TULCEA: Noii recruţi ai Flotilei fluviale au primit calificativul ”excelent”
Publicat de Doina Sirbu, 19 octombrie 2022, 20:27
Noii recruţi ai Flotilei fluviale „Mihail Kogălniceanu”, structură unică în NATO, au primit, miercuri, calificativul „excelent”, la finele unor secvenţe din cadrul exerciţiului Danube Protector care se desfăşoară, în perioada 16-21 octombrie, în Delta Dunării.
Comandantul flotilei, comandorul Marcel Neculae, a declarat pentru AGERPRES că a apreciat nivelul ridicat de pregătire al echipelor de comandă ale exerciţiului, atât la nivelul grupului de luptă fluvial, precum şi la echipele comenzilor de nave ale ofiţerilor numiţi recent în funcţii.
„Apreciez întreaga activitate cu calificativul ‘excelent’. Întreaga gamă de obiective specifice asumate pentru acest exerciţiu au fost îndeplinite. (…) Am evaluat un nivel ridicat de pregătire al echipelor de comandă atât la nivelul grupului de luptă fluvial, precum şi la echipele comenzilor de nave ale ofiţerilor noi numiţi în funcţii, simultan cu integrarea rapidă şi creşterea nivelului de coeziune a echipajelor prin asimilarea/integrarea tinerilor ofiţeri, a maiştrilor militari proaspăt absolvenţi ai şcolilor militare de marină, precum şi a camarazilor tineri care vin din şcoala de instruire internă a Forţelor Navale, aceştia au asimilat bagajul de cunoştinţe necesar şi şi-au format deprinderile practice absolut necesare folosirii în luptă a echipamentelor şi tehnicii de la bordul navelor fără de care nu putem vorbi de performanţă la nivelul Forţelor Navale Române”, a afirmat comandantul flotilei fluviale.
Întrebat fiind cu privire la impactul exerciţiului asupra mediului şi comunităţii locale, comandorul Neculae a precizat că poligonul temporar în care se desfăşoară exerciţiul funcţionează în baza unui protocol încheiat cu autorităţile locale şi Administraţia Deltei şi că la bordul navelor sunt aplicate şi respectate măsurile de protecţie a mediului.
„Faptul că avem o prezenţă foarte puternică, un grup de luptă fluvial care proiectează la gurile Dunării cele mai moderne capabilităţi din organica flotilei fluviale (…), transmite un mesaj clar atât comunităţii locale, întregii pleiade de sate de pe un mal sau altul al braţului Sfântu Gheorghe şi dacă vreţi cetăţenilor ţării că aici, la gurile Dunării, cât timp navele Flotilei fluviale vor pluti pe apele bătrânului Danubiu liniştea ţării şi a cetăţenilor este pe deplin asigurată dinspre mare şi fluviu”, a mai spus comandorul Marcel Neculae.
Una din secvenţele exerciţiului a adus în prim-plan Regimentul de Infanterie Marină (RIM) 307 din Babadag, structură unică în România, care, în urmă cu două săptămâni, a desfăşurat în Delta Dunării un exerciţiu alături de trupe franceze şi americane.
„Evident că ne dorim să avem participanţi (la exerciţii, n.red.) din toate forţele de infanterie marină ale aliaţilor europeni. În mod constant, desfăşurăm exerciţii comune cu partenerul american, dar aşteptăm ca în viitor să avem exerciţii cu infanteria marină italiană, spaniolă, cu cea din Turcia. Sunt o serie de parteneri din NATO cu care ne dorim exerciţii comune”, a afirmat comandantul RIM, colonelul Marius Gheorghescu.
În timpul unei secvenţe a exerciţiului prezentată miercuri presei, comandantul RIM a intervenit pentru un incident.
„Am avut un tub pe care gheara extractoare nu l-a mai extras. (…) Micile incidente sunt inerente în orice trageri, pentru că tehnica se şi defectează, oricât de performantă ar fi. Puşcaşul marin trebuie să fie pregătit, să remedieze pe loc şi să treacă din nou la luptă. Opreşte, remediază şi apoi reia lupta”, a declarat presei colonelul Gheorghescu.
Exerciţiul militar se desfăşoară la o distanţă de circa 300 de kilometri de peninsula Crimeea şi aproximativ 40 de kilometri de Insula Şerpilor, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), colonel Corneliu Pavel.
„Aria de responsabilitate a Forţelor Navale Române cuprinde aproximativ 30.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, un spaţiu maritim în care ţara noastră are şi infrastructură critică, şi mă refer aici la platformele petroliere. (…) De când a început acest război neprovocat în Ucraina, noi, Forţele Navale Române, suntem prezenţi cu nave şi forţe în Delta Dunării şi pe Marea Neagră, avem prezenţă navală permanentă în Sulina şi monitorizăm traficul comercial şi acţiunile din proximitatea graniţelor noastre. Mediul volatil de securitate din Marea Neagră ne-a schimbat modul de acţiune şi ne-a făcut să ne readaptăm planurile de activităţi, iar exerciţiile au devenit mult mai complexe”, a precizat reprezentantul SMFN.
Corneliu Pavel a amintit că Flotila fluvială „Mihail Kogălniceanu” este o structură unică atât în Armata României, cât şi în arhitectura de securitate a Alianţei Nord-Atlantice, flotila deţinând forţele şi mijloacele tehnice pentru a acţiona atât în Deltă, cât şi pe litoralul Mării Negre.
RIM 307, o altă structură unică în peisajul militar românesc, comparată cu puşcaşii marini americani, face parte din Flotila fluvială.
Peste 300 de militari din Flotila Fluvială participă, în perioada 16 – 21 octombrie, la exerciţiul „Danube Protector” al Forţelor navale fluviale. Militarii au la dispoziţie nave moderne de luptă, ambarcaţiuni rapide de asalt, iar acestora li s-au alăturat un remorcher maritim de intervenţie cu scafandri, cu un detaşament de scafandri EOD la bord şi un detaşament de scafandri fluviali.
Exerciţiul care include trageri cu muniţie de război este bazat pe un scenariu fictiv, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul apărării şi securităţii, potrivit SMFN.
Sursă – AGERPRES / Redactor online – D. Sîrbu