redacator: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale