Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, despre exploatarea plajelor realizate prin înnisipare: „Trebuie găsite soluţii tranzitorii“
Publicat de , 18 octombrie 2022, 15:28
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS, a declarat, astăzi, la Constanța că administrarea plajelor trece printr-o perioadă complicată. Acesta a explicat că noile suprafețe de plajă câștigate ca urmare a înnisipării trebuie să treacă prin mai multe faze birocratice.
Acesta a precizat că pentru toate plajele noi s-au găsit, de-a lungul timpului, soluții tranzitorii, pentru anii viitori exploatarea lor urmând să se facă prin Ordonanță de Urgență:
„Până când aceste lucrări vor fi finalizate, până când vom parcurge toate etapele, până când vor fi intabulate și reglementate prin PUZ-uri, până atunci vorbim și vom vorbi de perioadă tranzitorie. Indiferent cine este ministru, indiferent cine este primar, în această perioadă trebuie găsite soluții tranzitorii. Ele anul trecut au fost găsite prin o soluție de compromis, pentru că anul trecut am vorbit de șantier în lucru, anul acesta deja aveam plajele intabulante, am găsit o soluție de compromis prin ordonanță de urgență și pentru anul viitor vom reglementa, de asemenea, sau pentru anii viitori, 2-3 ani, vom reglementa prin ordonanță de urgență modalitatea în care aceste porțiuni de plajă pot fi exploatate.“
În privința construcțiilor de pe plajă ministrul Mediului a precizat:
„Legal, construcții le noi nu se pot realiza dacă nu există PUZ. Măsurile tranzitorii pot prevedea excepții de la regula de bază. Nu mai așteptăm până în martie să reglementăm înainte de începerea sezonului cu câteva săptămâni, avem la dispoziție câteva luni ca să discutăm cu autoritățile locale, cu Ministerul Turismului, cu operatorii și cu specialiștii noștri de la ANAR unele soluții tranzitorii. Cu siguranță nu se vor construi beach-baruri, așa cum s-ar construi pe o plajă deja finalizată, amenajatată din punct de vedere urbanistic și cu reglementări. Soluțiile vor fi de moment, pe perioade scurte și inclusiv operatorii vor trebui să înțeleagă.“
Contractele expirate de închirierea plajelor reprezintă și ele o problemă, Ministerul căutând soluții în acest sens:
„Contractele expirate sunt o problemă juridică, trebuie să vedem dacă pot fi într-un fel sau altul prelungite. Juriștii spun că un contract expirat nu poate fi prelungit. Dacă rămâne această variantă, pentru porțiunile de plajă unde contractele au expirat, trebuie găsită o procedură scurtă de închiriere pe termen scurt.“
Redactor: Dana Malciu / Foto: Arhivă