INTERVIU | Elena Zaharia, medaliată cu aur la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Cluj-Napoca: „Când joc, mereu, am un gând să câștig“

Publicat de Doina Sirbu, 20 septembrie 2022, 14:27
România a ocupat locul I pe națiuni în clasamentul pe medalii la Campionatul European U21 care s-a desfășurat la Cluj. Printre campionii crescuți cu spirit de învingători se află și constănțeanca Elena Zaharia, care cucerit titlul continental în proba de simplu feminin și bronz la dublu mixt, alături de Darius Movileanu.
Jucătoarea română Elena Zaharia a câștigat medalia de aur în proba feminină de simplu, duminică, la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Cluj-Napoca, după ce a învins-o în finală pe germanca Franziska Schreiner cu scorul de 4-3 (11-5, 11-8, 8-11, 12-10, 9-11, 10-12, 11-7).
Constănțeanca a câştigat fără probleme primele două seturi, dar apoi l-a pierdut pe al treilea şi a evitat egalarea (2-2), salvând o minge de set în manşa a patra, adjudecată cu 12-10 (3-1). În cele din urmă, Schreiner a egalat la seturi, 3-3, dar Elena Zaharia s-a impus în setul decisiv cu 11-7.
În semifinală, desfăşurată tot duminică, Elena Zaharia a învins-o cu emoții pe cehoaica Zdena Blaskova, cu 4-3 (11-7, 4-11, 6-11, 9-11, 13-11, 11-8, 11-7), revenind de la 1-3 la seturi.
România încheie astfel Europenele Under-21 de la Cluj cu trei medalii, două de aur şi una de bronz. Celelalte două medalii au fost obţinute la dublu mixt, aur prin Andrei Istrate şi Camelia Mitrofan, respectiv bronz prin Darius Movileanu şi Elena Zaharia.
Din lotul național feminin al României fac parte și trei reprezentante ale Constanței, Camelia Mitrofan, Bianca Mei-Roșu și Elena Zaharia.
Constănțeanul Viorel Filimon este unul dintre cei doi antrenori ai acestui lot, iar constănțeancă este și Mioara Șincan, psihologul loturilor. Din Constanța este și Andrei Filimon, antrenor la lotul masculin.
Campioni în vizită la Radio Constanța. Iată, că după 3 ani, ne face plăcere că a acceptat invitația de a veni la noi în studio – Elena Zaharia! Îți aduci aminte, în 2019, devenisei campionă europeană la simplu și la dublu feminin la Campionatele Europene de la Ostrava din Cehia, şi aveai 15 ani și multe, multe planuri pentru viitor. Au trecut 3 ani și ceva de atunci, iată ne bucurăm de succesul tău, unul remarcabil la Cluj!
Elena Zaharia: Da, într-adevăr am ieșit și în 2019 și în 2018 tot la Cluj campioana europeană. A fost un sentiment ireal. Încă este ireal să fiu campioana europeană. A fost superb, a fost o super atmosferă acolo în fața celor de acasă, în fața României. Mă bucur foarte mult și că a fost familia mea acolo. A fost un turneu foarte dificil, dar mă bucur că am adus titlul continental acasă.
Medalie de aur în proba sub 21 de ani! Au fost jucătoare mai mari ca tine?
Elena Zaharia: Da, într-adevăr am jucat numai cu jucătoare mai mari decât mine din a doua grupă, pentru că în prima am fost favorită, n-am jucat. Din 16, 8 semifinală și finală, toate au avut 20-21 de ani.
Tu vei împlini 18 ani în noiembrie. Care a fost cel mai dificil meci?
Elena Zaharia: Ultimele 3 meciuri au fost toate dificile, pentru că și în semifinală am salvat minge de meci la 3 – 1 – 10 – 9 pentru cealaltă adversară din Cehia. Toate 3 au fost grele, dar finala într-adevăr cred că a fost cea mai dificilă.
Au fost jucătoare din 32 de țări!
Elena Zaharia: Din 32 de țări, peste 200 de sportivi!
Şi la final te-am văzut pe melodia trupei Voltaj “Pentru România”, că ai cântat și tu, te-ai înfășurat cu steagul național și te-ai urcat pe masa de joc care ți-a adus victoria!
Elena Zaharia: Da, nu știam cum altfel să celebrez momentul. Chiar înainte de finală stăteam în cameră și încercam să dorm și mă gândeam dacă voi câștiga, cred că mă urc pe masă să iasă show, nu știu, am vrut să să fie ceva mai special. M-am înfășurat cu steagul și atât aveam în cap “Pentru România”. Mereu auzeam muzica între seturi, melodia. La 3-3 cred că am scăpat de toată presiunea și am zis la fiecare punct să mă bucur de meci, să mă bucur de moment, fie că pierd, fie că voi câștiga, dar eu în cap, n-am avut o secundă că pierd.
Chiar dimineață m-am uitat la videoclipul cu momentul în care ai câștigat. Ai rămas puțin descumpănită așa, că nu-ţi venea nici ţie să crezi că eşti campioana Europei!
Elena Zaharia: Da, nu știam cum să reacționez pe moment. Am vrut să mă bucur de moment, să mă uit la toată lumea. Am vrut să mă uit la efectiv, toată lumea care era acolo și să le văd zâmbetul pe buze și lacrimile de fericire. Și mă bucur din suflet că am reușit să le aduc sentimentele astea de bucurie. Într-adevăr, nu știam ce să fac, cum să reacționez. Am rămas și eu șocată. Mă așteptam să mai joc, să vină iar seturile, meciurile, dar bine că s-a terminat și da, sunt foarte fericită în continuare.
Ai venit și cu altă medalie de bronz, de această dată la dublu mixt. Ai făcut pereche cu Darius Movileanu.
Elena Zaharia: Da, am jucat semifinala tot cu românii Cami Mitrofan și Andrei Istrate. Cami tot din Constanța. Îi felicit și mă bucur foarte mult pentru ei că au adus titlul acasă, deși noi n-am putut. Au fost într-adevăr mai buni de data asta. Probabil că am început și noi prost. Ei au comunicat mai bine. În cele din urmă, eu cu Darius facem de mult timp, facem de la cadeți dublu, dar încă n-am reușit să luăm aurul. Am luat anul trecut locul 2 la europene, anul ăsta locul 3 la juniori, iar locul 3 la 21 încă n-am reușit să luăm aurul, dar sperăm că în viitor îl vom lua.
Suntem, Elena, o țară mică și totuși, uite, ne aflăm în elita europeană. Chiar aș îndrăzni să spun în elita mondială! Cum sunt priviți în lume sportivii din România care joacă tenis de masă?
Elena Zaharia: Eu zic că le este frică tuturor de noi, pentru că ni se spune că suntem chinezii Europei, suntem talentați, suntem muncitori, chiar dacă nu avem atâtea condiții ca cei din Europa, cum ar fi Germania, Franța. Şi Rusia este foarte puternică, dar acum nu sunt la concursuri datorită celor întâmplate cu Putin. Le este frică, mai ales acum. Cred că le este frică și mai mult, pentru că din ce în ce avem rezultate mult mai bune, noi românii. Sunt sigură că vom aduce din ce în ce mai multe.
De câţi ani te afli în această lume a sportului?
Elena Zaharia: De 13 ani! De la 5 ani jumate am început datorită surorii mele, Alina, cu 7 ani mai mare. Şi ea face tenis, încă face. Am văzut-o că tot câștiga medalii și cupe și am zis, ce, eu nu pot? M-am uitat la ele, le doream și eu și am luat-o pe urmele ei și de atunci nu m-am mai despărțit.
Îţi aminteşti primul concurs la care ai participat?
Elena Zaharia: Da, s-a întâmplat la 2 ani diferență. La 7 ani cred că am fost la primul concurs, Paleta de Argint, la Bistrița. A fost o experiență foarte, foarte plăcută și acolo era prima dată când nu mai eram cu părinții, dar n-am avut probleme. M-am descurcat de mică singură. Prima medalie cred am luat-o mai mai târziu. Adică bine, un an mai târziu, la 8 ani, o medalie de locul 3 la echipe la Naționale, dar Paleta de Argint a fost primul concurs.
Cam câte medalii ai adunat în acești 13 ani de tenis? Ai avut vreodată curiozitatea să le numeri?
Elena Zaharia: Mama se ocupă de aranjarea lor în living. Livingul e plin, pentru că am și eu și Alina medalii, nu știu câte sunt, cred că peste 200, eu, și Alina, are și ea tot cam așa.
Elena, ai avut și momente dificile în care ai vrut, de exemplu, să te lași de sportul de performanță?
Elena Zaharia: Da, au fost momente dificile, dar am rămas cu capul sus după toate momentele. Am avut și certuri și într-adevăr am simțit că vreau să las totul, dar n-am putut. Nu mă lasă sufletul. Chiar după Europenele de Juniori, unde n-a ieșit cum mi-am dorit eu, a fost foarte greu pentru că am pierdut în semifinală, așteptam să iau aurul şi acolo și la echipe, am pierdut finala, şi iar la mixt, locul 3, a fost într-adevăr foarte greu, dar am trecut peste și am mi-am cerut iertare tuturor celor pe care i-am dezamăgit și am zis că voi veni mult mai puternică și că nu-I voi dezamăgi și am reușit.
Cum te-ai descrie dacă te-ar întreba cineva cum ești tu?
Elena Zaharia: Păi, în primul rând foarte energică, veselă, chiar dacă sunt supărată, nu pot să stau mult supărată pentru că sunt plină de viață și când joc, mereu, am un gând să câștig, bine, nu numai rezultatul, și cum ajung acolo contează, dar am spiritul de învingătoare. Sunt războinică, sunt scorpion, mereu pusă pe bătaie.
Timp liber ai? Eşti clasa a XII-a la Liceul Sportiv din Constanța. Dacă ai țimp liber, cum îl petreci, ce hobby-uri ai?
Elena Zaharia: Timp liber nu prea am. Da, acum am trecut clasa a XII-a, trebuie să mă duc și la școală, într-adevăr am BAC-ul. Hobby-uri… îmi place foarte mult să mă plimb în natură, mai ales că am și marea. Nu mă duc la mare vara că nu-mi face bine să stau foarte mult la soare, dar mă ajută foarte mult la pregătire. Alerg foarte mult, mă ajută foarte mult marea. Citesc, mă uit la foarte multe filme.
Ai şi tu o vacanță acum după aceste Europene?
Elena Zaharia: Acum nu, am avut după Europenele de juniori o săptămână. Acum nu, pentru că imediat pe 29 avem top 10 Europa, după care vor urma și Mondialele în noiembrie, decembrie pe acolo, bine și plus celelalte WTT-uri, Contender, Start Contender la care trebuie să particip. Am avut dimineața aceasta liberă și în rest o să mă pun iar pe antrenament.
Elena, care este cel mai mare vis al tău ca sportiv de performanță?
Elena Zaharia: Cel mai mare vis este, cred că toată lumea se așteaptă la răspunsul ăsta – o medalie olimpică și mondială, de ce nu, la Mondiale, la Olimpiadă și la seniori, în mare parte și la Europene, să devin campioană europeană și la euro seniori, nu numai la tineret și la Olimpiadă, da!
Şi după ce vei termina cu liceul?
Elena Zaharia: Mă voi duce, mă voi înscrie la Craiova pentru că este ramură de tenis de masă acolo și voi continua cu cariera, pentru că vreau să profesez, vreau să fiu profesionistă și să aduc cât mai multe rezultate frumoase pentru România și dacă intervine, Doamne Ferește, vreo accidentare, nu contează, tot pe sport vreau să mă duc – kinetoterapeut, să profesez.
În finalul interviului nostru, cui ai vrea să mulțumești pentru faptul că ai ajuns, acum, aici, la aceste rezultate de excepție?
Elena Zaharia: Mulțumesc, în primul rând, antrenorilor, doamnei psiholog Mioara Şincan, cluburilor la care sunt legitimate LPS “Nicolae Rotaru” și CSM Constanța. Partenerilor, pentru că fără toată această echipă nu aș fi reușit. Dedic tuturor acest aur – familiei mele, tuturor suporterilor care au stat în fața televizoarelor sau au venit în sală să mă urmărească și mi-au spus toate cuvintele frumoase. Le mulțumesc tuturor care au crezut în mine și cred în mine în continuare.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – arhivă personală