Caravana proiectului cultural „Book Impact – Cartea Dobrogeană“ va ajunge în mai multe orașe din țară

Publicat de , 29 septembrie 2022, 08:15
S-a dat startul proiectului cultural „Book Impact – Cartea Dobrogeană“. 29 de volume anastatice, editate sau reeditate, ce aparțin colecțiilor Centrului Cultural Județean Constanța Teodor T . Burada vor călători în mai multe orașe din țară, în cadrul unor expoziții în care tema esențială va fi promovarea Dobrogei.
„Excursiuni în Dobrogea“, scrisă de Ion P. Licherdopol, „Amintiri din Dobrogea“ de Al. Malcoci Petrescu sau „Școla Românească Dobrogeană de la înființare până în anul 1938“, de Vasile Helgiu sunt câteva dintre titlurile propuse. Volumele pot fi văzute acum și studiate, la Biblioteca Județeană „I.N .Roman“ din Constanța.
Zecile de volume anastatice, cu valoare fundamentală pentru ținutul dintre Dunăre și Mare, găzduite la Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada din Constanța au convins-o pe artista Laura Stroe, care este și directorul acestei instituții, să le scoată la lumină și să le prezinte dobrogenilor. Așa a apărut ideea proiectului cultural „Book Impact – Cartea Dobrogeană“, un demers prin care 29 de cărți simbol pentru acest ținut vor călători în expoziții găzduite în mai multe orașe din țară.
„Când am ajuns eu aici, la Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada, acum mai bine de un an, primele mele descoperiri au fost, evident, cărțile. Am făcut o selecție împreună cu colegele mele, am luat 29 de titluri, 29 de cărți reprezentative pentru Dobrogea și județul Constanța și le-am organizat într-o expoziție. O expoziție itinerantă, Cărți Călătoare“, ne-a mărturisit Laura Stroe, directorul Centrului Cultural Județean Teodor T . Burada.
Până pe 11 octombrie, cărțile selectate pentru proiectul cultural „Book Impact-Cartea Dobrogeană“ vor putea fi văzute la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța. Bibliotecarul de la colecțiile speciale, Doina Moșoiu, ne aduce detalii:
„Toate textele prezentate sunt volume fundamentale pentru cunoașterea istoriei Dobrogei, iar autorii, printre care îi amintesc pe Teodor Burada, Vasile Helgiu, Virgil Andronescu sau Constantin Sari au fost personalități remarcabile care, din punctul meu de vedere merită o vizibilitate postumă“, a completat bibliotecarul de la colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene I.N Roman, Doina Moșoiu.
Ce înseamnă un volum anastatic? O editare sau o reeditare a unei prime ediții în care textul este reimprimat prin transport chimic, pe piatră litografică sau pe o placă de zinc, dar fără a se recurge la metode fotografice, ne-a explicat bibliotecarul Doina Moșoiu.
Pe 11 octombrie, cărțile anastatice vor călători la Tulcea și vor putea fi văzute la Biblioteca judeteană Panait Cerna, apoi vor ajunge la București, în cadrul unei expoziții speciale.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: A. Enache / Foto: Silvia Pascale