14 septembrie – Ziua naţională a constructorului
Publicat de Doina Sirbu, 14 septembrie 2022, 07:56
La 14 septembrie este marcată Ziua naţională a constructorului. A fost instituită prin Legea nr. 350/2018.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 10 octombrie 2018 şi de Camera Deputaţilor la 28 noiembrie 2018. Decretul pentru promulgarea acestei Legi a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 27 decembrie 2018, a fost publicat în Monitorul Oficial la 3 ianuarie 2019 şi a intrat în vigoare la 6 ianuarie 2019, potrivit www.cdep.ro şi www.ziuaconstructorului.casoc.ro. „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi zilei”, potrivit textului legii.
Această dată a fost aleasă amintind de ziua în care, în 1895, a fost inaugurat Podul ”Regele Carol I”, redenumit „Anghel Saligny”, după numele proiectantului şi executantului celei mai mari construcţii de profil la acea dată din Europa şi a treia din lume, conform www.cdep.ro. Podul, construit la o înălţime de 30 de metri deasupra Dunării, a permis legătura dintre Bucureşti şi Constanţa. A fost construit între anii 1890 şi 1895, iar costurile s-au ridicat la 35 milioane lei aur. Podul se află înscris în Lista Monumentelor Istorice.
Activitatea din construcţii cuprinde peste 50 de meserii cu niveluri de pregătire diferite. La nivelul anului 2020, peste 410.000 de lucrători activau în domeniul construcţiilor, potrivit portalului www.zf.ro. Piaţa construcţiilor în România, reunind lucrări în domeniu ce vizează clădiri, inginerie civilă şi edificii speciale de construcţii, a ajuns, în anul 2020, la o cifră totală de peste 120 miliarde lei, conform portalului specializat www.agendaconstructiilor.ro.
În acest an, pentru a marca ziua naţională a constructorului, Federaţia patronatelor societăţilor din construcţii alături de Federaţia generală a sindicatelor FGS şi Casa socială a constructorilor, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, organizează evenimentul dedicat breslei, intitulat „Ziua Naţională a Constructorului”, conform www.ziuaconstructorului.casoc.ro. Cu acest prilej, în Amfiteatrul „Ion Heliade Radulescu” al Bibliotecii Academiei Române, este evidenţiat efortul constructorilor şi al specialiştilor restauratori din domeniu pentru salvarea clădirilor monument şi a altor edificii. Participanţii vor aduce un omagiu inginerului român Eugeniu Iordăchescu. În cadrul evenimentului are loc dezvelirea bustului ctitorului Bibliotecii Academiei Române, Ioan Bianu, potrivit www.ziuaconstructorului.casoc.ro.
Sursă – AGERPRES/Redactor online – D. Sîrbu / Foto – unsplash.com