Muzeul Ion Jalea din Constanța, unic în țară prin piesele de sculptură pe care le găzduiește
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 august 2022, 09:35
Dacă în această vacanță vă lăsați pașii să vă poarte către oazele de cultură ale Constanței, atunci vă recomandăm o oprire la Muzeul de Sculptură Ion Jalea.
Găzduit de o clădire istorică, somptuoasă, cu balcoane deschise spre mare, muzeul găzduiește peste 220 de lucrări, realizate exclusiv de dobrogeanul Ion Jalea. Un artist care și-a pierdut o mână în Primul Război mondial, dar care s-a înverșunat să sculpteze frenetic, opere de excepție, cu mână care i-a rămas.
Cine trece pragul Muzeului de Sculptură Ion Jalea din Constanța, situat peste drum de faleza Cazinoului, are șansa de a descoperi un univers cultural unic în România și anume opera sculptorului dobrogean, Ion Jalea. Lucrări din gips, precum Sfântul Gheorghe ucigând balaurul, Hercule, doborând centaurul, îngeri și sfinți, toate sunt creații pe care artistul originar din Casimcea le-a modelat cu mâna dreaptă. Mâna stângă și-a pierdut-o în Primul Război Mondial. Directorul Muzeului de Artă din Constanța, artista Lelia Rus Pîrvan, ne vorbește despre acest sculptor căruia războiul i-a mutilat doar trupul, nu și visurile.
Lelia Rus Pîrvan – Muzeul Ion Jalea este un muzeu foarte special, pentru că este dedicat exclusiv unui sculptor, creației acestuia, iar gestul pe care acesta l-a făcut este cu totul și cu totul remarcabil, toată opera sa a fost donată de acesta și de familia acestuia, orașului nostru. Majoritatea lucrărilor sale au fost realizate, practic, doar cu o mână, modelate în acest fel, și asta ne face puțin să ne gândim la tipul de caracter pe care acest om l-a avut și la tenacitatea cu care și-a urmat visul.
Pentru a sculpta în piatră este nevoie de două mâini, de aceea sculptorul Ion Jalea a ales gipsul, singurul material care îi permitea să-și urmeze pasiunea. Sculptura de proporții gigantice, Sfinții Apostoli Petru și Pavel devoalează tehnica artistului.
Lelia Rus Pîrvan- Cea mai importantă calitate a unui modelaj este tactilitatea suprafețelor și felul în care amprenta sculptorului este cea care dă expresivitate și originalitate lucrării respective. Gipsul este materialul intermediar între lutul primar și bronz. În lucrarea Cei doi Apostoli, gipsul pare piatră, pare o piatră ocru, însă și cu anumite porțiuni verzi, ca și cum s-ar așeza un mușchi pe el.
În 1955, Ion Jalea a devenit membru al Academiei Române și a avut parte de onoruri, tot restul vieţii. Casa în stil architectural neo românesc ce-i găzduiește opera i-a aparținut prefectului de Constanța, Constantin Pariano.
Redactor – Silvia Pascale / Redactor online – Daniel Țăndăreanu