REPORTAJ | Proprietarii apartamentelor afectate de incendiul din Tomis Plus vor să apeleze la justiţie pentru a-şi recupera pagubele: „Casele noastre practic au dispărut“
Publicat de , 30 august 2022, 21:42 / actualizat: 31 august 2022, 7:32
Momentele de groază trăite la sfârșitul anului trecut de locatarii unui bloc din cartierul Km 4-5 s-au repetat. De această dată, un alt bloc, într-o altă zonă: în cartierul Tomis Plus. Flăcările au cuprins o anexă a bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. 11 apartamente dintr-un bloc situat în vecinătatea lăcașului de cult au fost afectate. Cauza probabilă: un scurtcircuit.
Andreea locuiește la parterul imobilului și povestește cu emoție prin ce situație a trecut:
„În afara faptului că a fost o traumă psihică, a fost practic și una fizică, apartamentele noastre muncite de noi, casele practic au dispărut în 3 ore de foc. Paguba e una majoră a curții – nu se mai poate face nimic, nu mai există gard, nu mai există geamuri, se poate intra oricând. Avem un pic noroc de paza Poliției…“
Reprezentanții ISU Dobrogea spun că Parohia Sfânta Ecaterina a cerut și a primit aviz pentru o biserică din zidărie. Oana Manoilă, purtătorul de cuvânt al inspectoratului:
„În data de 2 septembrie 2012, Parohia Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a solicitat aviz de securitate la incendiu necesar demarării lucrărilor de construcție la un lăcaș de cult nivel parter, construcție din beton, situat pe strada Brest, Cartierul Tomis Plus Constanța. Inspecția de Prevenire din Cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza documentației trimise.“
În anul 2017, premergător sărbătorilor pascale, a fost efectuată o verificare la o anexă din lemn aflată în curtea bisericii, care nu figura în documentația depusă pentru aviz, așa cum reiese dintr-un comunicat al ISU Dobrogea. Printre deficiențele constatate atunci s-au numărat construcția anexei, fără solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu, neorganizarea activității de apărare împotriva incendiilor, stingătoarele nu erau verificate, iar instalația electrică era exploatată cu deficiențe și improvizații. Pentru toate acestea, preotul paroh a fost sancționat cu 9 avertismente. Anul trecut, a fost cerut un nou aviz de la ISU.
Oana Manoilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea:
„Ulterior, în data de 23 noiembrie 2021, a mai fost solicitat un aviz de securitate la incendiu pentru modificarea în curs de execuție pentru același lăcaș de cult, dar cu regimul de înălțime subsol – parter și 2 etaje, construit tot din zidărie. Acea solicitare a Parohiei Sfânta Mare Muceniță Ecaterina conținea și un lăcaș social cu același regim de înălțime – subsol – parter – 2 etaje, construcție din beton. Pentru lăcașul de cult nu a fost solicitată autorizația de securitate la incendiu, deoarece construcția nu a fost finalizată, acest document solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire.“
La locul incendiului de pe 28 august, pompierii au constatat că ceea ce era trecut în acte nu corespundea cu situația din teren:
„Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului din data de 28 august 2022, deși a fost emis un aviz pentru un lăcaș social subsol – parter și 2 etaje, în teren, existau de fapt niște anexe cu regim de înălțime parter. Totodată, în aviz figurează o construcție din zidărie, iar în teren era o construcție din lemn.“
Într-o informare de presă, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis în scris că parohia se va implica în recuperarea prejudiciului și în reparațiile necesare aprtamentelor afectate.
Cu toate acestea, oamenii spun că nimeni din partea Arhiepiscopiei nu le-a transmis acest lucru și sunt deciși să meargă în instanță:
„Cred că ar trebui să vorbim cu un evaluator, să stabilim…“
„Ideea e că nu mergem la presă și anunțăm că plătim pagubele. Un oficial al bisericii ar fi trebuit să ia legătura cu noi sau cu un om ce ne reprezintă și pe noi și să se ajungă la o înțelegere.“
Până la ora redactării acestui material, reprezentanții Arhiepiscopiei nu au transmis niciun punct de vedere legat de situația descrisă de locatari și nici cu privire la comunicatul ISU privind anexa distrusă de foc. Un echipaj al Poliției Locale supraveghează zona în permanență.
Redactor: Adrian Băncilă / Foto: Adrian Băncilă