considerați că a evoluat actul de justiție în România, în ultimii 30 de ani?
Judecătorul nu face altceva decât să aplice legea. Am auzit, de foarte multe, ori expresia „Judecătorul este chemat să facă dreptate“. Este sigur că este dezideratul oricărui judecător să își dorească să facă dreptate într-un anumit caz care este dedus judecății. Însă trebuie pornit de la premiza că această dreptate trebuie să fie încadrată în niște dispoziții legale aplicabile, astfel încât trebuie să vedem mai dintâi dacă legea pe care este chemat judecătorul să o aplice este dreaptă. Această responsabilitate a actului de justiție este împărțită între cel care aplică legea și cel care face legea. Putem să spunem, desigur, că avem o legislație care este în prezent ancorată principiilor fundamentale după care funcționează și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avem o Constituție care reglementează, de exemplu, instituții cum este ocrotierea proprietății private. Știm că înainte proprietatea privată era Cenușăreasa prin raportare la proprietatea publică a unităților cooperatiste, de exemplu, și, sigur, avem o altfel de legislație care ocrotește și permite ocrotirea drepturilor individuale într-o mult mai mare măsură decât în urmă cu 30 de ani.
Este un fapt de necontestat în mentalul pacientului român care își dorește să fie tratat într-un sistem medical din afara țării. Dacă ar fi să facem o paralelă, credeți că justițiabilul român ar dori să fie judecat de o instanță de afară?
Foarte interesantă întrebarea dumneavoastră. Justiţiabilul român preferă să fie judecat de instanțele din țară, în primul rând, dovadă în acest sens stând numărul foarte mare de cereri adresat instanțelor de judecată românești. Prin urmare, la acest moment, cetățeanul român apelează în continuare cu încredere la justiția românească ca loc în care speră să își găsească acea dreptate despre care vorbeam mai devreme. Desigur că, în măsura în care nu găsește dreptatea pe care el o caută în instanțele românești, se adresează CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Părerea mea este aceea că justiția în România beneficiază de un grad de încredere ridicat din partea cetățenilor și justițiabililor.