TULCEA: Fumul degajat de incendiile de vegetaţie uscată din Ucraina nu reprezintă un pericol pentru populaţie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 octombrie 2022, 11:39
Mai multe persoane din zona de nord a judeţului Tulcea au semnalat, începând de marţi după-amiază, că aerul este greu respirabil, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta a anunţat, miercuri, că fumul degajat de incendiile de vegetaţie uscată din Ucraina nu reprezintă un pericol pentru populaţie.
Primele semnale au fost făcute publice marţi de fostul guvernatorul al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşatescu, care a postat pe propria pagină de pe Facebook o fotografie cu nori de fum şi a scris „Acum, vedere din Deltă spre Mare, Braţ Chilia, Ucraina, probabil Insula Şerpilor”.
Miercuri dimineaţa, fostul guvernator al Rezervaţiei a revenit cu o nouă postare pe subiect.
„În această dimineaţă (miercuri dimineaţa, n.red.), în Delta Dunării, zona Chilia, nu se poate respira. Nu e clar dacă e ceaţă, ceaţă amestecată cu fum sau doar fum. Un aer greu de respirat, miros de ars. Dacă astea sunt urmările coloanei de fum ridicată ieri – foarte probabil din zona ucraineană, este sau nu pusă în pericol sănătatea oamenilor din Delta Dunării? (…) Am discutat cu oameni din Chilia Veche şi au spus că încă din timpul nopţii nu se mai putea respira”, a scris jurnalistul Mălin Muşatescu.
Primăria comunei Chilia Veche a postat pe pagina proprie de pe reţeaua socială un anunţ în care le recomandă copiilor şi vârstnicilor să nu iasă din casă, iar ulterior ISU Delta a anunţat că fumul degajat de incendii nu e un pericol pentru populaţie.
„În proximitatea localităţii Chilia Nouă, din Ucraina se manifestă un incendiu de vegetaţie uscată, palustră şi stuficolă, iar datorită schimbării direcţiei curenţilor de aer, fumul produs de incendiu este îndreptat către zona de Nord a Deltei Dunării, mai exact în zona localităţii Chilia Veche. Autorităţile competente cunosc situaţia din zona de interes şi monitorizează evoluţia incendiului. Fumul degajat nu prezintă un pericol pentru populaţia din zonă”, a precizat ISU Delta.
Potrivit ISU Delta, miercuri dimineaţa un alt incendiu de vegetaţie a fost semnalat pe malul ucrainean al Dunării, aşa încât fumul degajat în urma acestuia a ajuns şi în municipiul Tulcea.
Incendierea stufului din RBDD este o practică întâlnită frecvent în rezervaţie, localnicii apelând la această modalitate de igienizare în ciuda repetatelor apeluri ale autorităţilor şi organizaţiilor neguvernamentale.
De altfel, ultimul incendiu de acest fel a fost semnalat marţi, în zona localităţii Jurilovca, unde au ars circa 10 hectare de vegetaţie stuficolă.
„Intervenţia este una destul de dificilă pentru pompieri pentru că zona este greu accesibilă iar salvatorii intervin pentru localizarea şi stingerea incendiului cu dispozitive specifice, terestru, intervenţia cu autospecialele de stingere fiind imposibilă”, a anunţat ISU Delta.
Cauza acestui incendiu a fost „foc deschis în spaţii deschise”.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu