Eclipsă de soare vizibilă din România. O puteţi urmări la Planetariul din Constanţa
Publicat de , 25 octombrie 2022, 09:19
O eclipsă parţială de Soare va fi vizibilă din România, astăzi. Va începe la ora 12.28 și va dura aproape 2 ore și jumătate, iar soarele va fi acoperit în proporție de aproximativ 40%.
Cei care vor să urmărească eclipsa cu ajutorul unui telescop sunt așteptați la Planetariul Constanța, care organizează un eveniment special cu această ocazie.
„Important este să nu ne privim soarele în această perioadă cu ochiul liber. Este foarte dăunător, trebuie să ne uităm doar cu ochelari speciali pentru eclipsă sau prin instrumentele astronomice, care sunt prevăzute cu filtre. Suntem pregătiți cu instrumentele speciale luate prin proiectul „Fereastră comună deschisă spre misterul universului“ și s-au achiziționat 2 telescoape. Avem un filtru special cu care putem privi și prin soare și mai avem o lunetă, din patrimoniul instituției, vom proiecta soarele pe ecran și va fi vizibilă de cât mai mulți vizitatori“, a declarat muzeograful Constanța Diamandi.
Cei care vor să vadă eclipsa de soare la Planetariu vor trebui să achite un tarif de 3 lei.
Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Planetariului, eclipsa va avea o acoperire a soarelui de aproximativ 42%, ceea ce nu este deloc puțin. „În afară de cei doi aștri, Luna și Soarele, care se află în zona semnului zodiacal al Fecioarei, vom avea prezent pe cer și Venusul. Vom avea trei corpuri cerești, foarte apropiate unul de altul, ceea ce face și mai interesantă vizionarea lor. Nu departe, tot în zona semnului zodiacal Fecioară vom observa și planeta Mercur. Recomandăm folosirea ochelarilor de protecție cu plăcuțe asemănătoare ochelarilor de sudură sau a ochelarilor de eclipsă care se găsesc în comerț. Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, de 0,04“, se arată în informarea postată pe pagina de facebook a Planetariului.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Alina Enache / Foto: facebook.com/Planetariul Constanţa