Predictibilitate și menținerea școlillor deschise – două dintre prioritățile anunțate de ministrul Educației
Publicat de , 13 octombrie 2022, 14:49
Predictibilitate și menținerea școlillor deschise, indiferent de criza energetică, sunt două dintre prioritățile anunțate de ministrul Educației, Ligia Deca. Oficialul a declarat că va păstra măsurile aflate în vigoare, precum împărțirea anului școlar pe module, iar modificările se vor aplica doar la final de ciclu educaţional.
Ministrul își dorește ca legile educaţiei să aibă un nivel mare de acord social, pentru a nu fi schimbate odată cu schimbarea majorităților politice. Ligia Deca a susţinut și că una dintre priorităţi este menţinerea şcolilor deschise, în contextul creşterii facturilor la utilităţi.
Reducerea numărului de elevi care abandonează şcoala și extinderea programului „Masa caldă” sunt alte obiective, care au reieșit și din discuțiile cu reprezentanții elevilor.
Ei au cerut și o mai mare implicare în deciziile care se iau la nivel de şcoală și inspectorat – a declarat Ligia Deca.
Este în continuare luată în calcul introducerea unui examen separat pentru admiterea la licee, dar forma finală este încă în discuție – a afirmat ministrul:
„Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor unde există concurență și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar, în același timp, această soluție trebuie să țină cont și de îngrijorările legate de echitate. Tocmai de aceea am spus că vom regândi soluțiile existente în proiectul aflat în dezbatere publică, în consultare cu specialiștii.“
Ministrul a vorbit și despre examenul de bacalaureat:
„Apropo de probele de bacalaureat, am auzit vocile specialiștilor, din nou vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute și în funcție de cum gândim reforma curiculară pentru liceu. Vom anunța soluțiile atunci când ele vor fi agreate și când le vom considera viabile și gata pentru a fi puse pe masa Guvernului.“
Dacă Legea Educației va fi aprobată în Parlament până la finalul acestui an, examenele de Evaluare și de admitere la liceu pe noul sistem vor fi susținute de elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.
Redactor: Adina Sîrbu / Editor online: A. Enache / Foto: Arhivă