Două tablouri de patrimoniu din Constanța vor fi expuse, în condiții speciale, la Art Safari București
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 septembrie 2022, 10:56 / actualizat: 13 septembrie 2022, 13:24
Și în această toamnă, Muzeul de Artă din Constanța participă la cel mai important Pavilion de Artă din România. Art Safari București, ediția a X-a.
Dacă în anii trecuți instituția culturală din Constanța a trimis trei tablouri ale pictorului Theodor Aman spre a fi admirate de publicul bucureștean și de către cel străin, de data aceasta perspectiva se schimbă. Vor fi două tablouri semnate de pictorul român Ștefan Popescu.
Acest eveniment face ca vizibilitatea pentru lucrările Muzeului de Artă din Constanța să fie foarte mare, susține managerul Lelia Rus Pîrvan.
”E dovedit științific! Arta contribuie la o stare de bine. Ca atare, pentru o viață sănătoasă se recomandă consumul de artă” se arată pe pagina de prezentare a celui mai așteptat eveniment cultural din România – Art Safari București. Din 23 septembrie și până pe 11 decembrie, publicul poate vedea lucrări de patrimoniu de la muzeele reprezentative din țară, dar și din străinătate. Și Muzeul de Artă din Constanța a trimis două lucrări de patrimoniu pentru pavilionul Ștefan Popescu – ne-a declarat managerul instituției, Lelia Rus Pîrvan.
LELIA RUS PÎRVAN:
Muzeul de Artă din Constanța a pregătit două lucrări de Ștefan Popescu, respectiv Peisaj marin și Moară, două uleiuri pe pânză, în care autorul pune accentul pe frumusețea și expresivitatea apei, în toate formele sale, dar el se dezvăluie și ca un excelent peisagist.
Multe dintre lucrările care ajung la Art Safari București sunt aduse sub pază strictă. Acestea sunt încadrate la categoria „tezaur” – bunuri culturale cu valoare excepțională pentru umanitate motiv pentru care este nevoie de un transport special de artă, cu un convoi special de pază.
Directorul general Art Safari, Ioana Ciocan ne spune că unele transporturi au o rută secretă, iar șoferii pot înnopta cu operele în mașinile speciale doar în unitățile militare din teritoriu.
IOANA CIOCAN:
Lucrările vin pe un traseu câteodată public, câteodată absolut secret. În afară de Pavilionul Ștefan Popescu avem și Pavilion Internațional care este cu lucrări importante aduse de la cel mai important muzeu din lume, Victoria and Albert, un total de aproape 90 de lucrări extrem, extrem de valoroase, și când spun extrem de valoroase să știți că vorbesc de 9 cifre, în euro. Este cea mai scumpă expoziție realizată vreodată pe teritoriul României.
Art Safari București este un eveniment aflat sub patronajul Ministerului Culturii. Cea de-a X-a ediție se desfășoară, din 23 septembrie, la Palatul Dacia-România de pe strada Lipscani din Capitală.
Redactor – Silvia Pascale / Redactor online – Daniel Țăndăreanu