Când va fi reluată furnizarea apei calde în Constanţa. Directorul Termoficare: „Spre deosebire de restul localităților unde funcționează CET-uri, Constanța e un caz atipic“
Publicat de , 25 octombrie 2022, 08:15 / actualizat: 25 octombrie 2022, 14:23
Constănțenii ar putea să beneficieze, din nou, de apă caldă, începând de mâine, după ce Electrocentrale Constanța va reporni instalațiile. Acestea au fost închise vineri, pentru că producătorul de agent termic primar nu a reușit să plătească în avans gazele naturale, așa cum impune, mai nou, legislația.
Autoritățile locale au găsit o soluție de moment pentru deblocarea situației. Liviu Popa, directorul societății Termoficare Constanța:
„Ceea ce am făcut noi și autoritatea publică locală a fost de a convoca o ședință de îndată a Consiliului Local Municipal. În această ședință s-a aprobat alocarea unei sume considerabile pentru avans la gaze naturale. Dacă astăzi se vor deschide gazele pentru CET Palas, probabil că în cursul zilei de mâine vom reuși să încălzim întreg sistemul de termoficare pentru a permite reluarea furnizării apei calde de consum și sperăm ca în următoarele săptămâni să nu ne mai confruntăm cu această problemă.“
Directorul tehnic al CET Palas, Monica Neacșu, ne-a spus că prima va fi pusă în funcțiune Magistrala 2, iar magistrala 1 după 24 de ore. Ea mai spune că banii alocați vineri – aproape 13 milioane de lei – ajung doar până la jumătatea lunii noiembrie, și în continuare trebuie găsite alte soluții.
Situația este determinată de faptul că legislația prevede ca gazul folosit de societățile de termoficare să fie plătit în avans.
Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța, spune că alte orașe se pot descurca mai ușor cu această nouă regulă pentru că au alt sistem de producere a energiei termice:
„Spre deosebire de restul localităților unde funcționează CET-uri, în România, Constanța e un caz atipic. La Constanța nu se produce energie în cogenerare, se produce numai căldură. Celelalte orașe din țară care au CET produc energie electrică, iar din veniturile de la energia electrică își pot permite să facă plata în avans a gazelor naturale, ceea ce la noi este imposibil. Ar însemna ca noi să solicităm consumatorilor noștri să își plătească energia termică în avans, ca noi să putem să plătim gazele naturale în avans, ceea ce este de neacceptat.“
Redactor: Bogdan Comşa / Editare online: Florentina Stan, Alina Enache / Foto: Arhivă