Crescătorii de animale din județul Constanța se văd în situația de a pune lacătul pe poarta fermelor

Publicat de Doina Sirbu, 7 septembrie 2022, 11:41
Confruntați în ultima perioadă cu scumpirile la combustibil și utilități, dar și cu criza furajelor generată de seceta prelungită și cea a forței de muncă, mulți crescătorii de animale din județul Constanța se văd în situația de a pune lacătul pe poarta fermelor. Pentru crescătorii de vaci devine tot mai greu să valorifice laptele la un preț corect și astfel să-și țină afacerile pe plus.
Un scenariu sumbru prognozează că mulți fermieri își vând animalele sau chiar le sacrifică la abatoare, iar peste câțiva ani, fără un sprijin real din partea statului, creșterea animalelor va fi mai rar întâlnită în România. Laurențiu Despina a stat de vorbă pe această temă cu Jean Tică, un crescător de vaci din zona de sud a județului Constanța.
Aveţi o fermă cu peste 100 de capete de vaci şi sunteţi un fermier cu informaţia la zi. Care sunt problemele cu care se confruntă, în prezent, crescătorii de animale din judeţul Constanţa?
“În primul rând ne confrutăm cu scumpirile care au venit în val în ultimul timp – combustibil, energie. În al doilea rând furajele s-au scumpit. Aproape s-au dublat faţă de anul trecut şi fenomenele meteorologice – seceta pedologică care persistă în Dobrogea de câţiva ani de zile. În aceste luni a fost pur şi simplu o crimă pentru noi. Ne-am descurcat cu ce am mai avut din rezervele proprii din anii trecuţi, fiind vorba de o rezervă de coceni, paie, puţin fân şi am mai tăiat din când în când din porumb ca să facem provizii pentru iarnă. Am mai stricat şi din el, că nu puteam să lăsăm animalele să moară de foame”, spune Jean Tică.
Comparativ cu anul trecut, cum stau lucrurile?
“Cheltuielile s-au dublat şi preţul laptelui a crescut foarte, foarte puţin comparativ cu anii din urmă când un litru de lapte echivala cu un pachet de ţigări Carpaţi, la ora actuală trebuie să dai 20,25 de lei ca să iei un pachet de ţigări bune. La ora actuală, preţul unui litru de lapte fluctuează între 1,4 lei şi 1,8 lei, preţ cu care pleacă de la poarta fermei către procesator şi în lanţurile de magazine văd că litrul ajunde la 8, 9, chiar şi 11 lei cu grăsime de 1,8 şi de la poarta fermei pleacă cu cel puţin 3,5 grăsime. Timp de câteva luni, noi am rămas cu preţul laptelui la fel şi procesatorul, indiferent că lucrează un litru şi nu lucrează 100, câştigul lui tot atât este, chiar dacă laptele este un leu sau 5 lei. Preţul tot atât este şi nu-l simte procesatorul, îl simte consumatorul de rând. Statul nu încurajează crescătorul. De exemplu să facă pieţele agro-alimentare ca să-l lase pe crescătorul de animale să-şi desfacă produsele. Una e să te duci să iei un litru de lapte natural, bio şi când îl fierbe omul miroase în tot blocul şi alta e să te duci să iei de la magazin un litru de lapte îndoit cu grăsime de 2”, mai spune Jean Tică.
Ce consecinţe poate avea această presiune asupra crescătorilor de animale? Cum se poate supravieţui cu o afacere în acest domeniu?
“La ora actuală, suntem cam pe muchie de cuţit. În primul rând, oamenii nu îşi mai pot ţine animalele, fiindcă cerealele s-au scumpit foarte mult, fânul s-a scumpit foarte mult. Chiar dacă ai un hectar de lucernă, nu puteai să scoţi mai mult de 7-10 baloţi la hectar, iar în alţi ani puteai să scoţi 20-30 de baloţi. Dacă n-a plouat, seceta ne-a făcut franjuri pe toţi. Anul trecut era 70 de bani un kg de furaj, anul acesta este de la 1,5 lei în sus. Mă refer la preţul porumbului, el fiind baza la furajarea animalelor”, a mai precizat Jean Tică.
Am mai auzit în lumea crescătorilor de animale că sunt şi unii dispuşi să-şi sacrifice animalele pentru că nu pot ţine pasul cu scumpirile.
“Ba le sacrifică, ba le dau la abator, ba le pun pe reţelele de socializare. Uitaţi-vă să vedeţi câte animale sunt puse la vânzare, iar oamenii sunt disperaţi. Chiar dacă ar vrea să cumpere, nu avem de unde să cumpărăm. Toată ţara e calamitată. Cu fânul e un dezastru”, spune Jean Tică.
Se poate spune că fermierii au ajuns chiar să bată în poarta abatoarelor pentru a-şi sacrifica unele animale?
“La ora actuală, îi programează pe crescători pentru a-şi duce un animal la abator, fiindcă nici abatoarele nu mai fac faţă. Te programează ca să poţi să le duci la abator”, spune Jean Tică.
Există şi o mână de ajutor care vă este întinsă?
“După ce muncesc eu, să mi se dea adevarata valoare a produsului meu. Subvenţia e un fel de cerşeală la stat. Dă-mi 3,4 lei cât face litrul de lapte şi nu mă încuraja să fac o grămadă de hârtii. Printre noi sunt oameni care au 2, 3, 5 clase. N-au cu ce să se mişte la APIA, n-au cu ce să se mişte la primării ca să-şi facă documentaţia”, a mai precizat Jean Tică.
Mai vedeţi în anii următori dezvoltarea unei asemenea afaceri?
“Pe lângă secetă, este o foarte mare criză de forţă de muncă. Majoritatea tineretului pleacă în afară. Nu găseşti un om ca să-ţi faci treaba. Poţi să-I dai cât o fi. Majoritatea au plecat. Şi-au vândut animalele şi au plecat unde au văzut cu ochii”, ne-a mai spus Jean Tică.
Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – unsplash.com