Ascultă Radio România Constanța Live

Ziua Mondială a Turismului | Dragoş Răducan, preşedintele FPTR: „Pentru noi a fost un sezon foarte slab. (…) Scăderea dramatică a puterii de cumpărare a populaţiei – cea mai importantă dintre probleme“

Ziua Mondială a Turismului | Dragoş Răducan, preşedintele FPTR: „Pentru noi a fost un sezon foarte slab. (…) Scăderea dramatică a puterii de cumpărare a populaţiei – cea mai importantă dintre probleme“

Publicat de , 27 septembrie 2022, 10:16

27 septembrie este o dată reper pentru turismul mondial. Este ziua când, în anul 1970, a fost adoptat statutul Organizației Mondiale a Turismului. Astăzi este, așadar, Ziua Mondială a Turismului, iar invitatul dimineţii, la Radio Constanţa, a fost Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
vrea începem cu sezonul estival 2022, pe litoral și în Delta Dunării. Care este bilanțul?
Nu avem încă un bilanţ, avem doar o percepţie ceea ceea ce s-a întâmplat în acest sezon. Este vorba de cel mai atipic sezon din ultimii, zic, 15 ani, un sezon care a fost marcat de ieșirea din pandemie, când toată lumea se aştepta să meargă extraordinar, și intrarea, a doua zi după ce s-a ieșit în pandemie, în criza războiului din Ucraina, care a stopat toate vânzările în turism și în special în turismul de pe litoral. Ca urmare, am trecut de la extaz la agonie și așteptăm datele de la Statistică, care știţi sunt întotdeauna cam cu 2 luni în urmă, pentru percepțiile noastre personale nu țin loc de de Statistică. Pentru noi a fost un sezon foarte slab, dar aşteptăm vedem ce spune Statistica.
Dar ce spun datele de la Statistică? Dar care au fost principalele probleme sau care sunt ele?
Sunt mai multe probleme cu cu care ne-am confruntat. În primul rând, și cel mai important, și ceea ce se vorbește cel mai puțin, este scăderea dramatică a puterii de cumpărare a populației, ceea ce a dus la tăierea de pe listă a celui mai la îndemână serviciu și anume vacanța. Apoi, toate aceste bombardamente mediatice – va fi greu, va fi rău, şi probabil așa va fi la iarnă, i-a făcut oameni gândească de două ori înainte de a de a pleca la drum dacă cheltuie sau nu cheltuie bani pe vacanță sau țină banii pentru ceea ce va urma. Apoi, creșterea explozivă a costurilor cu utilitățile, cu alimentele, sunt alimente care s-au scumpit cu 100%, alimente care s-au scumpit cu 30-40 %, ceea ce imediat s-a văzut în valoarea coșului de masă. Şi, bineînțeles de aici s-a scurtat durata de sejur, pentru cei care au avut vouchere de vacanță, cei care le-au primit inclusiv de la privați sau cei de la stat, s-au gândit de două ori înainte dacă mai cheltuie ceva pe lângă vouchere de vacanță și atunci s-au încadrat cu acele vouchere de vacanță, cât au putut să stea – două sau trei zile. Înainte, voucherul de vacanță era doar elementul care se făcea să pleci de acasă, pe lângă valoarea voucherului se mai cheltuia încă pe atât pentru servicii.
Dar ce soluții se pot implementa pe termen scurt pentru ca anul viitor avem un sezon turistic mai bun, mai prosper pentru hotelieri și cu servicii mai bune și pentru turiști?
Hai s-o-mpărțim în două – cu un sezon mai bun pentru hotelieri și servicii mai bune. Vorbind de sezon mai bun, nu poate fi vorba de un sezon mai bun până nu se stabilizează valoarea kilowatt-ului, litrul de motorină, deci noi nu putem facem un tarif pentru anul viitor, pentru nu știm pe ce ne bazăm, elemente de bază. De asemenea nu știm care va fi, putem doar anticipăm care va fi rata de inflației, putem ne gândim, dar nu putem știm exact, ca să putem să introducem costuri, mai ales la hotelurile cu all inclusive. Despre a doua parte, a serviciilor – să acordăm servicii mai bune, să ştiţi că serviciile sunt date de oameni, nu de patron, ci de angajați. Deci ar trebui avem angajați mai buni, mai bine pregătiți. Dar noi acum ne bucurăm dacă avem angajați și apoi ne punem problema dacă sunt bine pregătiţi, pentru este o criză fundamentală a forței de muncă în turism, în special, și în România, în general.
Credeți  autoritățile locale și centrale ar trebui să susțină dezvoltarea turismului?
Asta este o întrebare cu răspunsul «Da, ar trebui!», dar trebuie o și facă! De la dorinţă până la a face e o distanţă lungă, pentru de turism toată lumea își aduce aminte înainte de campania electorală, vorbesc de politicieni, și înainte de a pleca în concediu, de obicei concediu pe care nu și-l fac în România. Revin la calitatea serviciului. Calitatea serviciului este dată de oameni, oameni care trebuie fie ei de calitate. Dar oamenii de calitate i-am pierdut în timpul pandemiei, pentru s-a jucat alba-neagra cu acest sector de activitate. Oamenii erau nesiguri pe locul lor de muncă și atunci au migrat către alte sectoare de activitate. Au ajuns casieri la marile magazine,  au ajuns curieri la firmele de livrări, șoferi. Când s-a terminat pandemia, nu s-au mai întors în turism, pentru le era teamă că locul de muncă nu va mai exista a doua zi, vom intre iarăşi în pandemie sau cine știe ce alte măsuri restrictive se vor lua. Și atunci am pierdut foarte, foarte mulți oameni pregătiți, în special pe litoral. Oamenii pregătiți erau oamenii permanenți. Cei care erau angajați permanenți, nu angajaţii sezonieri. Atunci am rămas fără ei și a trebuit ne adaptăm. Încercarea de a aduce forța de muncă din străinătate în general din țări din Asia nu este o soluție, poate e o soluție pe termen scurt, dar pe termenul nu este o soluție, pentru de acolo vin tot așa, oameni nepregătiți, care nu vorbesc limba română, și în general care nu știu facă, au alt stil și alt ritm de a face treaba decât românii.
Domnule Răducan, ce se poate face pentru atragerea turiștilor străini și cum am putea avea un sezon turistic mai lung pe litoralul nostru?
Această vorbă permanentă cu atragerea turiștilor străini, din punctul meu de vedere, trebuie să o uităm pentru vreo 2 ani de zile, cel puțin, pentru știți foarte bine în timpul pandemie s-a sistat absolut orice fel de circulație turistică, iar predicțiile Organizației Mondiale a Turismului, pe care ați amintit-o că ar sărbători Ziua Turismului, spunea își va reveni turismul internațional  prin 2024-2025, asta în condițiile în care n-ar fi fost războiul din Ucraina. Noi suntem o țară vecină, cu o frontieră foarte mare cu Ucraina, deci oricâți bani s-ar investi în promovarea externă, e greu de crezut vom putea convinge un european de vârstă medie, cu familie, vină în România, o țară aflată în vecinătatea conflictului. Deci, pentru 2-3 ani de zile, cel puțin, nu cred vom avea turiști străini şi atunci rămâne să lungim sezonul cu ceea ce avem aici. O lovitură a fost dată de Ministerul Educației, care a scurtat vacanța, care adus nu numai la plecarea mai devreme cu o săptămână a turiștilor, dar și a personalului angajat sezonier, pentru toți, marea majoritate, aveau copiii pe care trebuiau să-i ducă la școala. Deci au plecat mai devreme cu o săptămână, ne-am trezit că suntem cu hotelurile aproape pline și rămânem fără personal. Deci soluți,i în acest moment, pentru anul viitor, eu cred nu există.
În finalul interviului nostru, domnule Dragoș Răducan, pentru este Ziua Mondială a Turismului, v-aș ruga le spuneți câteva vorbe sau transmiteți un mesaj celor care lucrează în domeniul turismului, dar și ascultătorilor care sunt pe recepția acum.
Asta este cea mai frumoasă întrebare! Din experiența pe care o am, de foarte mulți ani, pot spun turismul, orice s-ar întâmpla, nu va dispărea, cu atât mai puțin cel din România! Într-adevăr, se va reinventa. Cum – încă nu știm, dar sigur se va inventa! Turiștii și românii doresc în continuare călătorească și în țara lor, și în străinătate, şi atunci nu îmi rămâne decât să le doresc călătorii și vacanțe memorabile, care să le aducă amintiri frumoase. La mulți ani tuturor celor care lucrează în turism!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Editor online: A. Enache / Foto: Arhivă
Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă