Bărcile de mare viteză au efecte catastrofale în Delta Dunării
Publicat de Doina Sirbu, 11 octombrie 2022, 14:04
Operatorii din turism și activiștii de mediu au tras un nou semnal de alarmă asupra ambarcațiunilor cu mulți cai putere, conduse cu viteză pe canalele Deltei și care distrug fauna și flora din Rezervație.
Din cauza amenzilor mici și a personalului de control insuficient, ARBDD caută de ani întregi soluții pentru limitarea fenomenului, dar fără succes. În tot acest timp, ambarcațiunile circulă cu viteze foarte mari, iar pe termen lung efectele asupra mediului sunt dezastuoase – spune unul din promotorii turismului lent din Deltă, Mihai Baciu.
Iar anul acesta, seceta și colmatarea din zonele de reproducere a peștilor a dus și la scăderea capturilor. Mihai Baciu a dat exemple de locuri din Deltă care au rămas fără păsări în ultimii ani.
“Pe canalul Olguţa, acum 10, 15 ani vedeam întotdeauna zeci de dumbrăvence, zeci de șoimuleți de seară, care cuibăreau în acei copaci. Acum au dispărut din cauză că s-a dat foc, probabil și alte cauze. Duceți-vă pe lacurile unde, cândva, erau colonii de mii de chirighițe care cuibăreau. Astăzi nu mai este nimic. Ne duceam cu bărcile la rame, cu bărcile mici, cu turiștii străini și fotografiam corcodeii cu gât negru, corcodei cu gât roşu. Astăzi nu mai este nimic. Anul ăsta n-am avut unde să fac o fotografie de corcodel”, a declarat Mihai Baciu, unul din promotorii turismului lent din Deltă.
Și Iliuţă Goean, managerul unei agenţii de turism, a atras atenția asupra fenomenului.
“Dispar păsările. Pe anumite canale unde mergeam și știam că în fiecare an găseam cuiburi de corcodei, de lișițe, anul acesta nu au mai fost deloc, de la sute mii de cuiburi până la 0 în 2 ani. bărcile rapide, la ora actuală sunt cea mai mare amenințare pentru fauna Deltei. Nu este vorba de barcă în sine, cât este vorba de felul în care este condusă și de omul care o conduce. Pentru că acel stil agresiv de excursii rapide, în care se merge cu 60-70 de kilometri pe oră pe canale înguste și pe lacuri mici, mai ales în condițiile acestui an în care toată vara am avut un nivel foarte scăzut al apei, a ucis foarte mulți pești, foarte multe păsări, reducând mult cantitatea de faună”, spune Iliuţă Goean, managerul unei agenţii de turism.
Amenzile pentru cei care conduc ambarcațiunile cu viteză pe canalele Deltei Dunării au fost majorate recent.
Potrivit ARBDD, din 4 noiembrie, intrarea persoanelor și a mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit sau în zonele strict protejate se sancționează cu amenzi de până la 10.000 de lei, pentru persoanele fizice, și de până la 50.000 lei pentru persoane juridice.
Redactor – Adina Sîrbu / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – pixabay.com