Stundenții de la Universitatea Ovidius s-au cazat la cămin și și-au pregătit bugetul lunar pentru traiul la Constanța
Publicat de Doina Sirbu, 26 septembrie 2022, 14:27
Aproximativ 12oo de studenți de la Universitatea Ovidius din Constanța care au optat pentru cazarea la cămin au venit să își ia camera în primire. Pentru mulți, căminul însemnă singurul loc pe care și-l pot permite în Constanța, dar și o ocazie unică de a-și face noi prieteni. De apartamente sau garsoniere închiriate pe durata anului universitar, nici nu poate fi vorba din cauza prețurilor foarte mari, ne-au spus tinerii cu care ne-am întâlnit.
Anul acesta, data de 26 octombrie a fost cea în care studenții Universității Ovidius din Constanța s-au cazat la cămin. Cu părinți, prieteni, perne, pilote, sacoșe cu mâncare și multe speranțe tinerii au mers să-și vadă colegii de cameră și locul în care vor sta. Iuliana Călin vine din Tulcea. Cu note foarte mari la Bacalaureat s-a putut repartiza la cel mai bun cămin de la Pescărie.
„Nu am un buget foarte mare al familiei și e mult mai convenabil să stau la cămin plus că doresc să-mi fac noi prieteni. Nu știu exact care este bugetul, deocamdată, având în vedere că sunt în primul an, poate o să depășească bugetul, poate nu, dar pentru început 1000 de lei„, ne-a spus Iuliana.
Pentru Diana, studentă la Medicină, căminul este opținea ei din ultimii 6 ani. Îi place atmosfera de aici și posibilitatea de a economisi.
„În anii precedenți, bineînțeles că economiile se resimțeau, sunt mult mai puțin bani dați pe cămin comparativ cu o chirie în oraș, care poate ajunge la câteva sute de euro pe lună, însă anul acesta s-a scumpit și căminul și cu siguranță pentru unii dintre noi va fi o ușoară problemă. Taxa este de 250 de lei la cei aflați la Facultate fără taxă și 350 de lei pentru cei la cu taxă. Am alocat în jur de 1500 de lei, cazare și mâncare, dar asta fără prea multe ieșiri în oraș și fără bani pentru dorințe„, spune Diana.
Doi părinți din Ialomița și-au adus fata la cămin convinși că pentru ei acest loc este cea mai bună opțiune.
Rep.: Cu ce așteptări ați venit la Constanța?
„Fata să ne fie sănătoasă și să învețe! Viața e așa cum e, cu salariul minim, e foarte greu, de aceea am și acceptat să venim la cămin și fetei, vă dați seama, 1000 de lei e chiar puțin, dar asta e, ne descurcăm„, spune oamenii.
Unul dintre administratorii căminelor din Constanța ne spune că disciplina va fi regula de bază.
„Camerele sunt pregătite, studenții abia așteaptă să intre în ele. Vor avea de respectat regulile de disciplină și să păstreze curățenia în cameră„, a spus Gheorghe Enache, unul dintre administratorii căminului.
Anul acesta, în cele 4 cămine ale Universității Ovidius din Constanța au fost alocate 1262 de locuri, iar studenții au fost repartizați în funcție de media de la bacalaureat sau a notelor obținute în anii universitari.
Redactor – Silvia Pascale / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – Silvia Pascale